FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen pod pritiskom prodaja zbog očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike

Autor: vmom
LONDON, 18. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar u mršavoj trgovini na međunarodnim deviznim tržištima, dok je jen bio pod pritiskom prodaja zbog očekivanja daljnjeg popuštanja monetarne politike u Japanu.

Euro je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3358 dolara.

Jedinstvena europska valuta bila je pak na dobitku prema jenu, od 0,3 posto, i njome se trgovalo po 125,38 jena. Trenutno se tako kreće na otprilike pola puta između najniže razine u dva tjedna od 122,90 jena i nedavno dosegnute najviše razine u 34 mjeseca od 127,71 jena.

I dolar je ojačao prema jenu, za 0,22 posto, na 93,86 jena. Time se približio najvišoj razini u 33 mjeseca od oko 94,47 jena, na koju se popeo prije tjedan dana.

Jen se danas nakratko spustio prema najnižoj razini u posljednja 33 mjeseca, nakon što japanski premijer nije signalizirao promjene u ultra popustljivoj monetarnoj politici. Partneri u G20 na sastanku prošlog vikenda u Moskvi suzdržali su se od kritika na račun takve politike.

Stratezi kažu da će jen vjerojatno nastaviti slabiti, ali znatno sporijim tempom jer su ulagači oprezni pri spekulacijama s njegovim daljnjim slabljenjem dok se ne bude točno znao novi guverner japanske središnje banke.

"U zajedničkoj izjavi sa sastanka G20 nije se izravno uprlo prstom u Japan, što bi trebalo biti relativno pozitivno što se tiče tečaja dolara prema jenu u kratkom roku. Očito je rizičniji događaj izbor novog guvernera a ne znamo u kojem će se vremenskom okviru dogoditi", kazao je valutni strateg u Nomuri Saeed Amen.

Na deviznim tržištima se očekuje mršava trgovina s obzirom da danas američka tržišta ne rade zbog praznika.

Euro je prema jenu od početka godine ojačao više od 9,5 posto, što je potaknulo mnoge europske dužnosnike da izraze zabrinutost u vezi njegova snažnog uzleta.

ECB-ov dužnosnik Ewald Nowotny u ponedjeljak je poručio tržištima da se tečaj eura kreće u standardnim okvirima i da ne treba previše dramatizirati oko toga.

Pozornost će tržišta tijekom dana usmjeriti najavljenom govoru čelnika ECB-a Marija Draghija u Europskom parlamentu.

Analitičari očekuju da će euro ostati ranjiv zbog prošlotjednih loših podataka iz gospodarstva koji svjedoče o dubljoj recesiji no što se mislilo.

Pod dodatnim pritiscima prodaja euro bi se mogao naći pred talijanske izbore 24. i 25. veljače, zbog bojazni da bi novi sastav parlamenta mogao biti rascjepkan i time dovesti u pitanje provedbu reformi.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙