FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji blago su se smanjile u posljednja tri mjeseca prošle godine u odnosu na prethodni kvartal kada je za dlaku izbjegnuta recesija, dok se u eurozoni pad aktivnosti ubrzao, pokazali su u četvrtak podaci europskog statističkog ureda. Tako je u 27-članom EU BDP pao 0,5 posto u odnosu na treće tromjesečje kada je zabilježen mršav rast od 0,1 posto. U drugom su se tromjesečju aktivnosti smanjile 0,2 posto, što znači da je EU za dlaku izbjegao recesiju, definiranu kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. U eurozoni se pad u posljednja tri mjeseca 2012. ubrzao na 0,6 posto, nakon pada od 0,1 posto u prethodna tri mjeseca, što znači da recesija dodatno produbljena. U drugom tromjesečju gospodarstvo je smanjeno za 0,2 posto, dok je u prvom stagniralo. U cijeloj 2012. gospodarstvo eurozone smanjeno je za 0,5 posto, a EU-a u cjelini za 0,3 posto, objavio je Eurostat u prvim procjenama.

DUESSELDORF - Štrajk zaposlenika sigurnosti u njemačkim zračnim lukama prekinuo je ili poremetio putovanja nekoliko tisuća putnika na dva vrlo prometna aerodroma, izvijestili su u četvrtak zaposlenici zračnih luka i članovi sindikata Verdi. Oko 400 zaposlenika nezadovoljnih plaćama odazvalo se štrajku u zračnoj luci Duesseldorf, što je rezultiralo otkazivanjem, odnosno odgodom letova do petka. U zračnoj luci Hamburg otkazana su 103 leta, zbog čega je ondje privremeno ostalo 'zarobljeno' 17.000 putnika. Sindikat Verdi je na štrajk do ponoći pozvao i zaposlene u privatnom sektoru. Glasnogovornik je izjavio kako sindikat pokušava primorati poslodavce na prihvatljivu odluku koja će se postići pregovorima. Upozorio je da bi, ukoliko se to ne ostvari, mogli uslijediti daljnji štrajkovi. Više od 70 posto zaposlenih njemačkih "sigurnjaka" u najnižnoj je platnoj skupini sa zaradom od 8,23 eura bruto po satu.

WASHINGTON - Američki automobilski div General Motors izvijestio je da je u četvrtom tromjesečju povećao neto dobit za 89 posto, i to nakon gubitka u europskom poslovanju od 700 milijuna dolara. U tromjesečju do 31. prosinca vodeći američki proizvođač automobila zabilježio je tako neto dobit od 892 milijuna dolara. Rezultate je podupro zaokret na južnoameričkom tržištu, gdje je kompanija iz gubitka u istom tromjesečju godine prije prešla na 99 milijuna dolara dobiti. U azijskoj i afričkoj regiji dobit je poskočila za 100 milijuna dolara, na 473 milijuna dolara. U cijeloj 2012. GM je ostvario neto dobit od 4,86 milijardi dolara, što je 36 posto manje nego u 2011. godini.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europska tržišta dionica pritisnuli su u četvrtak podaci koji su pokazali da je recesija u eurozoni dublja nego što se očekivalo, a zabrinutost je izazvao i signal Europske središnje banke (ECB) da nisu voljni intervenirati kako bi ograničili jačanje eura. Londonski FTSE oslabio je 0,56 posto na 6.323 boda, a na istom postotnom gubitku bio je i pariški CAC, koji je kliznuo na 3.677 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 0,89 posto, spustivši se na 7.643 boda. Dionice Nestlea bile su danas među najvećim gubitnicima, oslabivši 2,5 posto, dok su nizozemske tvrtke za posredovanje pri zapošljavanju Randstad i švicarskog inženjerskog diva ABB porasle gotovo pet posto, zahvaljujući rastu u Aziji i Latinskoj Americi. Francuski proizvođač automobila Renault obećao je da će povećati godišnju prodaju zahvaljujući povećanoj potražnji izvan Europe, što je podiglo cijene njegovih dionica za 6,7 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima značajnije oslabio prema dolaru i jenu pod pritiskom prodaja nakon što su najnoviji podaci iz gospodarstva eurozone pokazali dublju recesiju nego što se očekivalo. Euro je u takvim okolnostima nakratko oslabio jedan posto prema dolaru, na 1,3315 dolara, što je njegova najniža razinu u posljednja tri tjedna. Potom se stabilizirao na 1,3324 dolara, što znači da je oslabio 0,94 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta značajnije je oslabila i prema jenu, nakratko se spustivši i do 124,01 jen, da bi se potom njome trgovalo po 124,29 jena, što znači da je na gubitku većem od jedan posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je prema jenu oslabio 0,42 posto, na 92,97 jena. Drži se tako ispod najviše razine u 33 mjeseca, od 94,465 jena, koju je zabilježio u ponedjeljak.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙