FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo izbjeći će recesiju i može očekivati povratak rastu u prvom tromjesečju 2013. nakon pada u zadnjem tromjesečju lani, objavila je njemačka središnja banka. "Kako se trenutno čini, rast gospodarske aktivnosti može se očekivati u prvom tromjesečju ove godine", prognozira Bundesbanka u mjesečnom biltenu za veljaču. U četvrtom tromjesečju 2012. najveće europsko gospodarstvo smanjeno je za 0,6 posto prema prethodnom tromjesečju. Kada bi se ponovno smanjilo u tekućem tromjesečju, gospodarstvo bi tehnički bilo u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Bundesbanka se pridružila ostalim gospodarskim stručnjacima i promatračima koji vjeruju da će pad aktivnosti njemačkog gospodarstva biti kratkog vijeka. U ostatku ove godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, stoji u mjesečnom biltenu Bundesbanke. S padom BDP-a od 0,6 posto u četvrtom tromjesečju najveće europsko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo za svega 0,7 posto, dok je u 2011. ostvarilo rast od tri posto.

LJUBLJANA - Nova Ljubljanska banka (NLB) zabilježila je u 2012. godini gubitak od 304,9 milijuna eura, objavljeno je u ponedjeljak u Ljubljani. To je više od polovice ukupnih gubitaka slovenskog bankarskog sustava u prošloj godini, koji su po riječima guvernera slovenske središnje banke Marka Kranjeca iznosili 606 milijuna eura. Gubitak NLB-a u prošloj godini veći je nego u 2011., kad je iznosio 202 milijuna eura. Gubitak je najvećim dijelom posljedica otpisa i rezervacija zbog loših kredita u bilanci te banke, za što je u zadnjem kvartalu 2012. moralo biti izdvojeno 373,9 milijuna eura. Da to nije bilo potrebno poslovni rezultat NLB-a u prošloj bi godini bio pozitivan, odnosno bila bi ostvarena dobit od 318,4 milijuna eura. Kapitalna adekvatnost najveće slovenske banke na kraju prošle godine bila je za 0,7 postotnog boda niža nego godinu dana prije i iznosila je 10,4 posto, objavila je NLB.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Među ulagačima na europskim tržištima dionica prevladao je u ponedjeljak oprez uoči važnih parlamentarnih izbora u Italiji a u fokusu su bila i mješovita poslovna izvješća kompanija. Londonski FTSE pao je 0,1 posto na 6.321 bod, a pariški CAC za 0,04 posto na 3.658 bodova. Jedino je frankfurtski DAX porastao i to za 0,29 posto, na 7.615 bodova. Američka su tržišta danas zatvorena zbog državnog praznika, a na europskim je tržištima prevladao oprez, uz fokus na mješovita poslovna izvješća kompanija. Tako je četvrti po veličini proizvođač piva u svijetu Carslberg oslabio 6,8 posto, nakon što je uznemirio ulagače razočaravajućim rezultatima i izgledima. Francuska banka Natixis dobila je pak na vrijednosti čitavih 26,5 posto, nakon što je predstavila planove za pojednostavljivanje lanca kontrole, što je utrlo put isplati veće dividende. Oko 38 posto europskih kompanija koje su dosad objavile poslovne rezultate nisu ispunile očekivanja, što je navelo analitičare da u proteklih 30 dana snize procjene dobiti u 2013. za 2,2 posto, pokazali su podaci Starminea.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar u mršavoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima, dok je jen bio pod pritiskom prodaja zbog očekivanja daljnjeg popuštanja monetarne politike u Japanu. Euro je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3358 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je pak na dobitku prema jenu, od 0,3 posto, i njome se trgovalo po 125,38 jena. I dolar je ojačao prema jenu, za 0,22 posto, na 93,86 jena. Jen se danas nakratko spustio prema najnižoj razini u posljednja 33 mjeseca, nakon što japanski premijer nije signalizirao promjene u ultra popustljivoj monetarnoj politici. Partneri u G20 na sastanku prošlog vikenda u Moskvi suzdržali su se od kritika na račun takve politike. Euro je prema jenu od početka godine ojačao više od 9,5 posto, što je potaknulo mnoge europske dužnosnike da izraze zabrinutost u vezi njegova snažnog uzleta. ECB-ov dužnosnik Ewald Nowotny u ponedjeljak je poručio tržištima da se tečaj eura kreće u standardnim okvirima i da ne treba previše dramatizirati oko toga.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙