FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru i jenu; potražnja slabija zbog političke nestabilnosti u Italiji

Autor: vmom
LONDON, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u četvrtak prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima zbog opreza ulagača i spekulanata koji su zazirali od kupovina jedinstvene europske valute zbog političke pat pozicije u Italiji.

Euro se nakratko u takvim okolnostima spustio na najnižu razinu u danu od 1,3096 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3116 dolara, što znači da je na gubitku 0,2 posto prema zatvaranju dan ranije. Drži se tako i dalje iznad najniže razine u gotovo osam tjedana od 1,3018 dolara, na koju se spustio u utorak nakon objave rezultata talijanskih izbora koji nisu osigurali nijednoj stranci stabilnu većinu.

Jedinstvena europska valuta oslabila je 0,3 posto prema jenu i njome se trgovalo po 120,82 jena. Nedaleko je tako najniže razine u pet tjedana od 118,74 jena, na koju se spustila u ponedjeljak.

Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 92,38 jena.

Stratezi kažu da bi trgovanje s obzirom da je veljača na samome kraju moglo biti obilježeno većim oscilacijama. Prognoziraju da bi jedinstvenu europsku valutu mogao zakočiti strah od zastoja reformi u talijanskom gospodarstvu zbog političke nestabilnosti. To bi pak moglo intenzivirati dužničku krizu u eurozoni, strahuju oni.

"Prisutna je prilična neizvjesnost a generiraju je ulagači koji smatraju da se u Europu vraćaju stara loša vremena. Ja ne mislim tako", kazao je Gavin Friend, valutni strateg u banci National Australia Bank.

"Ulagači će biti nešto oprezniji ali postoji i šansa da tečaj sada oformi svojevrsnu donju granicu", dodao je.

Najnovije dugoročno zaduživanje Italije u srijedu prošlo je relativno glatko pa su splasnule bojazni od neobuzdanog skoka troškova zaduživanja Italije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙