FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Valutni tečajevi trebaju se utvrđivati na tržištu, upozorava G7

Autor: mpuk
LONDON/TOKIO, 12. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Skupina G7 ponovila je u utorak da bi se valutni tečajevi trebali utvrđivati na tržištu, naglasivši da mjere fiskalne i monetarne politike ne smiju biti usmjerene na snižavanje vrijednosti valuta.

Ta se verbalna intervencija nadovezala na niz upozorenja o valutnim ratovima koja je u prvom redu potaknula nova japanska vlada zahtjevima za agresivnim ublažavanjem monetarne politike. Rezultat tih zahtjeva jest naglo slabljenje jena.

U priopćenju se navodi da je sedam članica skupine G7, koja obuhvaća SAD, Velilku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan, Italiju i Kanadu, dogovorilo uske konzultacije o valutnim tečajevima. Njihova nekontrolirana kretanja mogla bi naškoditi ekonomskoj i financijskoj stabilnosti, ističe se.

"Ponavljamo da su mjere naše fiskalne i monetarne politike bile usmjerene na ostvarenje naših domaćih ciljeva, uz upotrebu domaćih instrumenata, i da će tako ostati i u budućnosti, i da nećemo ciljati valutne tečajeve“, navodi se u priopćenju koje je objavila Velika Britanija, trenutna predsjedateljica skupine G8 (G7 plus Rusija).

Malo je ipak vjerojatno da će japanska vlada biti podvrgnuta ozbiljnom pritisku kada se ministri financija skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 i čelnici središnjih banaka krajem tjedna sastanu u Moskvi, u prvom redu zato što slične mjere provode i Sjedinjene Države.

Dužnosnik američkog ministarstva financija Lael Brainard izjavio je u ponedjeljak da natjecanje u smanjivanju vrijednosti valute radi jačanja konkurentnosti gospodarstva valja izbjegavati ali je ujedno naglasio da Washington podržava napore Tokija da pojača rast i okonča deflaciju.

Japanski ministar financija Taro Aso izrazio je zadovoljstvo priopćenjem skupine G7, kazavši da se njime uvažava činjenica da japanski politički potezi nisu usmjereni na devizna tržišta.

"Značajno je za nas što G7 ispravno uviđa da koraci koje poduzimamo kako bismo suzbili deflaciju nisu usmjereni na devizna tržišta", kazao je Aso novinarima.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙