FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ove godine ne može se očekivati rast industrijske proizvodnje, rekao je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak zamoljen za komentar pada industrijske proizvodnje u prosincu prošle godine za 5,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ove godine ne može se očekivati "neki veliki rast", industrijske proizvodnje, a cilj je dosegnuti razinu iz 2012. godine, dok bi ostali sektori trebali podići BDP, rekao je Vrdoljak nakon susreta s poduzetnicima u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca. Odradimo li planirano i uz malo sreće, od 2014. godine industrijska proizvodnja mogla bi početi rasti, dodao je. Zamoljen za komentar procjene Ekonomskog instituta Zagreb o padu BDP-a u ovoj godinu od 0,2 posto, kazao je da nam nedostaje optimizma, ali da će on brzo uslijediti te da će to potvrditi već drugo tromjesečje. Na pitanje stoji li još uvijek pri tvrdnji da ove godine neće biti uvođenja novih poreza, u kontekstu najava ministra financija Slavka Linića da će porez na nekretnine biti uveden, kazao je da kretanja BDP-a upućuju na to da novih poreza ne bi trebalo biti.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je na današnjem susretu s poduzetnicima da investicije mogu doći tek kao rezultat poduzetničkog rada, u suradnji s državom koja stvara dobre uvjete poslovanja. Ta suradnja povećava konkurentnost gospodarstva koje je isto tako preduvjet investiranju, rekao je Vrdoljak na radnom ručku s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika. Poduzetnicima je obećao da će Vlada ustrajati u naporima za poboljšanje poslovne klime. Najavio je izmjene zakona o radu, zakonske projekte za olakšavanje investiranja te izradu strategije inovacija i gospodarskog razvoja. Vrdoljak smatra i da će liberalizacija tržišta energije ulaskom novih dobavljača sniziti cijene energije, najprije za privredu, a onda i za građanstvo. To se posebno odnosi na plin, kaže Vrdoljak, tvrdeći kako nema razloga da plin u Hrvatskoj ne bude najjeftiniji u Europi. Hrvatska kombinacijom otvorenog tržišta i povećanjem eksploatacije iz domaćih izvora može stvoriti tržišne uvjete za najnižu cijenu plina u Europi. Ta bi cijena već 2014. mogla biti dvije kune za prostorni metar, kaže Vrdoljak.

Okupljeni poduzetnici bili su manje optimistični od njega, a u svojim su diskusijama uglavnom ministra Vrdoljaka pitali kako može pomoći u skraćivanju administrativnih procedura prilikom ulaganja.

ZAGREB - Od ukupnih 2,6 milijardi kuna investicija u hrvatski turizam ove godine, dvije milijarde kuna ili 124 posto više nego lani investirat će privatni sektor odnosno 25 najvećih hotelsko-turističkih tvrtki, i to najviše ili 1,12 milijardi kuna u Istri, dok je s najavljenih 388 milijuna kuna među tvrtkama najveći ulagač HUP Zagreb. Istru po visini ovogodišnjih investicija privatnog sektora/turističkih tvrtki u turizam među županijama slijedi Dubrovačko-neretvanska županija s investicijama vrijednim 451,1 milijun kuna, dok je na trećem mjestu Šibensko-kninska županija u kojoj će te investicije iznositi 138 milijuna kuna. Među tvrtkama HUP Zagreb kao najveći ovogodišnji investitor najviše svojih ulaganja usmjerava u gradnju novih hotela Mlini i Orlando u sklopu projekta Dubrovačka rivijera, a dio ulaže i u obnovu zagrebačkog Hotela Sheraton. Istraturist je na drugom mjestu s 261 milijun kuna investicija u svoje objekte u Umagu, a blizu im je i rovinjska Maistra s 240 milijuna kuna investicija u uređenje svojih objekata i novu ponudu (bazeni, wellness). Pulski Arenaturist ulaže 190 milijuna kuna u rekonstrukciju svoja četiri objekta (tri hotela i apartmani), a Valamar 170 milijuna kuna u hotele u Rapcu te u kamp Krk.

ĐAKOVO - Više od stotinu poljoprivrednika danas je mirno prosvjedovalo u centru Đakova ispred zgrade u kojoj djeluje ispostava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju protiveći se njenom zatvaranju i preseljenju u regionalni ured te agencije u Osijeku. Đakovačka ispostava zatvara se među zadnjima od njih ukupno 60, a raditi nastavljaju samo regionalni uredi Agencije u županijskim centrima, njih 21. Jednosatni prosvjed organizirala je đakovačka Udruga poljoprivrednika Brazda čiji je predsjednik Matija Brlošić apelirao na Vladu i Agenciju da ne zatvaraju ispostavu u Đakovu. Na području Đakovštine ima više od 3.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji učestalo tijekom godine trebaju usluge ispostave, a to dovoljno govori o opravdanosti njenog rada u Đakovu. Nije istina, kako tvrde u Agenciji, da je fizički dolazak poljoprivrednika u nju neophodan samo jednom godišnje i to samo u slučaju promjene posjeda poljoprivrednog zemljišta, odnosno promjena u ARKOD-u. Pravo je stanje da ljudi učestalo dolaze zbog potpora, dokumentacije, ugovora za zemlju i dr., rekao je Brlošić, dodajući da će zatvaranjem đakovačke ispostave poljoprivrednici biti izloženi dodatnom trošku novca i vremena zbog odlaska u 38 kilometara udaljeni Osijek.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su zabilježili pad vrijednosti, indeks Crobex za 0,33 posto, na 1.897,06 bodova, a Crobex10 za blagih 0,05 posto, na 1.067,26 bodova. Redovni promet Zagrebačke burze iznosio je danas 11,25 milijuna kuna, a milijunski promet ostvaren je trgovanjem sa svega tri dionice. Najveći promet, od 2,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena porasla za 0,09 posto, na 220,10 kuna. Po prometu slijede dionice Leda, kojih je protrgovano za 1,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 0,65 posto, na 7.700 kuna. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 1,04 milijuna kuna, a cijena joj je smanjena za 0,42 posto, na 239,50 kuna. Više od pola milijuna kuna prometa ostvareno je dionicama AD Plastika, pri čemu je njihova cijena smanjena za 1,14 posto, na 121,90 kuna, dok je promet dionicama Ine i Valamar Adria Holdinga iznosio više od 400 tisuća kuna. Obje dionice pritom bilježe rast cijene - dionica Ine za 2,94 posto, na 4.242,09 kuna, a Valamara za 0,78 posto, na 129 kuna. Nešto manje od 400 tisuća kuna iznosio je promet dionicom Ericssona Nikola Tesle, a njena je cijena danas pala za 2,55 posto, na zaključnih 1.447 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙