FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom novih pokazatelja i talijanskih izbora

Autor: vmom
LONDON, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u petak spustio na najnižu razinu u šest tjedana prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima u opreznoj trgovini nakon novih nepovoljnih vijesti iz gospodarstva eurozone i pred talijanske izbore.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na 1,3157 dolara, što je njegova najniža razina od 10. siječnja. Potom se stabilizirao na 1,3170 dolara, što znači da je na gubitku 0,1 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog dana.

Jedinstvena europska valuta blago je pak ojačala prema jenu, za oko 0,1 posto, dosegnuvši 122,93 jena.

Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,17 posto i njime se trgovalo po 93,24 jena.

Jedinstvenoj europskoj valuti nakratko je poticaja za jačanje pružilo bolje od očekivanja izvješće njemačkog ekonomskog instituta Ifo, koje je ukazalo na znatno poboljšanu poslovnu klimu u najvećem europskom gospodarstvom.

Nove pritiske euru je pružio najnoviji podatak iz Europske središnje banke (ECB) koji je neugodno iznenadio tržišta jer je pokazao da su banke eurozone otplatile krizne zajmove u vrijednosti 61,1 milijardu eura, što je upola manje nego što su tržišta očekivala.

Od važnih vijesti iz eurozone izdvajaju se i najnovije gospodarske prognoze Europske komisije prema kojima eurozonu ove godine ponovno očekuje pad aktivnosti.

Uteg euru stvaraju i neizvjesnosti pred predstojeće izbore u Italiji koji se održavaju ovoga vikenda.

"Tržišta su očekivala daleko veće isisavanje likvidnosti iz bankovnog sustava nego što su pokazali ECB-ovi podaci, a to znači da ulagači ocjenjuju da će normalizacija ECB-ove politike zahtijevati puno više vremena no što se očekivalo", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

"To potkopava euro, poglavito nakon što su zabilješke sa zadnjeg sastanka Feda signalizirale da bi se zaoštravanje monetarne politike moglo dogoditi prije nego se očekivalo", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙