FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Rast osobne potrošnje u Sjedinjenim Državama usporio je u prosincu dok su primanja zabilježila najveći skok u proteklih osam godina, pokazali su podaci američke vlade. U prošlom je mjesecu osobna potrošnja u SAD-u porasla 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se povećala 0,4 posto, izvijestilo je ministarstvo trgovine. Primanja su pak u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu poskočila 2,6 posto, što je njihov najveći skok od prosinca 2004. Razlog je nastojanje kompanija da isplate dividende prije siječnja i stupanja na snagu novog zakona o oporezivanju primanja. Očekuje se da će zbog novih poreza osobna potrošnja, na koju otpada oko 70 posto ukupne gospodarske aktivnosti u SAD-u, usporiti u ovoj godini.

BERLIN- Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je kazala kako će pregovori o dugogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. biti teški. "Ti pregovori neće biti laki jer će Italija jasno braniti svoje interese", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi novinarima sa svojim talijanskim kolegom Marijom Montijem, prije bilateralnih razgovora u uredu njemačke kancelarke čiji je cilj priprema sljedećeg europskog summita koji će se održati 7. i 8. veljače u Bruxellesu, a na kojem bi čelnici EU-a trebali postići kompromis o proračunu za razdoblje 2014.-2020. "Nije tajna da Mario Monti čvrsto brani interese Italije i da iz toga ponekad proizlaze teški problemi koje moramo riješiti, ali ja sam optimist", rekla je Merkel. Mario Monti inzistirao je na važnosti donošenja europskog proračuna koji će ojačati rast i solidarnost među državama. "Za Italiju, važno je da smo na visini ambicioznih ciljeva koje smo utvrdili posljednjih mjeseci u EU: više rasta, više solidarnosti", rekao je Monti. On je isto tako najavio da će se u nedjelju sastati u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, u okviru priprema za summit. Njemačka kancelarka trebala bi pak u ponedjeljak primiti šefa španjolske vlade Mariana Rajoya te se u Parizu u srijedu sastati s Hollandeom.

LONDON - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio s najviše razine u 14 mjeseci prema dolaru pod pritiskom slabih vijesti iz njemačke maloprodaje i naznakama usporavanja gospodarske aktivnosti u SAD-u. Euro se u takvim okolnostima spustio s jučer dosegnute najviše razine od studenoga 2011., od 1,3588 dolara. Njime se tako trgovalo po 1,3568 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta oslabila je prema jenu 0,2 posto, na 123,34 jena. Time se spustila ispod najviše razine u posljednja 33 mjeseca od 123,87 jena, na koju se popeo u srijedu. Dolar je prema jenu bio u neznatnom plusu i njime se trgovalo po 91,12 jena. Euro su blago pritisnuli podaci iz njemačke maloprodaje koji su pokazali neočekivani pad prometa u prosincu lani. Nepovoljno na jedinstvenu valutu utjecala je i vijest o golemom gubitku njemačkog bankarskog diva Deutsche Banka u četvrtom tromjesečju. Vjetar u leđa euro u posljednje vrijeme dobiva od popuštanja zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙