FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) je objavila da će idući tjedan 27 banaka eurozone vratiti vrlo povoljne zajmove u ukupnom iznosu 3,48 milijardi eura. U sklopu hitnih mjera za jačanje likvidnosti, takozvanih dugoročnih operacija refinanciranja, ECB je bankama eurozone u prosincu 2011. omogućio zajmove s vrlo povoljnom kamatnom stopom i rokom otplate do tri godine, uz mogućnost otplate već nakon godinu dana. Ovoga je tjedna 278 banaka iskoristilo tu opciju i otplatilo čak 137,16 milijardi eura takvih kredita. ECB je u sklopu dvije aukcije, u prosincu 2011. i veljači 2012., ukupno ponudio vrlo jeftine zajmove u iznosu nešto većem od 1.000 milijardi eura. U to su vrijeme u ECB-u takve mjere nazivali ključnim potezom za sprečavanje opasne kreditne nestašice. Oba kruga ECB-ovih zajmova sadržavala su klauzulu o mogućoj ranijoj otplati kredita već nakon prve godine, ako se banke na to odluče. Prvi rok za otplatu bio je 30. siječnja, a drugi je 27. veljače. Nakon toga povrat kredita može se nastaviti na tjednoj osnovi, ovisno o potražnji. Po mišljenju pojedinih stručnjaka, iznosi vraćenih kredita znak su poboljšane situacije na financijskim tržištima.

WASHINGTON - Američki poslodavci nastavili su zapošljavati nove radnike stabilnim tempom u siječnju, otvorivši ukupno 157 tisuća novih radnih mjesta, pokazalo je u petak izvješće američke vlade. Ministarstvo rada ujedno je naviše revidiralo podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u prosincu, na 196 tisuća, a revidiran je i podatak za studeni, što znači da je u ta dva mjeseca ukupno neto otvoreno 127 tisuća novih radnih mjesta više no što je prvotno procijenjeno. Ukupno je u privatnom sektoru u siječnju neto otvoreno 166 tisuća novih radnih mjesta dok ih je u javnom sektoru neto zatvoreno devet tisuća. Najviše se zapošljavalo u sektoru maloprodaje, veleprodaje, građevinarstva i zdravstvene skrbi dok je blagi pad zabilježen u sektoru transporta. Stopa nezaposlenosti blago je ipak porasla u siječnju, na 7,9 posto, sa 7,8 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. Na kraju siječnja bez posla je bilo 12,3 milijuna Amerikanaca, što znači da se njihov broj nije značajnije promijenio u odnosu na kraj prosinca.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu u 14 mjeseci prema dolaru i novu najvišu razinu u 33 mjeseca prema jenu, zahvaljujući dobrim vijestima iz sektora industrije u eurozoni. Tečaj eura u takvim je okolnostima poskočio na 1,3675 dolara, što je njegova najviša razina od studenoga 2011. Potom se eurom trgovalo po 1,3623 dolara, što znači da je ojačao 0,35 posto u odnosu na zatvaranje prethodnog dana trgovanja. Jedinstvena europska valuta ojačala je ujedno više od jedan posto prema jenu, na 126,17 jena, što je njezina najviša razina od travnja 2010. Potom se stabilizirala na 125,74 jena. Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 91,86 jena. Jen je, s druge strane, ostao pod snažnim pritiskom prodaja zbog očekivanja agresivnog popuštanja monetarne politike u trećem najvećem svjetskom gospodarstvu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙