FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20 sprema se razvodniti zahtjeve najrazvijenijih u vezi s tečajevima

Autor: gple
MOSKVA, 15. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Dužnosnici skupine G20 spremaju se zanemariti upozorenje najrazvijenijih zemalja iz skupine G7 da se mjere fiskalne i monetarne politike mogu koristiti samo za domaće ekonomske ciljeve, kazao je u petak izvor upoznat s nacrtom priopćenja s dvodnevnog sastanka G20 u Moskvi.

U priopćenju G20 tek se ponovo naglašava da treba izbjeći pretjerane oscilacije na deviznim tržištima i izbjegavati natjecanje u smanjivanju vrijednosti valuta radi potpore gospodarstvima.

Ako ministri financija i dužnosnici središnjih banaka G20 usvoje nacrt priopćenja koji su izradili njihovi pomoćnici, Japan će izbjeći osudu zbog ekspanzivnih mjera monetarne politike usmjerenih na zaustavljanje deflacije. Zbog tih je mjera jen oslabio, što ide na ruku japanskim izvoznicima.

Jedan je visoki izvor u G20 kazao da ciljanje određenih tečajeva nije spomenuto zato što je bilo neprihvatljivo za Kinu, drugo po veličini gospodarstvo u svijetu lavovski dio čijih deviznih rezervi čine američke državne obveznice.

Devizna tržišta uznemirilo je u utorak zajedničko priopćenje zemalja članica skupine G7, SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade i Italije, u kojem se ističe da se problemi u domaćem gospodarstvu ne smiju koristiti kao razlog za ciljanje određenih tečajeva.

Iz Tokija su poručili da ta objava zrcali suglasnost na razini G7 da su agresivne mjere japanske monetarne i fiskalne politike primjerene. Službeno iskazano jedinstvo uzdrmali su neslužbeni brifinzi u kojima se kritiziralo Japan.

U današnjim pregovorima G20 u Moskvi Tokio nije izdvojen. "Nitko nije izričito upirao prstom u Japan. To je, iskreno rečeno, pomalo iznenađujuće", kazao je neimenovani delegat.

Vodeća gospodarstva u skupini G20 ponovo će se također obvezati izraditi vjerodostojne srednjoročne fiskalne planove ali će uvažiti kratkoročnu ekonomsku situaciju s kojom se suočavaju pojedine zemlje, kazao je neimenovani izaslanik nakon pregovora.

"Svima je to bilo prihvatljivo", dodao je.

Novi naglasak na kratkoročne potrebe odnosio se na Sjedinjene Države i na još neke zemlje u kojima se oporavak gospodarstva još nije stabilizirao.

Neki su sudionici sastanka izrazili stajalište da je konsolidacija proračuna radi obuzdavanja proračunskih manjkova dosada bila previše agresivna, dok su Nijemci, Europska komisija i Europska središnja banka (ECB) upozorili da spor napredak u tom procesu stvara neizvjesnost.

"U G20 se pribojavaju - i pri tome ne mislim samo na Amerikance – da ciljana razina (manjkova), koja podrazumijeva vrlo značajnu (fiskalnu) konsolidaciju u vrlo dugom vremenskom periodu, signalizira svijetu nametanje fiskalnog utega", kazao je neimenovani izvor.

"To nije prava poruka u okruženju koje i dalje obilježava zabrinutost za gospodarski rast. Nijemci zastupaju suprotno stajalište, da što ste vjerodostojniji, ambiciozniji u srednjoročnoj perspektivi, to su građani sigurniji i više troše", dodaje.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙