FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Glavni ekonomisti šest najvećih banaka u Hrvatskoj u ovoj godini u prosjeku očekuju pad realnog BDP-a od 0,2 posto, a njihove se prognoze kreću u rasponu od blagog plusa, za 0,5 posto, do pada za 1,5 posto, objavila je Hrvatska udruga banaka (HUB) u publikaciji HUB - Analiza "Izgledi", u kojoj ekonomisti iznose osobne poglede i stavove. Najpesimističniji ekonomist predviđa pad realnog BDP-a za 1,5 posto i prosjek je u minusu upravo zbog te prognoze. Još dvojica se kreću u negativnoj zoni, ali vrlo blizu nule (minus 0,4 posto), jedan je točno na nuli, a dvojica u blagom plusu (0,5 posto), navode iz HUB-a. U HUB-u ističu da bez obzira na razlike u očekivanjima kretanja BDP-a, ni jedan od šest ekonomista u ovoj godini ne očekuje oporavak na tržištu rada. Stoga bi najprecizniji zaključak na temelju svih očekivanja ekonomista banaka glasio: čak i ako se u 2013. ostvari rast, on neće biti dovoljan da popravi stanje na tržištu rada pri čemu će stopa nezaposlenosti (prema metodologiji Međunarodne organizacije rada) i dalje rasti i vjerojatno završiti godinu između 15,5 i 16,5 posto. Promotre li se promjene BDP-a po sastavnicama, pozitivan doprinos očekuje se od izvoza (rast za 0,5 posto) i investicija (rast za 3,1 posto), a negativan od osobne potrošnje (pad za 1,3 posto) i izdataka države (minus 0,6 posto).

ZAGREB - Koncern Agrokor u ovoj godini planira u Hrvatskoj investirati oko dvije milijarde kuna, no, moguće je da taj iznos bude manji s obzirom na situaciju u okruženju, izjavio je danas predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić. U ovom trenutku Agrokor u ladici ima pripremljene investicijske projekte vrijedne milijardu eura, neke ćemo pokretati, o nekima ćemo razmišljati, rekao je Todorić odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja ugovora o suradnji između Agrokora i kompanije NineSigma. Kao moguće projekte naveo je povećanje proizvodnje svinja i prerade mesa, što bi bio projekt vrijedan oko 350 milijuna eura za koji ima zainteresiranih partnera, među ostalim i iz Kine. Među projektima su i nove tvornice stočne hrane, kao i nove farme. Nije želio komentirati interes Agrokora za slovenski Mercator. Agrokor se već godinama pojavljuje u priči o kupnji Mercatora. Trenutno je u tijeku prodaja dijela dionica te ne želimo davati komentare kojima bi utjecali na prodaju ili naštetili procesu prodaje, rekao je. Upitan za komentar saborske rasprave o prijedlogu novog zakona o poljoprivrednom zemljištu te izjava dijela zastupnika da se zakonom pogoduje velikima, između ostalog Agrokoru, kazao je kako su to izmišljotine, konstrukcije i laži. Agrokor ne želi niti jedan hektar zemljišta više u koncesiju, niti će se javljati na natječaje za koncesije, kazao je Todorić.

KUTJEVO/OSIJEK - Seljačke udruge iz 13 hrvatskih županija ne odustaju od prosvjeda najavljenog za 11. veljače nezadovoljni stanjem u hrvatskom agraru, izjavio je danas Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje i koordinator prosvjeda poljoprivrednika iz 13 županija. U izjavi za Hinu Dukić je rekao kako imaju potvrdu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da će sutra poslije podne doći na sastanak s predstavnicima seljačkih udruga u Kutjevo, no da to "ne isključuje najavljene prosvjede". Zahtjevi se između ostalog odnose na žurnu isplatu poticaja, rješavanje pitanja legalizacije poljoprivrednih objekata, jer seljaci nemaju novaca za legalizaciju, traže izmjene prijedloga zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu, koji nikako nije u interesu seljaka. Bitno je istaknuti, rekao je Dukić, da se konačno država mora okrenuti domaćoj proizvodnji i zaštiti svojih proizvođača. Prosvjed seljačkih udruga za 11. veljače u 11,00 sati najavljen je policiji, a o detaljima će se razgovarati i na sastanku predstavnika seljačkih udruga u nedjelju u Novom Čemincu u Baranji, izvijestio je Dukić.

ZAGREB - Raste pesimizma hrvatskih građana u pogledu njihove financijske situacije i gospodarskog stanja u zemlji, 58 posto građana navodi kako im je financijsko stanje lošije u odnosu na godinu prije, 42 posto ih predviđa da će im se ove godine financijsko stanje pogoršati, a 46 posto ih ističe kako jadna spajaju kraj s krajem. Pokazuju to rezultati istraživanja Centra za istraživanje tržišta GfK provedenog na uzorku od tisuću građana tijekom prosinca prošle godine u sklopu istraživačkog projekta Barometar/Potrošačka klima. Nešto više od dvije trećine građana ili deset posto više nego lani, prognozira gore gospodarsko stanje u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci. Da će ostati isto misli ih 23 posto, dok 7 posto očekuje malo poboljšanje. Za više od polovicu građana Hrvatske (58 posto) njihovo financijsko stanje je gore u odnosu na anketu otprije godinu dana, kod svakog trećeg građanina financijska situacija se nije promijenila, dok samo 4 posto kaže da im je financijska situacija nešto bolja nego lani. Velika većina građana u Hrvatskoj očekuje rast cijena u idućih 12 mjeseci (82 posto), a više od tri četvrtine očekuje rast nezaposlenosti.

ZAGREB - Pet vodećih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu potpisali su danas pismo namjere o udruživanju u buduću krovnu udrugu koja će zastupati interesa turističkog gospodarstva te da turizam bude bolje zastupljen u tijelima na nacionalnoj razini i da se više prepozna njegova važnost za cijelu zemlju. U prisustvu ministra turizma Veljka Ostojića pismo namjere u zagrebačkom Hotelu Sheraton potpisali su predsjednici udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske-UPUHH Kristian Šustar, hrvatskih putničkih agencija-UHPA Boris Žgomba, kamping udruženja-KUH Tihomir Nikolaš, obiteljskih i malih hotela-OMH Šime Klarić te Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza-HFHS Marijan Polašek. Najvažnija područja aktivnosti udruženih strukovnih udruga bit će, kako se čulo, usklađivanje fiskalnog sustava u turizmu Hrvatske sa onima u konkurentskim zemljama, uklanjanje barijera i uspostava sustava poticaja za turističke investicije i razvoj novih turističkih proizvoda te modernizacija procesa upravljanja i rada turističkih poduzeća i cijelog turističkog sustava sukladno međunarodnim standardima.

ZAGREB - Unutar Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) osnovana je Udruga za energetiku kao središnje mjesto za artikuliranje stavova i promicanja stručnog dijaloga i suradnje energetskih kompanija i relevantnih nacionalnih i međunarodnih institucija s ciljem razvoja konkurentnih uvjeta poslovanja i privlačenja novih investicija u energetskom sektoru, izvjestili su iz HUP-a. Udruga energetike nadogradnja je na dosadašnji rad Udruge trgovine naftom i naftnih derivata. Osnivanje Udruge proizašlo je iz potrebe uspostavljanja platforme koja omogućava sinergijsko djelovanje kompanija iz različitih segmenata energetike s ciljem objedinjavanja znanja i iskustava kojima mogu pridonijeti razvoju poticajnog poslovnog okruženja i olakšati provedbu energetskih investicijskih projekata, navode iz HUP-a.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 25,9 milijuna kuna, dionički indeks Crobex porastao je za 0,55 posto, dok je specijalizirani Crobexa10 blago pao, za 0,03 posto. Crobex je dan završio na 1.931,99 bodova, a Crobex10 na 1.076,88 bodova. Tri su dionice danas imale milijunske promete. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, od 4,9 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,36 posto, na 217 kuna. Promet dionicom Valamar Adria Holdinga iznosio je 3,2 milijuna kuna, uz rast cijene od 7,42 posto, na 145,99 kuna. S prometom od 1,7 milijuna kuna sijedi dionica AD Plastika kojoj je cijene povećana za 1,45 posto, na 121,40 kuna. Dionicama lošinjske Jadranke ostvaren je promet od 820 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 2,50 posto, na 410 kuna. Nešto više od 800 tisuća kuna prometa imala je dionica Vupika, kojoj je cijena povećana za 4,40 posto, na 130,50 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙