FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Agencija Fitch upozorila je da bi mogla sniziti kreditni rejting Sjedinjenih Država s važeće najviše razine 'AAA' ako Kongres ne postigne dogovor o podizanju plafona za zaduživanje. Ako zastupnici na vrijeme ne postignu dogovor o podizanju tog plafona, Fitch će izmijeniti kreditni rejting SAD-a, poručili su iz agencije, napominjući ipak da je rizik da Washington neće moći uredno podmirivati svoje financijske obveze iznimno nizak. Upozoravaju ujedno da je određivanje plafona zaduživanja neefikasan i potencijalno opasan instrument očuvanja proračunske discipline. SAD je dosegnuo plafon za zaduživanje od 16.394 milijarde dolara krajem prosinca i zastupnici u Kongresu sada se moraju u roku od nekoliko tjedana dogovoriti kako će ga povisiti. U protivnom se Sjedinjene Države neće moći zadužiti kako bi mogle plaćati svoje račune. SAD se našao u sličnoj situaciji u kolovozu 2011., kada je pat-pozicija u Kongresu potaknula agenciju Standard & Poor's da snizi najviši rejting za američke dužničke papire.

LJUBLJANA - Zbog političke nestabilnosti u Sloveniji s mogućnošću pada vlade troškovi njena zaduživanja na međunarodnom financijskom tržištu će porasti, ističu slovenski ekonomisti bliski vladi, ocjenjujući da bi troškovi kamata mogli porasti za pola milijarde eura i negativno utjecati na ulagače. Zahtijevana kamata na slovenske državne obveznice s 10-godišnjim dospijećem u srijedu je na elektronskim burzama porasla za 0,30 postotna boda, na 5,02 posto, prešavši prvi put u ovoj godini razinu od pet posto, nakon duže tendencije pada zbog reformskih poteza sadašnje vlade i popravljene situacije u eurozoni čija je Slovenija članica, objavili su slovenski mediji. Ekonomist Matej Lahovnik tvrdi da bi korupcijska afera oko premijera Janeza Janše na financijskim tržištima mogla zbog rasta troškova kamata povećati godišnje troškove slovenskog zaduživanja za oko 500 milijuna eura te djelovati negativno na strane investitore.

BERLIN - Medijska grupa WAZ (Westdeutsche Allgemeine Zeitung) najavila je u utorak u Essenu zatvaranje svih lokalnih redakcija regionalnih dnevnih novina "Westfaelische Rundschau" (WR) i otpuštanje 120 novinara i urednika. Novinski sadržaj za WR u budućnosti će proizvoditi središnja redakcija WAZ-a. Time je nastavljen trend masovnih otpuštanja u njemačkim medijima zaopčet prije nekoliko tjedana gašenjem dnevnika "Financial Times Deutschland" i krizom "Frankfurter Rundschau". "WR već godinama proizvodi milijunske gubitke", objavio je direktor WAZ-a Manfred Braun. WAZ je treća po veličini izdavačka u Njemačkoj i jedan od najvećih izdavača lokalnih denvnih listova u Europi. Medijska kuća iz Essena aktivna je u osam europskih zemalja s više od 500 izdanja. U Hrvatskoj je WAZ zastupljen s 50 posto vlasničkog udjela u Europapress Holdingu.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima, ali je nastavio jačati prema franku, crpeći i dalje podršku od ojačalog povjerenja u eurozonu i slabljenja očekivanja u vezi sniženja kamatnih stopa u eurozoni. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,3 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3338 dolara. Time se udaljio od 1,3404 dolara, najviše razine u posljednjih gotovo 11 mjeseci na koju se popeo u ponedjeljak. Prema jenu je oslabio 1,7 posto, na 117,85 jena, što je osjetno ispod najviše razine u 20 mjeseci od 120,13 jena, na koju se popeo u ponedjeljak. Jedinstvena europska valuta nastavila je pak jačati prema švicarskom franku, zabilježivši novu najvišu razinu u posljednjih 13 mjeseci. Njome se tako trgovalo po 1,23865 franaka, što je njezina najviša razina od prosinca 2011. Dolar je prema jenu oslabio 0,83 posto, na 88,72 jena. Euro je danas oslabio prema dolaru zbog dobitonosnih prodaja na koje se odlučio dio azijskih središnjih banaka nakon najnovijeg uzleta njegova tečaja. Na ruku mu nisu išli ni najnoviji podaci iz njemačkog gospodarstva o padu aktivnosti u četvrtom tromjesečju i slabašnom rastu u cijeloj prošloj godini. Švicarska valuta našla se pod pritiscima prodaja budući da su u posljednje vrijeme popustile zabrinutosti vezane uz dužničku krizu u eurozoni. Dolar je nadoknadio dio gubitaka prema jenu i nakratko intenzivirao dobitke prema euru nakon objave američkih podataka o inflaciji i prometu u maloprodaji.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙