FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska aukcija i podaci o gospodarskoj klimi u Europi poduprli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 27. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima jer je ulagače ohrabrilo što se Italija unatoč političkim nestabilnostima uspješno dugoročno zadužila, iako uz višu cijenu, a podršku su mu pružili i ohrabrujući podaci o gospodarskoj klimi u Europi.

Jedinstvena europska valuta nakratko je u takvim okolnostima dosegnula najvišu razinu u danu od 1,3123 dolara. Potom se stabilizirala na 1,3080 dolara, što znači da je u plusu gotovo 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Euro je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 120,10 jena.

Dolar je prema jenu oslabio 0,7 posto, na 91,31 jen. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u 33 mjeseca od 94,77 jena, na koju se popeo u ponedjeljak.

U fokusu tržišta bila je najnovija talijanska aukcija obveznica, prva nakon što su objavljeni rezultati izbora u Italiji pokazali da nitko nema stabilnu većinu u parlamentu, ni u donjem ni u gornjem domu. Potražnja za obveznicama bila je velika i Italija se uspješno zadužila za 6,5 milijardi eura, iako uz znatno veće troškove u usporedbi s istom aukcijom u siječnju.

Skok prinosa potaknuo je bojazni od mogućeg intenziviranja dužničke krize u trećem gospodarstvu eurozone.

Podršku euru pružio je i najnoviji pokazatelj Europske komisije koji svjedoči o daljnjem poboljšanju gospodarske i poslovne klime u 17 članica eurozone u veljači, četvrti mjesec zaredom.

Uzlet eura vjerojatno se neće dulje održati, mišljenja su valutni analitičari, budući da nakon čak i blagog oporavka nerijetko slijede nove prodaje.

Euro se zasad uspio održati iznad 1,3018 dolara, najniže razine od 7. siječnja, na koju se spustio u utorak, dok ulagači za nove smjernice čekaju hoće li talijanski političari uspjeti oformiti koaliciju ili će biti sazvani novi izbori.

"Do slabljenja eura ponovo će doći, po mome mišljenju, još do kraja dana i sutra ćemo svjedočiti daljnjem padu njegova tečaja, i to ispod jučerašnjih najnižih razina", kazao je Adam Myers, valutni strateg u tvrtki Credit Agricole.

"Velika koalicija neće biti objavljena tako skoro i sve dok ne dobijemo signal o eventualnim novim izborima, na tržištu će i dalje vladati neizvjesnost", dodao je.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙