FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolebljiv rast tečaja eura prema dolaru pred ECB-ovo zasjedanje

Autor: vmom
LONDON, 5. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak blagu podršku za rast prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima dobio od boljih od očekivanja gospodarskih pokazatelja, dok su ulagači pokušavali procijeniti kolike su šanse da kamatne stope u eurozoni budu smanjene već ovoga tjedna.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3075 dolara. Potom se njime trgovalo po 1,3042 dolara, što znači da je u malom plusu, od 0,13 posto, u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta oslabila je pak 0,2 posto prema jenu, na 121,47 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, za 0,36 posto, te se njime trgovalo po 93,12 jena. Drži se tako ispod 94,76 jena, najviše razine od svibnja 2010. na koju se popeo 25. veljače.

Pritisci na euro ne slabe u okolnostima daljnjeg posrtanja gospodarstva eurozone, što bi moglo primorati Europsku središnju banku (ECB) da idućih mjeseci snizi kamatne stope i time podupre posustalo gospodarstvo.

Blagu podršku ipak su mu pružili neočekivano dobri podaci iz europske maloprodaje, a ulagače je ohrabrio i nešto bolji od prvotno procijenjenog indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji obuhvaća aktivnosti tisuća kompanija širom 17-članog bloka. U veljači je sveobuhvatni PMI smanjen na 47,9 bodova i drži se ispod razine od 50 bodova, odnosno u području pada aktivnosti, ali je bolji od prvotno procijenjena 47,3 boda.

"Euro je u neznatnom plusu no i dalje se drži nedaleko razina zabilježenih u petak. Temeljni gospodarski pokazatelji su ohrabrujući, a posebno ugodno nas je iznenadio oporavak prometa u maloprodaji", kazala je Camilla Sutton, glavna valutna analitičarka u banci Scotiabank.

Tržiše će se sada pojačano fokusirati na ECB-ovo redovno zasjedanje u četvrtak na kojem se očekuju odluke o kamatnim stopama. Posljednjih su dana učestale spekulacije da bi mogle biti snižene i prije nego što se dosada mislilo.

Uteg euru predstavlja i dalje politička nestabilnost u Italiji. Budući da nedavni parlamentarni izbori nisu donijeli stabilnu većinu nijednoj stranci, Italiju bi kroz nekoliko mjeseci mogli čekati novi izbori.

Jenu je, s druge strane, podršku prema dolaru i euru danas pružila vijest da su potvrđeni kandidati koje je vlada imenovala za dva viceguvernerska mjesta u japanskoj središnjoj banci, što je uglavnom u skladu s očekivanjima tržišta.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙