FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je i prognozu rasta u 2013. za podregiju srednje Europe i baltičkih zemalja u koju EBRD svrstava Hrvatsku, na 1,2 posto, nasuprot u listopadu procijenjenih 1,7 posto. Za 2012. procijenjen je rast od 1,3 posto, nasuprot 1,4 posto iz listopadske procjene. Izrazitiji rast u ovoj godini mogu očekivati samo baltičke zemlje, u rasponu od 2,9 do 3,1 posto. Za čitavu regiju djelovanja EBRD u 2013. predviđa rast gospodarske aktivnosti od 3,1 posto, u odnosu na ranije procijenjenih 3,2 posto. Procjena ukazuje umjereno ubrzanje aktivnosti, u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 posto. "Kriza u eurozoni nastavit će negativno utjecati na rast u tranzicijskoj regiji, no, budući da kriza u eurozoni dotiče dno, aktivnosti u tranzicijskim gospodarstvima koja o eurozoni ovise vjerojatno će se prestati pogoršavati. Prvi put nakon dugo vremena svjedočimo mogućem smanjenju rizika s kojima se suočava nova Europa, poglavito onih iz eurozone. Prerano je za konstataciju da je opasnost minula, ali ima naznaka stabilizacije, ističe glavni EBRD-ov ekonomist Erik Berglof.

LONDON - Europski regulatori poručili su kompanijama da u poslovnim izvješćima precizno navode iznose otpisane nematerijalne imovine jer će u protivnom izvijestiti javnost o njihovim neprimjerenim navodima. Upozorenje se vremenski poklopilo s pripremama poslovnih izvješća za prošlu godinu, a odnosi se na vrijednost imovine poput ugleda, brenda i intelektualnog vlasništva koja se izražava kao premija na vrijednost neto imovine u cijeni preuzimanja određene tvrtke. Prema računovodstvenim propisima uvedenim u EU prije sedam godina kompanije čije su dionice izlistane u burzovnim kotacijama moraju bar jednom godišnje procijeniti trebaju li umjesto redovne amortizacije možda otpisati dio nematerijalne imovine zbog slabih poslovnih rezultata ili pogoršanog stanja u gospodarstvu. Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) izvijestila je da je na uzorku od 235 kompanija iz 23 zemlje članice Europske unije utvrdila da je otpisano samo pet posto odnosno 40 milijardi eura nematerijalne imovine čija je ukupna vrijednost u bilancama iznosila 800 milijardi eura. Većina otpisa bila je također ograničena na relativno mali broj kompanija u sektorima financijskih usluga i telekomunikacija.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar na međunarodnim deviznim tržištima u okolnostima nastavljenog povoljnog raspoloženja ulagača spram eurozone. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3312 dolara, što znači da je na neznatnom gubitku, od 0,05 posto, u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta prema jenu je pak oslabila 0,6 posto, na 119,11 jena te se nalazi ispod najviše razine u posljednjih 20 mjeseci od 120,73 jena, na koji se popela prošli tjedan. I dolar je bio na gubitku prema jenu, od gotovo 0,4 posto, te se njime trgovalo po 89,62 jena. Stratezi na tržištima valuta kažu da će euro vjerojatno ostati snažan idućih dana budući da zabrinutost u vezi eurozone jenjava. Nove smjernice mogao bi mu dati ovotjedni podatak o povjerenju u eurozoni. U fokusu tržišta je dvodnevno zasjedanje japanske središnje banke (BOJ), koje završava u utorak. U očekivanju odluke s tog sastanka jen je ojačao prema dolaru, odskočivši s najniže razine u posljednje dvije i pol godine, jer su se ulagači pozicionirali za slučaj da odluke BOJ-a ne ispune njihova očekivanja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙