FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europska unija je u trećem tromjesečju 2012. ostvarila višak u tekućoj bilanci plaćanja od 28,8 milijardi eura, pri čemu je posebno snažan rezultat zabilježila u trgovini uslugama, pokazali su podaci statističke agencije EU-a. Druga procjena Eurostata za treće tromjesečje prošle godine pokazuje oštar zaokret u odnosu na prethodnu godinu kada je tekuća bilanca plaćanja 27-člane unije iskazivala manjak od 6,8 milijardi eura. Jučer objavljeno izvješće statističkog ureda pokazuje da se manjak u trgovanju robama na godišnjoj razini smanjio na samo 2,6 milijardi eura, s 34,6 milijardi koliko je iznosio u istom razdoblju 2011. Višak u trgovini uslugama poskočio je pak s 31,1 milijardu na 39,3 milijardi eura. Zahvaljujući povoljnom utjecaju valutnih tečajeva tekuća bilanca plaćanja Unije za treće tromjesečje prošle godine pokazala je višak u razmjeni sa SAD-om (34,1 milijardu eura), Švicarskom (15,1 milijardu eura), zatim Hongom Kongom (7,8 milijardi eura) i Brazilom (7,4 milijardi eura), te Kanadom (5 milijardi eura) i Indijom (1,4 milijardi eura). Najveći deficit EU je pak zabilježila u razmjeni s Kinom (30,1 milijardu eura), te s ključnim partnerima Rusijom (6,7 milijardi eura) i Japanom (5,4 milijardi eura).

DAVOS - Središnje banke izložene su prevelikom pritisku da poduzmu mjere kako bi poduprle rast i oslabile domaće valute, upozorio je u Davosu čelnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS). Bliži se trenutak u kojem bi štetne posljedice tiskanja novca koje su pokrenule brojne središnje banke širom svijeta mogle nadmašiti blagotvorne učinke takvih mjera, naglasio je u četvrtak u razgovoru za Reuters Insider televiziju izvršni direktor BIS-a Jaime Caruana. Upitan da komentira pritisak nove vlade u Tokiju na središnju banku da proširi program kupovine imovine kako bi izvukla japansko gospodarstvo iz recesije i dokončala pad cijena, Caruana je odgovorio da bi vlade trebale više razmišljati o tome što same mogu učiniti. "Uvijek je prisutan rizik pretjeranog opterećivanja središnjih banaka. Pritisak je možda prevelik kada raspravljamo o rastu; vjerojatno bi se pozornost trebala usredotočiti na produktivnost, konkurentnost, učešće u tržištu rada. Malo se pretjeruje u fokusu na središnje banke", kazao je. Mjere središnjih banaka poput snižavanja ključnih kamatnih stopa mogu tek osigurati vladama nešto više vremena da same poduzmu korake kako bi provele strukturne ekonomske reforme, pojasnio je Caruana.

BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u petak Sloveniju i Hrvatsku da hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke kako bi se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora mogla dovršiti na vrijeme. "Doista je potrebno što je prije moguće da obje strane, ponavljam obje strane, hitno pronađu uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke", izjavio je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, odgovarajući na novinarsko pitanje ostaje li Europska komisija pri stajalištu da je Ljubljanska banka čisto bilateralno pitanje koje ne bi trebalo imati bilo kakav utjecaj na proces ratifikacije. Stano je dodao da "u ovom trenutku nije od pomoći bilo kakav potez, izjava ili ponašanje koje ne vodi prema uzajamno prihvatljivom rješenju za pitanje Ljubljanske banke". Komisija je dodala da je to njihova reakcija na izjave hrvatskog financijskog stručnjaka Zdravka Rogića, hrvatskog pregovarača za pitanje Ljubljanske banke, u današnjem hrvatskom tisku.

LJUBLJANA - U Bruxellesu sve više gube strpljenje zbog Slovenije i Hrvatske odnosno zbog toga što još nema dogovora o Ljubljanskoj banci i njenim hrvatskim štedišama, kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, objavio je slovenski radio. Radio prenosi izjavu europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea kako EU ne želi da "bilateralne mine" eksplodiraju tijekom pristupnog procesa te da je ova godina bitna u nastojanjima EU da sačuva kredibilitet procesa širenja. Pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u Sloveniji je zbog političke krize ponovno postalo jednom od istaknutih političkih tema, osobito uoči sastanka stručnjaka za Ljubljansku banku, najavljenog za idući tjedan u Ljubljani, te susreta koji će u Bruxellesu na marginama europskih ministara vanjskih poslova imati šefovi diplomacija Vesna Pusić i Karl Erjavec. Ministri vanjskih poslova dviju zemalja u Bruxellesu će idućeg tjedna pokušati naći "novi put za rješenje spora" oko Ljubljanske banke, no u Bruxellesu se "već neslužbeno govori o mogućnosti da u sporu kao posrednik nastupi Europska komisija" ako Slovenija i Hrvatska spor ne riješe do proljeća, navodi radio.

LONDON - Britansko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju zabilježilo neočekivano snažan pad od 0,3 posto, pokazali su u petak preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ured ONS, svjedočeći da se drugo najveće gospodarstvo EU-a približilo trećoj recesiji. Došlo je tako do zaokreta u usporedbi s trećim tromjesečjem kada je britanski bruto domaći proizvod (BDP) uvećan za 0,9 posto prema prethodnom tromjesečju. Riječ je o najvećem padu britanskog BDP-a u nekom tromjesečju prema prethodna tri mjeseca, zabilježenom od drugog tromjesečja 2012. Pad je veći i od 0,1 posto koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti. Na godišnjoj razini gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju stagniralo, kao i u trećem tromjesečju, pokazuju podaci statističkog ureda. Ekonomisti su pak očekivali da će BDP u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2011. porasti za 0,2 posto. Gospodarstvo je stagniralo i u cijeloj prošloj godini, procijenili su u statističkom uredu. Odvojeno je britansko ministarstvo financija, komentirajući neočekivano snažan pad u četvrtom tromjesečju, ocijenilo da je Britanija i dalje suočena s vrlo teškom gospodarskom situacijom.

RIM - Talijanska središnja banka već je 2010. godine izrazila zabrinutost zbog ulaganja banke Monte dei Paschi di Siena u financijske izvedenice iako je nedavno zanijekala da je znala za ukupni rizik, objavile su talijanske novine, pozivajući se na službeni dokument. Banka Monte dei Paschi objavila je ovoga tjedna da bi na transakcijama s financijskim derivatima mogla izgubiti čak 720 milijuna eura. 'Gubitaške' ugovore o transakcijama 'Alexandria' i 'Santorini' sklopila je s japanskom bankom Nomura i s Deutsche Bankom. U srijedu je talijanska središnja banka priopćila da su joj informacije o trgovanju izvedenicama zatajene, a dnevni list Corriere della Sera objavio je da se u jednom dokumentu središnje banke iz 2010. o inspekciji spominju obje transakcije, i 'Alexandria' i 'Santorini', uz napomenu da nisu dovoljno striktno praćene. "Neka dugoročna ulaganja imaju rizične profile čija je kontrola neprimjerena i koji nisu upućeni na izvršno administrativno tijelo", stoji u dokumentu na koji se poziva list. Godine 2010. aktualni predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi još je bio guverner talijanske središnje banke.

TOKIO - Japanski državni fond predvodit će realizaciju plana spajanja Sonyjeva poslovanja s litij-ionskim baterijama, s odgovarajućim odjelima drugih velikih kompanija radi zaštite tehnološkog sektora od žestoke južnokorejske konkurencije, izvijestili su japanski mediji. The Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) već je pokrenuo integraciju japanskih poduzeća a u središtu je njegova plana div potrošačke elektronike Sony, objavile su novine Yomiuri Shimbun, pozivajući se na neimenovane izvore. Prema tom je planu najvjerojatniji partner za spajanje sa Sony Energy Devicesom zajedničko ulaganje Nissana i NEC-a pod imenom Automotive Energy Supply, piše list. Cilj je te vladine inicijative zaštita tehnološke prednosti japanskih tvrtki od sve oštrije konkurencije iz Južne Koreje. Litij-ionske baterije koriste se u raznim proizvodima, od elektroničkih uređaja kao što su prijenosna računala i mobiteli do električnih automobila. Veće i snažnije litij-ionske baterije našle su se u središtu istrage nakon prošlotjednog prisilnog slijetanja zrakoplova Boeing Dreamliner.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su u petak na londonskom tržištu prema 114 dolara, budući da su snažni gospodarski podaci iz SAD-a, Kine i Njemačke poboljšali izglede za potražnju za energentima na svjetskoj razini. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 33 centa, na 113,61 dolar. Na američkom tržištu barel je bio skuplji 30 centi, dosegnuvši 96,25 dolara. Ukupni pozitivni globalni gospodarski podaci potaknuli su sklonost prema rizičnijoj imovini, podižući cijene robe i globalne dionice. Posebno se izdvajaju oni iz Kine i SAD-a, koji su pokazali rast proizvodnje u ovome mjesecu po najvišim stopama u oko dvije godine. I indeks poslovne klime njemačkog instituta Ifo pokazao je da je raspoloženje na najvišoj razini u više od pola godine, nadovezujući se na pokazatelje o ubrzavanju rasta najvećeg europskog gospodarstva. "Kretanja cijena nafte proteklih su dana bila vrlo blaga zbog niske razine oscilacija, ali još zadržavamo trend rasta od prosinca", kazao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa. "Ako sakupite makroekonomske podatke, vidjet ćete da se okruženje za naftu poboljšava i da se rizici po globalno gospodarstvo, utjelovljeni u američkoj fiskalnoj krizi i sporom gospodarskom oporavku eurozone, stišavaju", dodao je.

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao sedmi dan zaredom, no nije se uspio zadržati iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova, jer je cijena dionice Applea zabilježila najveći dnevni pad u više od četiri godine. Dow Jones porastao je 46 bodova, ili 0,33 posto, na 13.825 bodova, a S&P 500 indeks 0,01 posto, na 1.494 boda, što su nove najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,74 posto, na 3.130 bodova. Pozitivno su na tržište jučer utjecali podaci o padu nezaposlenosti i jačanju industrijske aktivnosti u SAD-u. Industrijska aktivnost u Kini dosegnula je, pak, najviše razine u dvije godine, a poboljšava se stanje u Njemačkoj, što budi nadu u oporavak gospodarstva eurozone. "PMI indeksi industrijske aktivnosti u SAD-u, Aziji i Europi kreću se u pravom smjeru i to bi trebalo ohrabriti ulagače", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities. S&P 500 uspio se u jednom trenutku, po prvi puta nakon pet godina, probiti iznad 1.500 bodova, no nije se uspio održati iznad te psihološki važne razine.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, dok je japanski Nikkei snažno skočio, što se zahvaljuje slabljenju jena. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji ojačale između 0,3 i 0,5 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pali su između 0,3 i 1,1 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,7 posto. Najviše su izgubile dionice u tehnološkom sektoru, koje su i dalje pod pritiskom oštrog pada Applea. To je i glavni razlog pada burzovnih indeksa u Južnoj Koreji i Tajvanu, koji su puni tehnoloških dionica. S druge strane, snažno je porastao tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje jačanju dionica velikih japanskih izvoznika, čiji proizvodi, zbog slabljenja jena, postaju konkurentniji na svjetskim tržištima. Naznake jačanja najvećih svjetskih gospodarstava potiču, pak, cijene sirovina. To pozitivno utječe na dionice rudarskih kompanija koje dominiraju na australskom tržištu, gdje je tamošnji burzovni indeks najviši u posljednji 21 mjesec.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙