FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Povjerenje potrošača značajno je poboljšano u siječnju u eurozoni i Europskoj uniji, ustvrdila je Europska komisija. Preliminarni indeks povjerenja potrošača u eurozoni u siječnju je osjetno uvećan u usporedbi s prethodnim mjesecom, na minus 23,9 bodova, s minus 26,3 boda u prosincu, objavila je EK u preliminarnim podacima za siječanj. I na razini EU-a potrošači su pokazali veće povjerenje na početku godine. Odgovarajući indeks povjerenja potrošača u 27-članom EU porastao je tako na minus 21,9 bodova, s minus 23,9 bodova u prosincu. Konačne podatke o povjerenju potrošača EK objavit će 30. siječnja u sklopu cjelovitog izvješća o gospodarskoj i poslovnoj klimi.

ATENA - Grčka vlada posegnula je za izvanrednim ovlastima kako bi naredila djelatnicima javnog prijevoza koji su u štrajku da se vrate na posao nakon što je podzemna željeznica u Ateni u četvrtak paralizirana već osmi dan zaredom. Dok bijes javnosti raste zbog jednotjednog štrajka, vlada je priopćila da štrajkaši mogu biti uhićeni ako se ne vrate na posao, što je prvi put da je koalicija iskoristila izvanredne ovlasti otkako je došla na vlast u lipnju. Ovaj jednotjedni štrajk je posljednji test s kojim je suočena grčka krhka koalicija dok pokušava obuzdati moćne sindikate i provesti bolne mjere štednje na kojima inzistiraju europski partneri Grčke i MMF u zamjenu za milijarde eura pomoći kako bi Grčkoj izbjegla bankrot. "Ni vlada niti društvo ne može biti talac mentaliteta sindikata", rekao je ministar razvoja Kostis Hatzidakis nakon razgovora s premijerom Antonisom Samarasom. Međutim, radnici kažu da neće odustati. Djelatnici podzemne željeznice, koji nisu poštovali sudsku odluku da se vrate na posao, rekli su da su voljni prekinuti štrajk i pregovarati ako njihov kolektivni ugovor o plaćama ostane na snazi do svog isteka u travnju prije nego što se ne dogovori novi.

NEW DELHI/MUMBAI - Indija treba razmotriti argument za uvođenje većih poreza "jako bogatima", rekao je ministar financija P.Chidambaram u izjavi glede poračuna kako bi pojačao priljev sredstava od poreza i smanjio fiskalni jaz. Izjava indijskog ministra financija došla je u vrijeme kada se globalno razmatra plaćaju li jako bogati dovoljno poreza. "Mislim da bismo trebali imati stabilne porezne stope, ali trebamo razmotriti argument da bi jako bogati morali plaćati malo više u nekim prigodama koji sam čuo i koji ponavljam", rekao je Chidambaram u televizijskom intervjuu objavljenom u četvrtak. Najviša stopa poreza na dohodak u Indiji je 30 posto, a primjenjuje se na zarade iznad milijun rupija (18.500 dolara) godišnje. Samo je 35 milijuna poreznih obveznika u Indiji, koja ima 1,2 milijarde stanovnika, a od njih oko 1,5 milijun prijavi godišnju zaradu od preko milijun rupija.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi odražavali su u četvrtak mješovita poslovna izvješća kompanija i gospodarske podatke iz regije zbog kojih je među ulagačima prevladao oprez. Londonski FTSE porastao je 0,35 posto na 6.219 bodova, a blagom dobitku, od 0,06 posto, bio je i pariški CAC, ojačavši na 3.728 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u blagom minusu, od 0,02 posto, kliznuvši na 7.705 bodova. Renault i Peugeot izgubili su na vrijednosti 0,7 odnosno 1,2 posto pa je automobilski sektor u prosjeku oslabio 0,7 posto. Tehnološke dionice bile su na gubitku i cijene dionica njegovih glavnih dizajnera čipova, tvrtki ARM i Imagination Technologies, pale su za 0,5 odnosno 1,6 posto. Rudarski i građevinski sektor su u prosjeku ojačali po 0,3 posto. Telekomunikacijske dionice također su bile na dobitku, u prosjeku 0,5 posto. Cijene dionica Vodafonea skočile su 2,4 posto. Sektor putovanja bio je na dobitku u prosjeku 0,5 posto, ohrabren prihodima kompanije EasyJet koji su u prošlom tromjesečju skočili 9,2 posto. Cijene dionica tog niskobudžetnog zrakoplovnog prijevoznika porasle su za 4,7 posto. Konkurent Ryanair dobio je na vrijednosti 3,6 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙