FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

VARAŽDIN - Grupa Calzedonia primjer je vrlo uspješnog projekta greenfield investicije, odnosno vrlo vrijedna investicija inozemne tvrtke i to je upravo ono što u ovom trenutku treba hrvatskom gospodarstvu, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić prilikom današnjeg posjeta tvrtki Ytres iz talijanske tekstilne grupacije Calzedonia u Poduzetničkoj zoni u Knegincu Donjem kraj Varaždina. Posebno je istaknuo brojku od 2.000 zaposlenih u grupaciji, više od milijardu kuna prihoda te gotovo 90 posto proizvodnje namijenjeno izvozu. Grčić je napomenuo je kako je jedan od razloga današnje posjete politika ove Vlade da se što žurnije uklanjaju eventualne prepreke na terenu za ostvarivanje upravo ovakvih investicija. To govorim iz razloga realizacije još jedne investicije ove grupacije, a to je izgradnja distributivno-logističkog centra proizvoda grupacije Calzedonia o čemu smo danas razgovarali sa članovima Uprave, naglasio je. Direktor grupe Calzedonia Hrvatska Dubravko Hoić istaknuo je važnost izgradnje novog centra u Poduzetničkoj zoni Jalžabet koji će biti distributivno-logistički centar tvrtke Calzedonia za cijeli svijet. Jedan od uvjeta izgradnje tog centra u Hrvatskoj je i činjenica skorog ulaska Hrvatske u EU. Calzedonia u Hrvatskoj zapošljava ukupno 2.150 osoba, a sama tvrtka Ytres 500 radnika. Izgradnja novog centra u prvoj fazi zaposlit će još 200-250 radnika.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je danas da je odobrila Operativni program potpora inovacijama u brodogradnji za 2013., koji je sukladan posebnim pravilima o državnim potporama za sektor brodogradnje, pri čemu se te potpore ne mogu dodijeliti splitskom, riječkom i trogirskom brodogradilištu. Program sadrži potpore koje se mogu dodijeliti za inovacije za novu klasu broda, nove komponente i sustave broda te nove procese, izradilo ga je Ministarstvo gospodarstva, a primjenjivat će se od dana odobrenja do 31. prosinca 2013. Korisnici državne potpore u obliku subvencije mogu biti veliki, srednji i mali poduzetnici - brodogradilišta koja grade komercijalne novogradnje ili se bave remontom i preinakama brodova i objekata pomorske tehnologije, ne manjim od 100 bruto-tona. AZTN ističe da se potpore ne mogu dodijeliti poduzetnicima u teškoćama, što uključuje i velika brodogradilišta u procesu restrukturiranja, odnosno Brodograđevnu industriju Split, riječki 3. Maj i Brodotrogir iz Trogira, sve do završetka njihovog restrukturiranja. Intenziteti opravdanih troškova za inovacije i proizvode mogu biti 20 posto, dok za inovativne projekte u brodogradnji koji unapređuju ekološku zaštitu tako da nadmašuju ekološke standarde EU-a državna potpora može iznositi maksimalno 30 posto opravdanih troškova.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je, prema nerevidiranim financijskim izvještajima, u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 93,1 milijun kuna, što je rast od 5,9 posto u odnosu na 2011. godinu, izvijestili su danas iz HPB-a. HPB je iz operativne dobiti izdvojio 64 posto, odnosno 164,6 milijuna kuna za troškove rezerviranja za gubitke. Nakon izdvajanja rezervacija koje su 21,8 posto veće nego prethodne godine, neto dobit banke iznosi 93,1 milijun kuna što je 5,9 posto više nego 2011. godine, navodi se u priopćenju. Imovina banke je 31. prosinca 2012. desegnula 17 milijardi kuna, nakon rasta od 3,6 posto tijekom godine, a tržišni udjel HPB-a povećan je sa 4,0 na 4,3 posto, ističu iz HPB-a. Bruto krediti porasli su 12,7 posto, na 12 millijardi kuna. Ukupni depoziti porasli su za 5,3 posto u odnosu na godinu ranije i krajem 2012. iznose 13,4 milijarde kuna. Stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala HPB-a iznosi 14,08 posto i nešto je manja u odnosu na 2011. (za ,12 postotnih bodova), što je posljedica rasta aktive, naglašavaju iz HPB-a.

PULA - Dvjestotinjak izlagača predstavlja se na ovogodišnjoj 20. jubilarnoj izložbi hrane i pića "Histria 2013.", koja je danas svečano otvorena u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Na izložbi se uz ostalo predstavlja čak 50 novih, pretežno prehrambenih proizvoda. Osim izlagačko-prodajnog dijela, u sklopu sajma, koji je otvoren do subote, 9. veljače, bit će održane i brojne prezentacije i predavanja. Predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić podsjetila je kako je sajam prvi put organiziran 1994. godine, kada je izlagalo 30-ak tvrtki, dok je danas to, kaže, izložba potpuno drugačijeg profila. Istarski župan Ivan Jakovčić istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se u Hrvatskoj donese kompletna strategija kakvu Hrvatsku vidimo 2020. godine. "Ako smo to učinili u segmentu turizma, onda to treba učiniti i za ostale segmente odnosno države u cjelini", kazao je Jakovčić.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu, a najveće dobitke bilježi turistički sektor. Oko 12,30 sati Crobex je bio na dobitku 0,39 posto, na 1.939 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.078 bodova. Redovni promet iznosio je 10 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i jučer oko podneva. Najveći promet na domaćem tržištu do sada je ostvaren dionicom Valamar Adrije, u visini od 1,3 milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 3,85 posto, na 148,3 kuna. I ostale turističke dionice ostvaruju dobitke - tako je dionica Arenaturista poskupjela 8,61 posto, Maistre 7,58 posto a Rivijere 5,29 posto. Dionicom HT-a pak ostvareno je gotovo 700.000 kuna prometa, a cijena joj se spustila 0,51 posto, na 216,77 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema euru za 0,06 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,581771 kunu. Kuna je ojačala i prema američkom dolaru za 0,26 posto, a oslabila prema britanskoj funti za 0,04 posto i švicarskom franku za 0,20 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je 5,587156 kuna, funte 8,786384 kune, a franka 6,155534 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙