FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da je s jučerašnjim danom, u sklopu provođenja Akcijskog plana za rješavanje problema mliječnog sektora, prikupljeno 139.713 litara mlijeka koje je odvezeno u bioplinska postrojenja, a farmerima je isporučeno 377.971 kilograma zamjenske stočne hrane. Osim toga, Veterinarska inspekcija je uzela 344 uzorka stočne hrane na 172 farme, djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 266 poljoprivrednih gospodarstava i uzeli 532 uzorka stočne hrane, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe obišli su 256 poljoprivrednih gospodarstava. Iz Ministarstva napominju kako je tijekom akcije uočeno da se pojedini poljoprivrednici ne pridržavaju uputa o ishrani stoke zbog čega se razina aflatoksina u mlijeku nije smanjila ili se vratila ukoliko su, nakon prvotnih pomaka, nastavili koristiti vlastitu stočnu hranu koju imaju na zalihama. S obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, iz Ministarstva apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija. Ministarstvo poziva poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te da se konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

NOVI MAROF - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako očekuje da će ova godina biti prekretnica u hrvatskom gospodarstvu. Ovo je sada dno koje smo morali dotaći i čovjek kada dotakne dno onda se odgurne i ja očekujem da će 2013. sigurno biti u plusu, rekao je Vrdoljak odgovarajući u Novom Marofu na novinarska pitanja o padu BDP-a i najnovijim preporukama MMF-a. Upitan za komentar nekih najava da SDP odustaje od poreza na nekretnine, Vrdoljak je kazao kako je stav HNS-a uvijek bio da se pričeka određeno vrijeme, dobro porazgovara oko prijedlogu zakona i čeka rast BDP-a. Naš je stav da se za vrijeme gospodarskog pada ne može ići u nove poreze i opterećenja. Na dobrom smo putu da dobro i pametno pripremimo prijedlog novog zakona, a do tada će doći i do gospodarskog rasta. Tada ćemo znati bolje s kojim iznosima ići s porezom, rekao je. Vrdoljak ne smatra da je to pobjeda HNS-a te ističe da odnosi u koaliciji nisu niti su ikad bili narušeni. Odgovarajući na upit o problemima varaždinskih tvrtki Varteks i Coning, istaknuo je kako se zajedno s Varteksom traži rješenje, a Coninga će se pokušati vidjeti koje je to "zdravo tkivo tvrtke i koje ima mogućnost opstanka". Vrdoljak je u Novom Marofu sudjelovao na Danu poduzetnika, a tom je prigodom istaknuo kako će jedna od bitnih industrijskih grana biti i nanotehnologija te najavio da će punu podršku Vlade u pripremi i realizaciji imati ambiciozni projekti, kao što je i projekt izgradnje centra za nanotehnologije u Novom Marofu.

ZAGREB - Na prvom ročištu u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač, sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić ustvrdio je da bi primjena valutne klauzule trebala biti iznimka, a ne pravilo te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i eura. Sudac je stoga predstavnicima banaka rekao da trebaju objasniti pravni i poslovni razlog koji bi opravdao vezivanje kredita za druge valute. "Vi trebate vidjeti s upravama možete li to opravdati, onda ćemo dalje vidjeti", kazao je sudac odvjetnicima Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Sberbanke. Na sudu je utvrđeno da je oscilacija kretanja tečaja, kada se usporedi početna vrijednost od 4,35 kuna za jedan franak s posljednjom od 6,27 do 6,30 kuna za franak, iznosila čak 45 posto, dok je raspon između kune i eura bio u rasponu između plus/minus do pet posto. Profesor monetarne politike i financija Ivan Lovrinović je kao savjetnik tužitelja rekao da su analitičari velikih banaka još 2007. na temelju kretanja na finacijskim tržištima kapitala, stopi inflacije i kamatnih stopa mogli predvidjeti tendencije kretanja tečajeva. Predstavnica Splitske banke odgovorila je da banke nisu mogle 2007. predvidjeti tendenciju kretanja franaka. Predstavnici svih banaka smatraju da je rast franka 2009. bio nepridvidljiv izvanredan događaj. Tvrde da su u listopadu 2008. banke obustavile kredite u francima i ponudile konverziju kredita. Ročište se nastavlja 8. ožujka.

RIJEKA - U riječkom 3. maju danas je naručitelju, švedskoj tvrtki Wisby Tankers predan tanker "Sao Domingos Savio", drugi iz serije od četiri tankera za prijevoz asfalta, nafte i kemikalija koji se u riječkom brodogradilištu gradi za švedskog naručitelja. Uoči svečanosti potpisano je pismo namjere za gradnju šest tankera za prijevoz nafte i naftnih prerađevina za istog švedskog brodara, potvrdili su novinarima predsjednik Uprave Brodograđevne industrije 3. maj Edi Kučan i predstavnik Wisby Tankersa Johan Kihlberg.

SPLIT - Cemex Hrvatska i Nezavisni sindikat Dalmacijacementa potpisali su danas novi kolektivni ugovor kojim se zaposlenicima jamči kontinuitet radnih prava i uvjeta u sljedeće dvije godine, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom u tvornici cementa Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. S obzirom na teške tržišne uvjete te trenutnu situaciju u kojoj se tvrtka nalazi, novim kolektivnim ugovorom dogovoreno je da se bruto masa plaća tijekom 2013. neće povećavati te da neće biti isplate božićnica ni regresa, dok će te mogućnosti u 2014. godini biti nanovo razmatrane i ovisiti o rezultatima poslovanja. Materijalna prava poput jubilarnih nagrada, dara djeci, dopunskog zdravstvenog osiguranja, božićnih bonova te naknada za novorođenu djecu, kao i naknade za prijevoz do radnog mjesta ostaju sastavni dio kolektivnog ugovora. Zadovoljni smo što smo i u ovim teškim okolnostima postigli razumni dogovor s našim socijalnim partnerom, rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemex Hrvatske. Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa Mladen Radić istaknuo je kako su svjesni da je situacija danas takva da se svi moramo odreći dijela beneficija kako bi omogućili zadržavanje radnih mjesta i redovitu isplatu plaća.

ZAGREB - Razvoja voćarstva nema bez podizanja novih nasada, modernizacije, korištenja suvremene tehnologije, udruživanja voćara, rečeno je danas na 8. znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice (HVZ). Upozoreno je kako sadašnje stanje u hrvatskom voćarstvu karakterizira visok uvoz kao posljedica nedovoljne domaće proizvodnje. Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković istaknuo je kako nema brzog oporavka, svi moraju zasukati rukave kako bi se voćarstvo vratilo na razine kada je Hrvatska (80-tih godina) izvozila voća za 350 milijuna eura, dok se sada uvozi različitog vrsta voća za oko 170 milijuna eura. Naveo je kako domaća proizvodnja svih vrsta voća pokriva između 50 i 60 posto potreba. U izlaganju Stanka Dragana Čosića iz tvrtke Agrofructus navodi se kako je za očekivati da dio voćarske proizvodnje, ulaskom u EU, neće izdržati inozemnu konkurenciju, dok će se za uspješne voćare otvoriti veliko tržište čiji će se potencijal osjetiti u pravom smislu kada se razvije proizvodnja koja nadilazi domaće potrebe. Dobar primjer za to su mandarine kojih se godišnje proizvede oko 55 tisuća tona, od čega se 20 tisuća tona konzumira na domaćem tržištu, a ostalo se izvozi. Napominje i kako je nužno razviti model voćarske proizvodnje koje sugeriraju i pomažu EU fondovi - poduzetništvo u voćarstvu, osnivanje zadruga ili klastera.

ZAGREB - Rast dioničkih indeksa Zagrebačke burze nastavljen je treći dan za redom, Crobex je danas porastao za 0,60 posto, na 1.957,14 bodova, a Crobex10 za 0,33 posto, na 1.090,99 bodova. I svih šest sektorskih indeksa bilježi rast vrijednosti, pri čemu su više od jedan posto porasli indeksi sektora graditeljstva i transporta, CROBEXkonstrukt za 1,14 posto, a CROBEXtransport za 1,41 posto. Redovan promet Burze danas je iznosio nešto više od 15 milijuna kuna, a četiri su dionice imale milijunske promete. Dionica Atlantske plovidbe imala je promet od 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 3,60 posto, na 268,84 kune. Rast cijene za 5 posto, na 462 kune, bilježi dionica Kraša koja je imala 2,2 milijuna kuna prometa. Dionica HT-a protrgovano je za 2,1 milijun kuna, uz rast cijene za 0,12 posto, na 216,26 kuna. Među milijunaše svrstala se i dionica Leda s 1,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,30 posto, na 8.225 kuna. Pad cijene za 3,13 posto, na 4.165,11 kuna, bilježe dionice Ine kojima je realizirano 885,6 tisuća kuna prometa.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙