FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

AMSTERDAM - Američka tvrtka za ekspresnu dostavu pošiljki United Parcel Service (UPS) u ponedjeljak je objavila da se povlači iz 5,16 milijardi eura vrijedne akvizicije konkurentske nizozemske kompanije TNT Express nakon što je Europska unija odbacila takav plan. "UPS je izvijestio TNT Express kako ne vidi realne izglede za dobivanje dopuštenja Europske komisije i da stoga neće provesti planiranu akviziciju ni na kojoj osnovi", navodi se u priopćenju UPS-a poslanom iz nizozemskog grada Hoofddorpa. Takva odluka donesena je unatoč nastojanjima koje je UPS lani poduzeo određenim izmjenama toga sporazuma kako bi otklonio zabrinutosti vezane uz tržišnu utakmicu. Europska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja upozorila je da bi preuzimanje, kako je zamišljeno, dovelo do narušavanja koncentracije na europskom tržištu usluga ekspresne dostave. Nadležni dužnosnici iz EU-a sastali su se u petak s predstavnicima dviju kompanija i izvijestili ih da temeljem postojećeg UPS-ovog prijedloga popravnih mjera rade u smjeru prijedloga zabrane navedenog sporazuma. UPS je potom obavijestio TNT da neće nastaviti s preuzimanjem.

WASHINGTON - Stvaranje novih radnih mjesta u zemljama u razvoju može se ubrzati ako uklanjanje glavnih prepreka za razvoj privatnog sektora postane prioritetni zadatak kreatora politike i razvojnih institucija, pokazalo je istraživanje Međunarodne financijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke. Istraživanje je pokazalo da su najveće prepreke za stvaranje novih radnih mjesta u tom segmentu gospodarstva nepovoljna investicijska klima, neadekvatna infrastruktura, ograničen pristupu izvorima financiranja za mikro, male i srednje tvrtke i nedostatak obrazovanja i vještina, stoji u danas objavljenoj studiji IFC-a. Prema istraživanju, uklanjanje navedenih prepreka značajno bi pridonijelo rastu zapošljavanja. Utvrđeno je da se radno sposobno stanovništvo povećava svake godine za 45 milijuna. Međutim, više od trećine ispitanih poslodavaca širom svijeta nije uspjelo pronaći zaposlene sa vještinama koje su im bile potrebne.

BERLIN - Grčki ljevičar Alexis Tsipras rekao je njemačkom ministru financija Wolfgangu Schaeubleu tijekom kratkog razgovora u ponedjeljak da su reforme koje podržava Berlin, a koje provodi grčka vlada, potpuni neuspjeh te da su povećale nezaposlenost i siromaštvo u Grčkoj. Tsipras (38), oporbeni čelnik čija stranka SYRIZA vodi u ispitivanjima javnim mišljenja u Grčkoj, vodio je borbu protiv rezova troškova i povećanja poreza na kojima su inzistirale Njemačka, europski partneri i MMF u zamjenu za milijarde eura pomoći Grčkoj kako bi izbjegla bankrot. Tsipras je zatražio sastanak sa Schaeubleom tijekom posjeta Berlinu. "Rekao sam mu da program mjera štednje nije uspio diljem Europe, a posebice u Grčkoj", kazao je Tsipras nakon sastanka. "Sada se moramo baviti njegovim učinkom: siromaštvom, nezaposlenošću", istaknuo je. "Naša je vizija vidjeti Grčku kako izlazi iz krize sa svojim narodom koji stoji na vlastitim nogama." Izvor u njemačkom ministarstvu financija izjavio je da je Schaeuble "jasno rekao Tsiprasu da nema alternative... provedbi gospodarskog programa prilagodbe. Ministar Schaeuble je pozvao Tsiprasa da podrži taj put."

FRANKFURT - Proći će još najmanje godina dana prije nego što se stanje u proizvođaču kamiona MAN poboljša, kazao je čelnik njegove krovne kompanije Volkswagen AG. Godina "Godina 2013. će sigurno još biti kritična, ali u 2014., 2015., vidjet ćemo svjetlo na kraju tunela", rekao je izvršni direktor VW Martin Winterkorn u ponedjeljak za jednu njemačku televizijsku postaju. Zbog krize u 2012. MAN je smanjio broj radnih sati zaposlenih u Njemačkoj. Tako od danas više od 5.000 radnika u MAN-ovom muenchenskom pogonu i u Salzgitteru rade po skraćenom ranom vremenu, u sklopu odgovarajućeg programa njemačke vlade. "Nove narudžbe u kamionskom sektoru nisu u drugoj polovici prošle godine bile zadovoljavajuće. Blago su se poboljšale u prosincu i nadam se nastavku tog trenda poboljšanja", istaknuo je Winterkorn.

LONDON - Euro je u ponedjeljak nastavio snažan uzlet prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima uslijed jačanja potražnje nakon izostanka naznaka skorog sniženja kamatnih stopa u eurozoni. Jedinstvena europska valuta nakratko je tako dosegnula 1,3404 dolara, najvišu razinu prema dolaru u posljednjih 11 mjeseci. Potom se stabilizirala na 1,3365 dolara, što znači da je u plusu 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dosegnula je i najvišu razinu u 20 mjeseci prema jenu od 120,13 jena, da bi se potom njome trgovalo po 119,30 jena, što znači da je na dobitku od 0,3 posto prema prethodnom zatvaranju. Euro je ojačao i na najvišu razinu u 13 mjeseci prema švicarskom franku, na 1,2277 franaka. Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu, na 89,30 jena. Ranije se nakratko popeo na 89,67 jena, što je njegova najviša razina od lipnja 2010. godine. Euro je poticaj za snažan rast prema dolaru crpio iz izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija na prošlotjednom bančinom zasjedanju, prvom u ovoj godini, kojima je prigušio očekivanja skorog sniženja ključne kamatne stope u 17-članoj eurozoni.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙