FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka je u srijedu više nego prepolovila procjenu ovogodišnjeg gospodarskog rasta zbog dužničke krize u eurozoni ali za 2014. najavljuje solidan oporavak. Njemačko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 0,4 posto, kazao je ministar gospodarstva Philipp Roesler. Time je oštro snižena dosadašnja prognoza prema kojoj je najveće europsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo porasti za 1,0 posto. U 2014. rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto, dodao je Roesler. "Ima i te kako razloga za samopouzdanje", naglasio je njemački ministar gospodarstva u službenom priopćenju objavljenom povodom vladinih godišnjih prognoza za gospodarstvo. "Smatramo da će slaba faza u ovoj zimi biti prevladana u ostatku godine i da će se naše gospodarstvo oporaviti", dodao je ministar. Jučer objavljeni podaci pokazali su da su prošle godine gospodarske aktivnosti porasle samo 0,7 posto, nakon sjajne 2011. kada je BDP poskočio čitavih tri posto. U prognozama o stanju na tržištu rada ministar je procijenio da će u ovoj godini broj nezaposlenih porasti za oko 60 tisuća u odnosu na 2012., što znači da će nezaposlenost ostati gotovo na prošlogodišnjoj razini.

NEW YORK - Vodeće američke banke Goldman Sachs i JP Morgan izvijestile su u srijedu da su u četvrtom tromjesečju prošle godine oštro povećale dobit zahvaljujući dobrim rezultatima u odjelima investicijskog bankarstva. Goldman Sachs tako je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju utrostručio neto dobit, na 2,9 milijardi dolara, izvijestio je BBC. Prihodi su poskočili 50 posto, na 9,2 milijarde dolara. Pritom je neto dobit odjela za investicijsko bankarstvo poskočila 63 posto, na 1,4 milijarde dolara. U cijeloj prošloj dobiti bančina je neto dobit iznosila 7,5 milijardi dolara, u odnosu na 4,4 milijarde ostvarene u 2011. U odvojenom je izvješću JP Morgan izvijestio da je u posljednjem tromjesečju 2012. ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara, što je 54 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. JP Morgan je u posljednjem tromjesečju 2012. povećao prihode za 10 posto, na 24,4 milijarde dolara, zahvaljuući snažnom rastu kredita i depozita i smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove. Odjel za investicijsko bankarstvo također je dobro poslovao, kao i onaj Goldman Sachsa, više nego udvostručivši neto dobit, na dvije milijarde dolara. U cijeloj 2012. banka je zabilježila rekordnu neto dobit od 21,3 milijarde dolara.

LONDON - Euro je u srijedu dodatno oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen izjavom čelnika eurogrupe Jean-Claudea Junckera da je tečaj jedinstvene europske valute opasno visok. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3276 dolara. Time se dodatno udaljio od 1,3404 dolara, najviše razine u 11 mjeseci na koju se popeo u ponedjeljak. Jedinstvena europska valuta oslabila je i 0,7 posto prema jenu, kliznuvši na 117,34 jena. I dolar je oslabio prema jenu, i to 0,8 posto, na 88,13 jena. Mnogi trgovci oporavak jena smatraju zdravom korekcijom, s obzirom da je izložen većim pritiscima od lanjskog listopada zbog očekivanja da će nova vlada zagovarati agresivnije ublažavanje monetarne politike u Japanu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙