FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru pred sastanak G20

Autor: vmom
LONDON, 15. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima u trgovanju obilježenom većim oscilacijama pred nestrpljivo iščekivani sastanak ministara financija G20 u Moskvi.

Euro je tako nakratko oslabio 0,3 posto prema dolaru, na 1,3307 dolara, što je njegova najniža razina od 24. siječnja. Potom se stabilizirao na 1,3353 dolara, što znači da je na gubitku od 0,07 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Jedinstvena europska valuta bila je pak u plusu od 0,6 posto prema jenu i njome se trgovalo po 124,78 jena. Ranije se nakratko spustila i do 122,90 jena, što je njezina najniža razina od 30. siječnja. Prošli je tjedan pak dosegnula najvišu razinu u 34 mjeseci prema jenu, od 127,71 jen.

Dolar je ojačao 0,52 posto prema jenu, na 93,34 jena, nakon što se ranije spustio na najnižu razinu u tjedan dana od 92,22 jena. U ponedjeljak je pak dosegnuo najvišu razinu u 33 mjeseca, od 94,465 jena.

Uteg euru i dalje su stvarali najnoviji podaci o padu BDP-a u eurozoni, koji svjedoče o dubljoj recesiji u 17-članom bloku. Sumorni pokazatelji vjerojatno će podupirati očekivanja sniženja kamatnih stopa u eurozoni.

Od važnih vijesti iz eurozone izdvaja se i najnovija izjava čelnika ECB-a Marija Draghija koji se obrušio na učestale razgovore o valutama u posljednje vrijeme, uz napomenu da se tečaj eura kreće u skladu s dugoročnim prosjekom.

Poput ECB-ova dužnosnika Jensa Weidmanna, i Draghi se odupro pritiscima političara iz eurozone na ECB da cilja na određeni tečaj eura na temelju ocjene da je euro precijenjen.

U fokusu je dvodnevni summit G20 u Moskvi koji počinje danas u Moskvi. Očekuje se da će među glavnim temama sastanka biti ultra popustljive monetarne politike najrazvijenijih zemalja svijeta, uključujući Japan i SAD. Ulagači će također nastojati utvrditi odudaraju li zaključci G20 od stava najrazvijenijih zemalja u skupini G7 da se valutni tečajevi trebaju utvrđivati na tržištima.

Nacrt priopćenja pripremljen za summit G20 ispustio je dio ovotjednog priopćenja G7 u kojem se kaže da fiskalna i monetarna politika može biti korištena samo za domaće gospodarske ciljeve, kazao je jedan delegat u G20.

"Dok nacrt priopćenja sa sastanka G20 poziva članice da izbjegavaju konkurentske devalvacije, nedvojbeno dopušta uspostavu nove ravnoteže među valutama koja se očituje kod europske i japanske valute", kazao je Douglas Borthwick, izvršni direktor tvrtke Chapdelaine Foreign Exchange.

Na tržištima se spekulira i o mogućim kandidatima za novog guvernera japanske središnje banke. Najizledniji je kandidat, po dobro upućenim izvorima, Toshiro Muto, koji će najvjerojatnije uvoditi nešto manje radikalne mjere poticaja od ostalih kandidata. Odluka bi mogla biti donesena u idućih nekoliko dana, kažu ti izvori.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙