FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Agencija Moody's snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1 te promijenila prognoze iz negativnih u stabilne. Sniženje rejtinga na Ba1, koji označava neinvesticijsku (špekulativnu) razinu i značajan kreditni rizik, agencija obrazlaže slabim izgledima za gospodarskim rastom i nedostatkom fiskalne fleksibilnosti. Rejting je snižen na Ba1 s dosadašnje investicijske razine sa umjerenim kreditnim rizikom Baa3. "Vladin kapacitet za rebalansiranjem gospodarstva prema izvozu istinski je ograničen. Očekivani ulazak zemlje u EU u srpnju 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no europsko okruženje i reformska inercija Vlade vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti", navodi se u priopćenju te agencije. Drugi poticaj za snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske bile su kočnice fiskalnoj konsolidaciji, poimence nepovoljno gospodarsko okruženje i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade zajedno s relativno visokom razinom duga. Treći poticaj za takvu odluku Moody'sa jest slabljenje kreditne metrike Hrvatske u odnosu na slične zemlje, posebice njezina eksterna osjetljivost i fiskalna pozicija. Moody's je promijenio izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne navodeći da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović na današnjoj je sjednici Vlade rekao da najnovije izvješće agencije Moody's u pravilu govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali da ne idemo dovoljno brzo te da do takva mišljenja drži, ali mu se nikad u potpunosti neće predati. Kad bismo išli njihovom brzinom bili bismo u opasnosti da završimo kao oni koji idu prevelikom brzinom, a nemaju dovoljno dobre gume i nisu dobro prilagođeni uvjetima na cesti, rekao je Milanović. Dodao je kako kreditne agencije žele da promjene budu brze i radikalne, a to je već područje društva i ljudskih odnosa i onoga što određeno društvo želi postići i prihvatiti. Drži da je pitanje je kakvi bi rezultati bili u ovom trenutku, kada bismo slušali kreditne agencije. Milanović ocjenjuje da su rejting agencije "naprosto jako ambiciozne i katkad nezasitne" te gledaju isključivo interes špekulativnih investitora. Dodaje da Vlada mora gledati interese hrvatskog društva koji nisu nespojivi, ali ni isti kao interesi agencija. Kad biste pitali sve europske predsjednike i predsjednice vlada što misle o rejting agencijama, vjerojatno bi prešutjeli, a ja vjerojatno imam bolje mišljenje o njima od većine svojih kolega, kaže Milanović.

ZAGREB - Kreditni rejting je slika Hrvatske i kreditne agencije pritom nisu zlonamjerne, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić komentirajući snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's. Budući da su već dvije relevantne kreditne agencije - Standard and Poor's i sada Moody's, ocijenile kreditni rejting Hrvatske kao neinvesticijski, to je razlog da će Vlada ostati na razmišljanju da u prvom kvartalu razmotri proračun za 2013. i eventualno pristupiti rebalansu te potraži moguća smanjenja rashoda, jer realno nema mogućnosti za povećanje prihoda, rekao je Linić. Prema njegovim riječima, najnovije spuštanje kreditnog rejtinga za države obveznice Republike Hrvatske ne bi trebalo značajnije utjecati na cijenu zaduženja, ali bi znatno veće implikacije moglo imati na investicije, pogotovo u nekonkurentne privredne grane opterećene visokom cijenom rada i prevelikim nametima. Linić kaže da Vlada ima odgovore na primjedbe koje je u svojem izvještaju naveo Moody's - konsolidira privatni sektor kroz predstečajne nagodbe, ohrabruje ulaganja i to posebice privatna u energetiku, radi na stabiliziranju javnih poduzeća, ide se na privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, restrukturiranje željeznica i sl., dovršava privatizacija brodogradilišta i odgovorno se odnosi prema proračunu i državnim financijama.

ZAGREB - Za Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) snižavanju kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody's nije veliko iznenađenje, smatraju da se to moglo i očekivati te da je to loša vijest za investitore koji žele pokrenuti biznis u Hrvatskoj, a rezultat je neprovođenja reformi. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da će Moody's-vo snižavanje kreditnog rejtinga dodatno pridonijeti poskupljenju kredita koje će tražiti Hrvatska i poslovni subjekti na tržištima kapitala. U telefonskoj izjavi za Hinu Majetić je rekao kako je to upozorenje da su potrebne promjene i reforme koje će konačno u Hrvatskoj stvoriti konkurentsko okruženje za investicije i radna mjesta, kao i da svi zajedno konačno trebamo 'zasukati rukave' i to odraditi. Poručuje i da odgovornost za sve nije samo na Vladi, koja mora biti lider promjena, nego i na svima u državi jer u promjenama trebamo svi sudjelovati. Ako ništa ne promjenimo i ako nastavimo raditi malo ili ništa, kao prošle i zadnjih pet godina, rejting će i dalje biti isti ili čak i padati, a s time sigurno nećemo naprijed, kazao je Majetić.

ZAGREB - Prijedlog zakona o minimalnoj plaći, po kojem bi iznos minimalne plaće Vlada donosila uredbom, prihvaćen je danas na sjednici Vlade na kojoj je istaknuto da se taj prijedlog donosi s ciljem zadržavanja standarda radnika. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je kako su u primjeni zakona iz 2008. uvidjeli nekoliko problema te da sustav treba urediti na drugi način, a s time se, kaže, slažu i socijalni partneri. Vlada uredbom treba donositi iznos minimalne plaće, neprosredno pred donošenje svih drugih parametara, kao što je i državni proračun krajem godine, uz konzultacije sa socijalnim partnerima, kazao je Mrsić. Rekao je da su mislili i na probleme u pojedinim industrijskim granama zbog niske akumulativnosti pa su zakonski predvidjeli mogućnost da se u kolektivnim ugovorima ugovori niža razina minimalne plaće koja ne smije iznositi manje od 95 posto iznosa koji vrijedi za ostale zaposlene u Hrvatskoj. Vlada će stoga, nakon donošenja tog zakona, donijeti i uredbu o minimalnoj plaći za 2013. Smatramo da ćemo na taj način zaštititi standard radnika i ne dopustiti da minimalna plaća bude ispod praga siromaštva, kazao je Mrsić.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je danas predstavnike uprava i sindikata Brodosplita, Brodotrogira i 3. maja o rezultatima razgovora s predstavnicima Europske komisije na temu privatizacije tih brodogradilišta, održanog prošlog tjedna u Bruxellesu. Nakon sastanka Vrdoljak je ponovio kako očekuje da se kupoprodajni ugovor za Brodosplit (sa samoborskim DIV-om) potpiše do kraja veljače, a za Brodotrogir (s Kermas energijom Danka Končara) tijekom ožujka te da se nada da će ugovor o kupoprodaji 3. maja (s Uljanikom) biti potpisan u svibnju. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević je pak kazao da su sindikati od Vlade, kao prodavatelja, dobili suglasnost da se prije potpisivanja kupoprodajnih ugovora ispregovaraju i potpišu socijalni sporazumi, kojima bi se uredilo pitanje viška zaposlenih te obaveza da se radnicima brodogradilišta proda do 25 posto dionica pod posebnim uvjetima, kao što je to nedavno provedeno u Uljaniku. Informirani su i da je u kupoprodajni ugovor za Brodosplit uključeno deset, a za Brodotrogir jedanaest klauzula zaštitnih mehanizama u slučaju neispunjavanja obaveza po kupoprodajnim ugovorima. Sindikati su tražili i da se pitanje viška zaposlenika u svakom brodogradilištu realizira na pravičan način, odnosno da otpremnina bude jednaka onoj koju su dobili radnici Brodogradilišta Kraljevica prilikom stečaja, 6.400 kuna po godini staža.

ZAGREB - Hrvatski seljački savez smatra kako je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je u saborskoj proceduri, diskriminirajući za male poljoprivrednike te će nanijeti štetu poljoprivrednoj proizvodnji, a najavljuju mogućnost prosvjeda jer poljoprivrednici još nisu dobili poticaje, a proljetna sjetva je pred vratima. "Sa novim prijedlogom zakona se ne slažemo jer smatramo da je diskriminirajući za mala obiteljska gospodarstva, dugoročno će nanijeti štetu poljoprivrednoj proizvodnji i proizvođačima, zaustavit će i razvoj ruralnih prostora koji su nam bitni jer će na temelju njih biti moguće povlačiti sredstva iz europskih fondova", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HSSaveza Mijo Latin. Glavni kriterij za dodjelu zemljišta je gospodarski program, no upravo je to razlog zašto smatraju da će mala gospodarstva biti diskriminirana. Naime, vrednovat će se bonitet, poslovanje, nova zapošljavanja, stanje mehanizacije, proizvodnja, i u tome se mala gospodarstva neće moći nositi sa velikim sustavima, kazao je. Što se potpora tiče Latin je istaknuo kako, unatoč izjavama resornog ministra poljoprivrede, osim za mlijeko "ništa drugo nije sjelo", a proljetna sjetva je pred vratima.

BEČ/ZAGREB - Austrijski OMV objavio je danas da svoju podružnicu u Hrvatskoj prodaje hrvatskoj tvrtki Crodux. "Tvrtka OMV Hrvatska d.o.o. bit će prodana tvrtki Crodux derivati d.o.o. (Crodux), članici hrvatske grupacije Crodux Plin. Crodux će preuzeti svih 63 zaposlenika i 62 benzinska servisa kao i lokalni glavni ured OMV Hrvatska d.o.o. u Zagrebu", navodi se u priopćenju austrijske naftne kompanije.OMV je s Croduxom, tvrtkom u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, potpisao ugovor o prodaji svoj podružnice u Hrvatskoj. Udio OMV-a na Hrvatskom tržištu, kako se navodi, iznosi oko 13 posto. Dvije kompanije dogovorile su da neće objaviti vrijednost transakcije za koju se očekuje da će biti zaključena u prvoj polovini ove godine nakon što je odobre nadležna regulatorna tijela, stoji u priopćenju. Nakon prodaje OMV više neće biti prisutan na hrvatskom tržištu prerade i prodaje, ističe se u priopćenju. OMV je početkom prosinca 2011. godine objavio da namjerava prodati svoje podružnice u Hrvatskoj i BiH te se u potpunosti povući s ta dva tržišta.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, prekinuvši 3-dnevni negativni niz, a u najvećem su fokusu investitora dionice Ine i HT-a pred objavu poslovnih rezultata za zadnje lanjsko tromjesečje, dok vijest o snižavanju hrvatskog kreditnog rejtinga nije znatnije utjecala na tržište. Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,64 posto, na 1.899 bodova, a Crobex10 0,76 posto, na 1.067 bodova. Redovni promet iznosio je 5,7 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Ine, kojom je ostvareno nešto više od milijun kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,38 posto, na 4.300 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 837.000 kuna prometa. Cijena joj je pala 2,03 posto, na 214 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po dobitku ističu se dionice Diokija. Nakon jučerašnjeg skoka za više od 16 posto, danas su ojačale 7,84 posto, na 14,03 kuna. Znatnije je porasla i cijena dionice Dalekovoda, za 4,8 posto, te Croatia osiguranja, za 4,05 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙