FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni trebale bi se početi postupno oporavljati u drugoj polovini 2013., kazao je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi na današnjoj tiskovnoj konferenciji, upozorivši ipak da negativni rizici nadmašuju one pozitivne. Gospodarska slabost u eurozoni prevladavat će u prvoj polovini 2013. U drugom dijelu godine očekuje se postupni oporavak gospodarstva, poduprt našom popustljivom monetarnom politikom, poboljšanim povjerenjem na financijskim tržištima, kao i jačanjem globalne potražnje, kazao je Draghi po završetku redovnog bančinog zasjedanja. ECB je očekivano na današnjem redovnom mjesečnom zasjedanju zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto. Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom i trećem tromjesečju prošle godine, što se tehnički definira kao recesija, a očekuje se da je njezin pad dodatno produbljen u četvrtom tromjesečju. Draghi ističe da je najnoviji skok tečaja eura na deviznim tržištima znak jačanja obnovljenog povjerenja u euro.

LONDON/NEW YORK - Euro je oslabio u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima prema dolaru i jenu nakon što su se ulagači fokusirali na izjavu čelnika Europske središnje banke (ECB) da su prognoze za eurozonu obilježene negativnim rizicima i da je tečaj važan za rast i cjenovnu stabilost. U takvim okolnostima euro je oslabio 0,55 posto prema dolaru, na 1,3445 dolara. Kreće se tako osjetno ispod najviše razine u 15 mjeseci od 1,3711 dolara. Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,7 posto prema jenu, na 125,78 jena. Dolar je ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 93,58 jena. ECB je na današnjem redovnom bančinom zasjedanju očekivano zadržao ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto. Euro se našao pod pritiscima prodaje nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi u gospodarskim prognozama iskazao oprez, naglasivši da i dalje prevladavaju negativni rizici.

BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja blago je porasla u prosincu, prije svega zahvaljujući povećanim aktivnostima u sektoru prerađivačke industrije, dok su se aktivnosti u energetskom i građevinskom sektoru smanjile. U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu industrijska proizvodnja porasla je 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjila 0,2 posto, izvijestilo je njemačko ministarstvo gospodarstva. U prerađivačkoj industriji proizvodnja je porasla 1,2 posto, potaknuta 4,2-postotnim povećanjem proizvodnje potrošačkih dobara. U energetskom sektoru proizvodnja je smanjena 3,4 a u građevinskom oko 8,9 posto, procjenjuju u ministarstvu. Na godišnjoj razini proizvodnja se u prosincu smanjila 1,1 posto. Rast industrijskih narudžbi u kombinaciji s naglim oporavkom pokazatelja raspoloženja navodi na zaključak da će aktualnom razdoblju slabosti u doglednoj budućnosti doći kraj, navodi se u priopćenju ministarstva. Podaci ministarstva pokazali su da su industrijske narudžbe u prosincu porasle 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknute inozemnom potražnjom.

RIM - Svjetske cijene hrane stabilizirale su se u siječnju nakon tromjesečnog pada, priopćila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO), upozorivši ipak da bi loše vrijeme moglo prouzročiti nagli skok cijena s obzirom na tijesne zalihe žitarica. FAO je objavio da je njegov indeks cijena hrane, koji mjeri mjesečne promjene cijena za košaricu osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, uljarice, mliječne proizvode, meso i šećero, iznosio u siječnju 210 bodova, ostavši nepromijenjen u odnosu na prosinac. Pritom je rast cijena biljnih i životinjskih masnoća neutralizirao pad cijena žitarica i šećera, dok su cijene mesa i mliječnih proizvoda ostale uglavnom nepromijenjene. Cijene hrane skočile su sredinom 2012. nakon najgore suše u SAD-u u više od pola stoljeća i izostalih padalina u drugim ključnim izvoznicima, potpirivši strah od krize hrane slične onoj iz 2008. U posljednja tri mjeseca prošle godine pritisnula su ih pak očekivanja da će velika južnoamerička proizvodnja napuniti globalne zalihe.

PARIZ - Francuska će i dalje zastupati stajalište da je euro prejak i da štetno utječe na europsko gospodarstvo, poručio je u četvrtak francuski ministar financija Pierre Moscovici, nadovezujući se na odgovarajuće ovotjedne poruke predsjednika Francoisa Hollandea. Moscovici namjerava načeti tu temu idućeg tjedna na sastancima ministara financija eurozone i 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20. Naglašava ipak da Pariz time ne pokušava podvrgnuti pritisku Europsku središnju banku ni izazvati međunarodnu svađu oko valutnih tečajeva. "Želimo samo poručiti da treba reformirati i stabilizirati međunarodni monetarni sustav kako ne bi bio podložan oscilacijama", kazao je francuski ministar u razgovoru za radio France Inter. Euro je u proteklih šest mjeseci ojačao 6,5 posto i sada je na najvišoj razini prema dolaru u 14 mjeseci i na najvišoj razini prema jenu u dvije i pol godine."Cilj je da Europa mirno ukaže na problem valutnih tečajeva, vodeći računa o tome da se izbjegnu valutni ratovi ili pritisak na ECB", pojasnio je.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice crpile su u četvrtak potporu od neočekivano uspješne španjolske aukcije obveznica a u fokusu su bila i poslovna izvješća kompanija. Frankfurtski DAX ojačao je 0,64 posto, na 7.628 bodova, pariški CAC 0,3 posto, na 3.653 boda, dok je londonski Ftse bio na istom postotnom gubitku, kliznuvši na 6.274 boda. Dobra potražnja na aukciji španjolskih obveznica umirila je ulagače koji su se pribojavali da će politička nesigurnost u regiji povećati troškove zaduživanja Madrida. Španjolski IBEX porastao je 0,9 posto zabilježio je najveći skok među burzovnim indeksima u zapadnoj Europi. Slijedio je talijanski FTSE MIB, u plusu 0,8 posto. Oba indeksa oslabila su proteklih dana šest odnosno četiri posto zbog korupcijskog skandala u Španjolskoj i neizvjesnih predstojećih izbora u Italiji.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙