FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove brige u vezi gospodarstva pogodile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 21. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima zabilježio najnižu razinu prema dolaru u posljednjih šest tjedana, a značajnije je oslabio i prema jenu, pogođen najnovijim pokazateljima koji signaliziraju opetovano posrtanje eurozone na putu izlaska iz recesije.

Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,8 posto, na 1,31675 dolara, što je njegova najniža razina od 10. siječnja. Potom se stabilizirao na 1,3201 dolar, što znači da je na gubitku od 0,6 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u 15 mjeseci od 1,3711 dolara, na koju se popeo 1. veljače.

Jedinstvena europska valuta oslabila je i više od 1,5 posto prema jenu, na 122,25 jena, što je njezina najniža razina od kraja siječnja.

Dolar je pak prema jenu oslabio gotovo 0,4 posto i njime se trgovalo po 93,19 jena.

Pritisci na euro u četvrtak su ojačali slijedom objave budno praćenog izvješća londonske tvrtke Markit koje je pokazalo daljnji pad aktivnosti u privatnom sektoru diljem eurozone. Najnoviji podaci ukazuju na novo posrtanje eurozone na putu izlaska iz recesije, pa ulagači ponovno spekuliraju s mogućim daljnjim smanjenjem kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Tečaj eura prema dolaru pritisnule su i najnovije zabilješke s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed koje su pokazale da je niz sudionika toga sastanka iskazao zabrinutost u vezi rizika koje sa sobom nose kontinuirane kupovine imovine.

Očekivanja da bi Fed mogao ukinuti monetarne poticaje također su pomogla poduprijeti jačanje dolara i prema drugim važnim svjetskim valutama, uključujući švicarski franak i australski dolar.

Od većih kupovina jedinstvene europske valute ulagači su pak zazirali zbog neizvjesnosti vezanih uz predstojeće talijanske izbore.

"Bilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) pri američkoj središnjoj banci Fed bile su danas ključni faktor ulagačima, a povod za prodaje eura bilo je razočaravajuće izvješće londonskog Markita. Ulagači su na većem oprezu i zbog talijanskih izbora", kazao je Michael Sneyd, valutni strateg u banci BNP Paribas.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙