FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak eura od gubitaka nakon rezultata talijanskih izbora

Autor: vmom
LONDON, 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak oporavio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači ponovo odlučili kupovati jedinstvenu valutu nakon što je njezin tečaj skliznuo na najniže razine u sedam tjedana zbog straha da bi politička pat pozicija u Italiji mogla izazvati probleme širih razmjera.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,3119 dolara, čime je odskočio s 1,3018 dolara, najniže razine od 7. siječnja, na koju se ranije spustio. Potom se stabilizirao na 1,3100 dolara, što znači da je na dobitku od 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta ojačala je prema jenu 0,4 posto, na 120,39 jena. Drži se tako nedaleko najniže razine u posljednjih mjesec dana od 118,74 jena, na koju se spustila u ponedjeljak kada je zabilježila najveći dnevni postotni gubitak od početka svibnja 2011.

Dolar je ojačao 0,22 posto prema jenu, na 92 jena. Nedaleko je tako najniže razine u posljednjih gotovo mjesec dana od 90,85 jena, na koju se spustio u ponedjeljak.

Uzlet eura mogao bi ipak biti tek kratkog vijeka, kažu neki stratezi, budući da je neriješen rezultat izbora u Italiji prijetnja gospodarskim reformama u toj zemlji i mogao bi rezultirati novom krizom u eurozoni.

Rascjepkani parlament u Italiji, trećem najvećem gospodarstvu eurozone, mogao bi izazvati bojazni i u vezi drugih prezaduženih članica eurozone, poglavito Španjolske. Moglo bi se nametnuti pitanje je li kriza u regiji dotakla dno.

"Nastavljena neizvjesnost u vezi izbora u Italiji dok tržišta nastoje odgonetnuti kako će politička pat pozicija biti otklonjena i to pritišće euro i drugu talijansku imovinu", kazao je Jeremy Stretch, čelnik odjela valutne analize u tvrtki CIBC.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙