FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MADRID - U svjetskom turizmu prošle je godine prvi put premašena brojka od milijardu međunarodnih turističkih dolazaka te je s 1,03 milijarde dolazaka zabilježen porast od 4 posto u odnosu na godinu prije, a rast od 3 do 4 posto očekuje se i u ovoj godini, objavila je danas Svjetska turistička organizacija-UNWTO. Prošle je godine u svijetu bilo 39 milijuna stranih turističkih dolazaka više nego u 2011., a potražnja je tijekom cijele godine bila dobra te nešto jača od očekivanja u četvrtom tromjesečju, navode iz UNWTO-a koji je podatke o fizičkim rezultatima u svjetskom turizmu za prošlu godinu iznio u najnovijem izdanju UNWTO barometra. Za ovu godinu UNWTO prognozira nastavak rasta dolazaka turista u svijetu, za 3 do 4 posto. Procjene po regijama pokazuju da bi rast za Europu mogao biti 2 do 3 posto. Po podacima UNWTO-a, Europa je prošle godine zabilježila 3 posto više međunarodnih turističkih dolazaka i zadržala status najposjećnije regije svijeta s oko 535 milijuna dolazaka ili 17 milijuna više nego u 2011. Središnja i istočna Europa imale su pritom porast za 8 posto, zapadna Europa 3 posto, a odredišta južne mediteranske Europe posjetilo je 2 posto više stranih turista.

BUKUREŠT - Revizori u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) pozitivno gledaju na zahtjev Rumunjske da joj se omoguće dodatna tri mjeseca kako bi provela obećane reforme, uključujući privatizaciju tvrtki u sektoru energetike i usluga prijevoza. "Vlada je zatražila dodatna tri mjeseca kako bi dobila više vremena za ostvarivanje svih ciljeva", kazao je čelnik misije MMF-a u Rumunjskoj Erik de Vrijer na tiskovnoj konferenciji u Bukureštu. "Odlučili smo zatražiti od MMF-ova odbora da odobri produljenje", kazao je on, ističući kako je uvjeren da će rumunjske vlasti postići napredak u tom razdoblju. U 2011. Rumunjska je potpisala dvogodišnji sporazum s MMF-om i Europskom unijom o kreditnoj liniji u iznosu pet milijardi eura, kojoj rok istječe u ožujku. Rumunjska vlada u međuvremenu nije ispunila ciljeve vezano uz imenovanje profesionalnih menadžera i privatizaciju državnih kompanija, a refomu zdravstvenog sektora je zamrznula. Od ljevičarske vlade se sada očekuje da će objaviti javni natječaj o prodaji 15-postotnog udjela u plinskom dobavljaču Transgazu, pokrenuti privatizaciju ogranka za teretni prijevoz u državnom željezničkom poduzeću CFR Marfa i smanjiti dugove državnih kompanija prije nove revizije MMF-a u lipnju. "Ako to ne bude učinjeno, nova ocjena napretka neće biti dovršena i isteći će rok stand-by programu", čime bi Rumunjskoj bio onemogućen pristup zadnjoj tranši kreditne linije, upozorio je de Vrijer.

LJUBLJANA - Predstavnici Europske komisije, Europske centralne banke (ECB) i MMF-a u svojoj su preliminarnoj ocjeni izrazili veliku skepsu oko uspješnosti modela sanacije slovenskih banaka uspostavom tzv. "slabe" banke na koju bi se prenijelo četiri milijarde nenaplativih potraživanja, što bi bankama onda država nadomjestila državnim jamstvima u istom iznosu, tvrdi ljubljanski dnevni list "Dnevnik". List navodi da "trojka" nije uvjerena da će četiri milijarde eura jamstava i dodatna milijarda za dokapitalizaciju slovenskih banaka biti dovoljan iznos, te od slovenske vlade među ostalim zahtijevaju da provede tzv. "stresne testove" u vodećim bankama. U Bruxellesu su u utorak odbili komentirati navodno negativno mišljenje Europske komisije o načinu na koji slovenska vlada namjerava sanirati svoje banke te tvrde da su sa slovenskom vladom u stalnom kontaktu.

LONDON - Euro je ojačao prema dolaru u utorak na međunarodnim deviznim tržištima, dosegnuvši nakratko najvišu razinu prema dolaru u zadnjih 14 mjeseci zbog poboljšanih izgleda za gospodarstva eurozone i očekivanja nastavka vrlo popustljive monetarne politike u SAD-u. Euro je u takvim okolnostima dosegnuo 1,3493 dolara, što je njegova najviša razina od početka prosinca 2011. Potom se stabilizirao na 1,3482 dolara, što znači da je na dobitku 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta prema jenu je oslabila 0,6 posto i njome se trgovalo po 121,49 jena. Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 90,66 jena. Dodatni vjetar u leđa euru je stigao iz SAD-a nakon što je objavljeno da je u siječnju povjerenje potrošača palo na najnižu razinu u proteklih više od godinu dana. Ulagači su općenito skloniji kupovinama eura nakon smirivanja strahova u vezi krize u eurozoni, a nešto niže razine nakon dobitonosnih prodaja iskoristili su kao dobru priliku za kupovine, kažu analitičari. Dobitonosne prodaje i povlačenje eura bilo je kratkog vijeka, tumače trgovci, dodajući da je po svemu sudeći euro na putu da idućih dana dosegne 1,35 dolara. Euro je ojačao približno 1,8 posto prema dolaru i više od četiri posto prema jenu od početka ove godine, zahvaljujući optimizmu da je najgore u krizi eurozone prošlo.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙