FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prijedlog novog zakona o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen za dva do tri tjedna, očekuje se da će biti usvojen u travnju, a novim se zakonom želi stimulativno djelovati na razvoj obrtništva te obrtnike dovesti u ravnopravniji položaj s ostalim gospodarskim subjektima, doznaje se u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Prema novom zakonu, obrtnici više neće jamčiti svom svojom imovinom za poslovanje obrta, već će se zakonom utvrditi imovina potrebna za obavljanje obrta (minimalno 5 tisuća kuna). Na taj će način, smatraju u resornom ministarstvu, obrtnici po pitanju odgovornosti za obveze u obavljanju registrirane djelatnosti biti izjednačeni s ostalim poduzetnicima, odnosno svima će se, bez obzira na status, osigurati jednakopravni položaj. Novina je i uvođenje instituta prijenosa obrta kojim će se omogućiti i da se obrt može prenijeti na bilo koju treću osobu (ne samo na rodbinu), što po važećem zakonu nije moguće. Naime, važeći zakon o obrtu ne dozvoljava prijenos obrta za života obrtnika, već samo u slučaju njegove smrti. Zakon predviđa i reformu sustava Hrvatske obrtničke komore (HOK), pa bi se tako utvrdila jedinstvena stopa komorskog doprinosa.

ZAGREB - Postupak predstečajne nagodbe za Dalekovod počeo je danas ispitnim ročištem za određivanje tražbina vjerovnika. Dalekovod je prvo veliko poduzeće koje započinje predstečajnu nagodbu prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a nakon današnjeg ispitnog ročišta, vjerovnike na idućem ročištu čeka rasprava o planu restrukturiranja koji je predložila Uprava Dalekovoda. Član Uprave Dalekovoda Goran Brajdić vjerovnicima je rekao da je tvrtka upala u poteškoće zbog pada prihoda iz energetskog i građevinskog sektora, visoke zaduženosti i lošeg vođenja poslova. Dalekovod ima približno 900 vjerovnika, a današnjem ročištu pristupilo ih je oko 400. Prema riječima pomoćnika ministra financija Branka Šegona, Dalekovod je prijavio 1,56 milijardi kuna dugovanja, a s vanbilančnim zapisima i garancijama koje mogu biti aktivirane dug se može popeti na 2,34 milijarde kuna. Dodaje da je za Vladu i Ministarstvo financija Dalekovod jedan od najvažnijih slučajeva, budući da je riječ o izvoznom poduzeću sa 760 zaposlenih u matici te 1.700 ukupno u matici i povezanim društvima. Prema njegovim riječima, dosad je stiglo 3.100 zahtjeva za predstečajnu nagodbu, od čega 356 s dugovima većim od 10 milijuna kuna.

VARAŽDIN - Nagodbeno vijeće Fine s današnjim danom donijelo je odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe za varaždinsku tekstilnu tvrtku Varteks d.d. Nakon što je Uprava Varteksa 20. studenog prošle godine podnijela zahtjev za pokretanjem predstečajne nagodbe te u zadanom roku nadopunila svu potrebnu dokumentaciju, Nagodbeno vijeće ocijenilo je da su zadovoljeni svi potrebni uvjeti te je udovoljilo zahtjevu. Prema danas objavljenom rješenju pozivaju se svi vjerovnici, osim vjerovnika prioritetne tražbine, da u roku 30 dana prijave svoja potraživanja, a prvo ročište zakazano je za 19. ožujka u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Vijeće je također donijelo odluku, odnosno potvrdilo imenovanje Antuna Mišanovića za povjerenika predstečajne nagodbe. Prema njegovim riječima, na ročištu 19. ožujka očekuje se oko 1000 vjerovnika. Prema podacima objavljenim na službenim stranicama Fine obveze Varteksa iznose 635,6 milijuna kuna. O postupku predstečajne nagodbe izvijestio je danas i Varteks putem Zagrebačke burze, prenoseći izjavu predsjednika Uprave Varteksa Zorana Košćeca kako očekuju što skoriji pozitivan ishod procesa predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Snažan pad prodaje novih automobila na hrvatskom tržištu nastavljen je i početkom ove godine, u siječnju je prodano 1.814 automobila, što je gotovo upola manje nego u siječnju prošle godine, pokazuju podaci agencije Promocija plus koji se oslanjaju na evidenciju MUP-a o novim registracijama. Po tim podacima, prodaja novih automobila u siječnju je na godišnjoj razini pala za 48 posto, odnosno prodano je 1.676 automobila manje nego u lanjskom siječnju. Direktor Promocija Plusa Agan Begić za Hinu je komentirao kako je pad prodaje najvećim dijelom posljedica općeg pada standarda te da ne predstavlja preveliko iznenađenje. Smatra da pored toga dio potencijalnih kupaca odgađa kupnju do 1. srpnja, nadajući se nižim cijenama zbog pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji i učinaka Zakona o posebnom porezu na motorna vozila po kojemu će se od 1. srpnja oporezivanje automobila vezati uz zaštitu okoliša i emisiju ugljičnog dioksida. Najprodavanija marka u siječnju ove godine je Volkswagen s prodanih 234 automobila, što je tržišni udio od 12,9 posto. Tržišni udio veći od 10 posto (10,4 posto) u siječnju je imao još samo Renault s prodanih 189 vozila.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,11 posto, na 1.921,37 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,41 posto, na 1.077,22 boda. Redovni promet Burze iznosio je 21,2 milijuna kuna, a blok promet povlaštenom dionicom Adris grupe 17,5 milijuna kuna, po 285 kuna za dionicu. Za 4,8 milijuna kuna trgovalo se dionicom HT-a koja je poskupjela za 3,22 posto, na 219,99 kuna. Za 1,43 posto, na 135,91 kunu, povećana je cijena dionice Valamar Adria Holdinga, uz promet od 3,6 milijuna kuna. Redovna dionica Croatia osiguranja dobila je na cijeni 3,47 posto i dan uz promet od 1,6 milijuna kuna, završila na 7.450 kuna. Dionica Varteksa poskupjela je za 15,97 posto, na 13,80 kuna, a imala je promet od 671,8 tisuća kuna. Nagodbeno vijeće Fine s današnjim danom donijelo je odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe za Varteks.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙