FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema vodećim svjetskim valutama pred objavu rezultata talijanskih izbora

Autor: vmom
LONDON, 25. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak znatnije ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, crpeći podršku iz snažne potražnje za talijanskim obveznicama dok ulagači čekaju rezultate ključnih talijanskih parlamentarnih izbora.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,85 posto i njime se trgovalo po 1,3287 dolara. Na dobitku, oko jedan posto, bio je i prema jenu, popevši se na 124,44 jena, no drži se i dalje ispod najviše razine u 34 mjeseca od 127,71 jen, koliko je dosegnuo ovoga mjeseca.

Dolar je bio na manjem dobitku prema jenu, te se njime trgovalo po 94,03 jena, nakon što se nakratko popeo i do 94,77 jena, najviše razine od svibnja 2010.

Jedinstvena europska valuta ojačala je čak 1,2 posto prema britanskoj funti, koja se našla pod pritiscima prodaja nakon što je agencija za rejtinge Moody's smanjila kreditni rejting Britaniji za jednu razinu, s Aaa na Aa1, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarski rast.

Funta je u takvim okolnostima potonula na najnižu razinu prema euru u posljednjih 16 mjeseci od 87,75 penija za euro, a prema dolaru se strmoglavila na 1,5073 dolara, što je njezina najniža razina u 31 mjesecu.

Britanska valuta će po ocjeni analitičara vjerojatno i dalje ostati ranjiva zbog očekivanja da bi britanska središnja banka BoE mogla dodatno intenzivirati programe kvantitativnog ublažavanja monetarne politike kako bi poduprla krhko britansko gospodarstvo.

Jen se pak nakratko u ponedjeljak spustio na najnižu razinu u posljednja 33 mjeseca temeljem naznaka da se japanska vlada sprema imenovati na čelno mjesto u japanskoj središnjoj banci (BOJ) dva snažna zagovornika agresivnog ublažavanja monetarne politike.

Po dobro upućenim izvorima Tokio se sprema za guvernera imenovati Haruhika Kurodu, glasnog zagovornika agresivne monetarne ekspanzije, a za jednog od viceguvernera akademika Kikua Iwatu koji je kritizirao središnju banku zbog izostalih odvažnih mjera za suzbijanje deflacije.

"Oba kandidata zagovornici su agresivnijeg ublažavanja monetarne politike u Japanu i to pritišće jen", tumači Lee Hardman, valutni ekonomist u banci Bank of Tokyo Mitsubishi.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙