FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za rast eurozone pritisnula euro

Autor: vmom
LONDON, 1. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na novu najnižu razinu prema dolaru u ovoj godini, pogođen zabrinutošću zbog stanja u Italiji, slabim gospodarskim podacima iz eurozone i prijetećim rezovima u američkom proračunu.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,5 posto preme dolaru, nakratko se spustivši i do 1,29855 dolara, što je njegova najniža razina od 11. prosinca. Potom se njime trgovalo po 1,2996 dolara, što znači da je oslabio 0,44 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,22 posto, dosegnuvši 92,74 jena. Zabilježio je nakratko i najvišu razinu prema švicarskom franku u posljednja tri mjeseca od 94,23 švicarska centima, nakon čega se stabilizirao na 94,19 centima, u plusu 0,56 posto prema prethodnom zatvaranju.

Dolar je danas zabilježio najvišu razinu u šest mjeseci prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, uz podršku većih dobitaka ostvarenih prema euru, kao i zbog sve više pokazatelja koji svjedoče o jačanju američkog gospodarstva dok eurozona i dalje posrće.

Trgovci kažu da bi slabi gospodarski pokazatelji u eurozoni, uključujući najnovije izvješće londonskog Markita o dodatnom slabljenju aktivnosti proizvodnog sektora, uz podatke o slabljenju inflacije i sve veću opasnost rasta troškova zaduživanja posrnulih članica eurozone uslijed političke nestabilnosti u Italiji, mogli izazvati pritiske na Europsku središnju banku (ECB) da snizi kamatne stope u idućim mjesecima. Iz tih bi razloga euro mogao nastaviti slabiti, napominju.

Spekulacije o sniženju kamatnih stopa i zabrinutost zbog mogućeg rasta troškova zaduživanja mogli bi dati povoda ulagačima da prodaju jedinstvenu valutu nakon svakog njenog uzleta, napominju analitičari.

"Pogledate li stanje širom Europe, vidite visoku nezaposlenost, gotovo bez gospodarskog rasta, uz izuzetak Njemačke, te rastuće razine dugova", kazao je Howard Jones, savjetnik u tvrtki RMG Wealth Management.

"Europa treba rast, blažu monetarnu politiku i slabiji euro. Podaci iz američkog gospodarstva daleko su bolji od onih iz europskog", dodao je.

Fokus ulagača usmjeren je i predstojećim proračunskim rezovima u SAD-u, u iznosu 85 milijardi dolara, koji bi mogli započeti u petak, kažu analitičari, uz napomenu da bi zabrinutost glede učinaka takvog poteza na najveće svjetsko gospodarstvo mogla samo potaknuti kupovine dolara, percipiranog sigurnim utočištem za kapital.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙