FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstojeći talijanski izbori pritišću euro

Autor: vmom
LONDON, 19. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači zazirali od kupovina jedinstvene europske valute pred talijanske izbore.

Euro je tako oslabio 0,04 posto prema dolaru, na 1,3345 dolara. Drži se međutim i dalje iznad najniže razine u posljednja tri tjedna od 1,3306 dolara, na koju se spustio u petak.

Jedinstvena europska valuta oslabila je 0,6 posto prema jenu, na 124,69 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, za 0,5 posto, na 93,52 jena. Drži se tako ispod 94,22 jena, koliko je dosegnuo u ponedjeljak.

U fokusu ulagača su izbori u Italiji koji se održavaju 24. i 25. veljače. Euro se našao pod pritiskom prodaja jer postoji bojazan da bi nakon izbora tamošnji parlament mogao biti rascjepkan, čime bi provedba reformi u posrnulom trećem po veličini gospodarstvu eurozone bila dovedena u pitanje.

Euru i dalje uteg predstavljaju slabi gospodarski pokazatelji, koji su nedavno pokazali da je recesija u 17-članoj eurozoni dublja nego što se mislilo.

"Ulagači su neskloni većim kupovinama eura pred talijanske izbore koji imaju dalekosežne posljedice širom Europe. Ako izbori iznjedre slabu i nekonzistentnu koaliciju, bilo bi to negativno za tečaj eura prema dolaru", kazao je valutni strateg u banci BBVA Peter Frank.

Kratkoročni poticaj euru ranije je pružio podatak instituta ZEW koji ukazuje na znatno poboljšanje očekivanja institucionalnih ulagača u Njemačkoj u veljači, iako je razočarala njihova ocjena trenutnog stanja u gospodarstva, koja je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije.

"Euro nije uspio održati uzlazni trend nakon podataka ZEW-a zato što je razočarao podindeks koji se odnosi na ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu. A ako se aktualno stanje pogoršava, onda poboljšana očekivanja ulagača nisu dovoljno dobar razlog za jačanje tečaja eura prema dolaru", kazao je Frank.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙