FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Optimizam među čelnicima kompanija i potrošačima u eurozoni i EU u siječnju je ojačao treći mjesec zaredom, no odgovarajući indeksi i dalje su osjetno slabiji u odnosu na dugoročni prosjek, pokazuje najnovije izvješće Europske komisije. Indeks raspoloženja u gospodarstvu eurozone, koji sastavlja EK, u siječnju je uvećan za 1,4 boda u odnosu na prosinac i iznosio je 89,2 boda. Pridružio se time novim pokazateljima koji svjedoče o smirivanju bojazni u vezi dužničke krize u eurozoni. I indeks ozračja na razini cijelog EU porastao je također za 1,4 boda na mjesečnoj razini, na 90,6 bodova. U eurozoni je optimizam najviše ojačao u sektoru graditeljstva, uz rast odgovarajućeg indeksa za 4,6 bodova. Veći optimizam temelji se na zaprimljenim narudžbama i očekivanjima vezanim uz zapošljavanje novih radnika. I u sektoru usluga se očituje veći optimizam, uz rast odgovarajućeg indeksa za jedan bod, dok je stanje ostalo uglavnom nepromijenjeno u sektorima industrije i maloprodaje. Potrošači u eurozoni započeli su ovu godinu također s većim optimizmom, s obzirom na rast pripadajućeg indeksa za 2,4 boda u odnosu na prosinac, navodeći na zaključak da bi i domaća potražnja uskoro mogla oživjeti. Odvojeno je EK objavila i indeks poslovne klime za eurozonu u siječnju, koji je ostao više-manje nepromijenjen u odnos na mjesec ranije. Iznosio je minus 1,09 bodova, nasuprot minus 1,11 bodova u prosincu.

WASHINGTON - Aktivnost američkog gospodarstva neočekivano se smanjila u četvrtom tromjesečju, prvi puta od recesije zabilježene u razdoblju od 2007. do 2009., a glavni je razlog usporena obnova zaliha u tvrtkama i smanjena javna potrošnja. U razdoblju od listopada do prosinca američki BDP pao je za 0,1 posto na godišnjoj razini, nakon rasta za 3,1 posto u trećem tromjesečju, priopćilo je u srijedu ministarstvo trgovine. To je najgori rezultat od drugog tromjesečja 2009. kada je završila recesija, i pokazuje da je gospodarstvo ušlo u novu godinu bez zamaha. U cijeloj prošloj godini gospodarstvo je poraslo 2,2 posto. Najveći je uteg za gospodarske aktivnosti bila sporija obnova zaliha u kompanijama u posljednja tri mjeseca prošle godine, budući da su u prethodnom tromjesečju utvrdile da su im skladišta pretrpana. Taj je trend sporije obnove zaliha smanjio rast BDP-a u četvrtom tromjesečju za 1,27 postotnih bodova. Ako se izuzme utjecaj tog faktora, gospodarstvo je poraslo po stopi od 1,1 posto. Osobna potrošnja, koja čini više od dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti u SAD-u, porasla je 2,2 posto, u odnosu na 1,6-postotni rast u prethodna tri mjeseca.

LJUBLJANA - Od dva nova poreza koja su u pripremi Slovenija bi ove godine mogla uprihoditi 31 milijun eura, a riječ je o porezu na zaslađena bezalkoholna pića i porezu na lutrijske srećke, izjavio je u srijedu ministar za financije u ostavci Janez Šušteršič. Šušteršič je jedan od dvojice ministara iz redova Građanske liste (GL) koja je napustila koalicijsku vladu premijera Janeza Janše, a u četvrtak će te ostavke usvojiti i parlament. Porez na šećer i zaslađivače koji se dodaju bezalkoholnim pićima državnom će proračunu na godišnjoj razini osigurati prihod od 14 milijuna eura, a dodatnim porezom na srećke državne i sportske lutrije oko 17 milijuna, rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare u ministarstvu financija. Prijedlog novih poreza još je u javnoj raspravi, a očekuje se da će predloženi zakon parlament uskoro i potvrditi. Porez u visini jednog eura na kilogram šećera, koji je predložen, zapravo konkretno znači da će litra slatkog bezalkoholnog pića s uobičajenih 100 grama šećera poskupjeti za desetinu eura, a ona s dvostruko većim sadržajem šećera ili zaslađivača bit će zbog poreza skuplja za 20 centi nego do sada. Porez će se plaćati na sva slatka pića, bez obzira da li sadrže prirodni šećer ili zaslađivače. Izuzetak su samo bezalkoholna pića koja se rade na licu mjesta iz svježeg voća i poslužuju u ugostiteljskim lokalima. Slovenija planira uvesti i porez od deset posto na vrijednost svake prodane srećke državne i sportske lutrije koje organiziraju oni koji za to imaju državnu koncesiju.

LONDON/NEW YORK - Euro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima nakratko zabilježio novu najvišu razinu u 14 mjeseci prema dolaru i najvišu razinu u čak 33 mjeseca prema jenu, crpeći i dalje podršku iz poboljšanih izgleda za gospodarstvo eurozone. Euro je probio razinu od 1,35 dolara prvi puta od prosinca 2011., nakon čega je nakratko dosegnuo i novu najvišu razinu u 14 mjeseci od 1,3563 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3557 dolara, što znači da je na dobitku 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta ujedno je dosegnula najvišu razinu u 33 mjeseca prema japanskom jenu, i njome se trgovalo po 123,87 jena. I dolar je ojačao prema jenu, i to oko 0,5 posto, na 91,20 jena. Vjetar u leđa euru je danas pružio najnoviji ohrabrujući pokazatelj koji govori u prilog smirivanju zabrinutosti u vezi krize u eurozoni, a riječ je o indeksu ozračja u gospodarstvima eurozone i EU koji izrađuje EK. Jen je očekivano nastavio slabiti zbog očekivanja daljnjih poticajnih mjera monetarne politike u Japanu. Euro je u takvim okolnostima u ovoj godini ojačao čak osam posto prema jenu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙