FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje u ažuriranim siječanjskim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će globalni rast postupno ojačati tijekom 2013. godine, u prosjeku na 3,5 posto, i time blago ubrzati u usporedbi s lani ostvarenim rastom od 3,2 posto. Daljnje jačanje globalnog gospodarstva MMF prognozira u 2014. godini, kada bi rast trebao dosegnuti 4,1 posto. Takva prognoza temelji se ipak na pretpostavci da se oporavak u međuvremenu vrati u eurozonu, napominju u MMF-u. Njihove ažurirane prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i regije, za razliku od redovnih polugodišnjih prognoza u kojima MMF objavljuje procjene za svaku zemlju pojedinačno. MMF konstatira da su mjere koje su poduzele vlade u SAD-u i eurozoni smanjile rizike akutne krize, ali je oporavak eurozone odgođen za godinu dana. U 2013. za eurozonu sada predviđaju pad gospodarstva od 0,2 posto, umjesto rasta za 0,2 posto koji je bio očekivan u listopadskim projekcijama. Povratak rastu odgađa se tako za 2014. kada bi gospodarstvo 17-članog bloka trebalo porasti za jedan posto. Za SAD, najveće svjetsko gospodarstvo MMF sada predviđa rast u ovoj godini u prosjeku za dva posto. Tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, uključujući Kinu, Brazil i Rusiju, na putu su da ostvare rast od 5,5 posto u ovoj godini.

DAVOS - Svjetska financijska elita počela je u srijedu 43. po redu Svjetski gospodarski forum u švicarskom skijalištu Davos s dozom umjerenog optimizma jer su se financijska tržišta primirila, no prijetnja nije posve uklonjena, a poduzetnicima je sada najveći izazov kako povećati prihode u doba usporenog rasta. "Sada su stvari mnogo bolje nego prije godinu dana", jer su političkim akcijama financijska tržišta primirena no oprez je još potreban", rekao je u prvoj ovogodišnjoj raspravi u srijedu treći čovjek Međunarodnog monetarnog fonda (FMI), Kinez Zhu Min. Pritom je upozorio na veliku odgovornost bankarske zajednice. Pet godina od izbijanja najgore financijske krize nakon velike depresije 30-ih godina, posao regulacije financijskih tržišta nije završen, priznali su sudionici rasprave. Pedesetak šefova država i vlada raspravljat će do subote u elitnom švicarskom skijalištu zajedno sa stotinama vlasnika poduzeća, ekonomista, stručnjaka i novinara iz cijelog svijeta. Među sudionicima Foruma bit će i politički čelnici kao što su britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Mario Monti i ruski mu kolega Dmitrij Medvedev.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice zadržale su se u srijedu blizu najviših razina u posljednjih nekoliko mjeseci jer je među investitorima prevladao oprez na početku sezone poslovnih izvješća europskih kompanija. Londonski FTSE porastao je 0,17 posto, na 6.189 bodova, frankfurtski DAX za 0,16 posto na 7.708 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,54 posto i iznosio 3.720 bodova. U Europi je počela sezona objave poslovnih izvješća i raspoloženje na tržištima danas su podigli Unilever i Novartis. Tako je britansko-nizozemska prehrambena i kozmetička grupa izvijestila o većem od očekivanja rastu prodaje, dok je švicarski proizvođač lijekova najavio da u idućoj godini očekuje rast prodaje za oko pet posto. Unileverova dionica ojačala je 2,9 posto, dok je Novartis dobio na vrijednosti 2,5 posto. Dobar odjek pozitivnih poslovnih rezultata neutralizirao je oprez u vezi s izgledima za dionice u telekomunikacijskom sektoru. Cijene dionica nizozemske telekomunikacijske tvrtke KPN pale su za dva posto, a France Telecoma za 3,2 posto. Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se i Tui Travel čija je dionica kliznula 4,4 posto nakon što je njegova matična tvrtka TUI AG isključila mogućnost podastiranja ponude za tu britansku tvrtku.

LONDON - Cijene barela nafte zadržale su se u srijedu na londonskom tržištu iznad razine od 112 dolara jer ulagači čekaju podatke o američkim zalihama zbog smjernica o stanju potražnje u najvećem svjetskom naftnom potrošaču. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo bila nepromijenjena, na 112,52 dolara. Na američkom tržištu također nije bilo većih promjena i barelom se trgovalo po cijeni od 96,90 dolara. Sklonost rizičnijoj imovini potaknuli su jučer planovi središnje japanske banke da podupre rast trećeg po veličini svjetskog gospodarstva i podaci o snažnom povjerenju njemačkih ulagača. Danas je rast naftnih tržišta zakočila neočekivano tijesna pobjeda desne stranke Benjamina Netanyahua na izborima u Izraelu, što je po mišljenju analitičara ograničilo šanse za izraelski udar na Iran. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,48 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni trgovinski dan.

LONDON - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima ostao stabilan prema dolaru i jenu, budući da mu i dalje na ruku ide poboljšano raspoloženje spram gospodarstva eurozone. Euro je tako ojačao 0,11 posto prema dolaru, na 1,3334 dolara, što je nedaleko najviše razine u 11 mjeseci od 1,3404 dolara, na koju se popeo početkom prošloga tjedna. Jedinstvena europska valuta stabilizirala se i prema jenu, te se njome trgovalo po 118,25 jena. Dolar je pak prema jenu oslabio 0,2 posto, na 88,50 jena. Euro i dalje crpi podršku iz smirivanja strahova vezanih uz dužničku krizu, a poglavito mu idu na ruku najnovija izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija koji je jučer kazao da eurozona može započeti 2013. s više povjerenja. Ulagačima će nove smjernice pružiti i podatak o prvoj tranši vraćenih kredita koje su banke eurozone dobile od Europske središnje banke prije godinu dana. Pojedini valutni stratezi kažu da bi euro mogao ojačati pred njegovu objavu koja se očekuje krajem tjedna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙