FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europski regulatori za bankovni sektor i financijska tržišta zatražili su u petak da se smanji utjecaj banaka u procesu utvrđivanja kamate za međubankovno zaduživanje u eurozoni euribor. Europska agencija za banke (EBA) i Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) objavile su plan u 11 točaka koji bi trebao poboljšati metodu izračuna euribora i spriječiti reprizu nedavnog skandala oko namještanja takvih kamata u međunarodnim financijskim centrima. Euribor i njegov utjecajniji pandan libor, kamata za međubankovno zaduživanje na londonskom tržištu, ključni su europski pokazatelji cijena financiranja banaka i utječu na čitav niz financijskih proizvoda na tržištima širom svijeta. EBA-ini i ESMA-ini prijedlozi načelno su u skladu s onima koje je krajem prošle godine iznijela Europska središnja banka, a vremenski se podudaraju za završnim radovima Europske komisije na vlastitim preporukama. U Bruxellesu priželjkuju da budu u većoj mjeri obvezujuće, a objavit će ih u travnju. Preporuke su fokusirane na zahtjeve da se ojačaju mehanizmi internog upravljanja u bankama koje sudjeluju u panelu za euribor, a dvije agencije priželjkuju da promjene koje preporučuju budu uvedene u sljedećih šest mjeseci.

MOSKVA/BERLIN - Rusija je u petak poručila da je spremna ublažiti uvjete pod kojima dugovima pritisnut Cipar mora vraćati zajmove koje mu je odobrila Moskva, s obzirom na probleme tog bliskog ruskog trgovinskog partnera u pregovorima o međunarodnoj pomoći. Ruski ministar financija Anton Siluanov kazao je kako se takva spremnost Moskve konkretno odnosi na zajam od 2,5 milijardi eura koji je Cipar dobio od Rusije u 2011. Siluanov je ujedno izjavio kako sa čelnicima EU-a počinje pregovarati o tome da se Cipru ublaži teret duga, koji doseže oko 90 posto njegova BDP-a. "Zajedno sa zemljama EU-a radit ćemo na koracima koje je moguće poduzeti u smjeru olakšavanja otplate ciparskog duga kroz više etapa", kazao je. Odvojeno je agencija Moody's jučer snizila kreditni rejting Cipru za tri razine, na Caa3, što je srednja razina kategorije 'bezvrijedan' koja ne preporučuje ulaganja, osim u špekulativne svrhe. Kao razlog agencija navodi očekivano povećanje dugova te zemlje. Ministri financija eurozone u najboljem bi slučaju mogli već na sastanku 21. siječnja odlučivati o nacrtu sporazuma s međunarodnim zajmodavcima vezanom uz navedeni paket za spašavanje posrnule članice EU-a.

BRUXELLES - Njemačka, Luksemburg i Belgija imaju najviše inovativnih tvrtki u Europskoj uniji, dok istočna Europa zaostaje u tom pogledu, pokazuju novi podaci Eurostata. U 27 država članica, 53 posto tvrtki u industriji i uslužnom sektoru prijavilo je inovativne aktivnosti do 2008. do 2010. Najviše inovativnih tvrtki imaju Njemačka (79 posto), Luksemburg (68 posto) i Belgija (61 posto) te Portugal, Švedska i Irska (60 posto). Najlošije po tom pitanju stoje Bugarska (27 posto inovativnih tvrtki), Poljska (28 posto), Latvija (30 posto), Rumunjska i Mađarska (31 posto). Hrvatska po podacima Eurostata ima 42,4 posto inovativnih tvrtki. Inovativno je i 49,4 posto tvrtki u Sloveniji, 51,7 posto u Srbiji te 51,4 posto u Turskoj. Istraživanje se odnosi na proizvodne i procesne inovacije kao i organizacijske i marketinške. Među tvrtkama s proizvodnim i procesnim inovacijama u EU, 27 posto je surađivalo s drugim tvrtkama, sveučilištima ili javnim istraživačkim institutima, dok je 73 posto koristilo samo vlastite interne resurse.

DETROIT - Američki proizvođač automobila Ford objavio je da planira zaposliti dodatnih 2.200 visoko kvalificiranih radnika u SAD-u, najviše u posljednjih 10 godina. Drugi po veličini američki proizvođač automobila priopćio je da će najviše novih zaposlenika s VSS-om biti angažirano u projektantskom i it-odjelu i u proizvodnji. Iz kompanije su već ranije najavili da će zaposliti 2.350 niže kvalificiranih radnika plaćenih po satu zbog ulaganja i širenja proizvodnih pogona u SAD-u. Novim radnim mjestima Ford djelomice ispunjava obećanje američkom sindikatu zaposlenih u autoindustriji, dano za vrijeme kolektivnih pregovora, da će do 2015. povećati broj radnih mjesta u SAD-u za 12 tisuća. Ford je bio teško pogođen financijskom krizom u 2008. godini, ali se u međuvremenu osovio na noge nakon opsežnog preustroja i izmjena modela automobila u Sjevernoj Americi. U prošloj je godini kompanija zaposlila 8.100 novih radnika. U Fordu naglašavaju da je oko tisuću radnih mjesta otvoreno zahvaljujući povratku u SAD dijelova poslovanja koji su do tada bili u drugim zemljama, poput Meksika i Japana. Ford zapošljava oko 172 tisuće radnika i ima 65 tvornica u zemljama širom svijeta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su oscilirali u uskom rasponu između pozitivnog i negativnog teritorija, budući da su ulagači tražili smjer u okruženju pojačane inflacije u Kini i dobrog početka sezone poslovnih izvješća u SAD-u. Londonski Ftse indeks pritom je ojačao za 0,14 posto, na 6.109 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks skliznuo za 0,03 posto, na 7.706 bodova, a najveći gubitnik bio je pariški CAC, spustivši se 0,3 posto, na 3.691 bod. Rudarske dionice u prosjeku su oslabile za 1,4 posto, pritisnute jačanjem inflacije u Kini, najvećem svjetskom potrošaču metala, budući da je time tamošnjoj središnjoj banci sužen manevarski prostor za podupiranje gospodarstva mjerama ublažavanja monetarne politike. Dobitnici su zabilježeni u tehnološkom sektoru, predvođeni francuskom tvrtkom za IT usluge Cap Gemini, čije su dionice ojačale za 4,4 posto. Na dobitku su bile i dionice finskog proizvođača mobitela Nokije. Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se pak Commerzbanka, čije dionice oslabile 3,3 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak nastavio jačati prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, crpeći i dalje podršku iz činjenice da s jučerašnjeg sastanka Europske središnje banke nije stigao ni najmanji signal da bi kamatne stope u eurozoni uskoro mogle biti snižene. Euro je u takvim okolnostima ojačao 0,63 posto i njime se trgovalo po 1,3355 dolara. Nakratko je dosegnuo i 1,3364 dolara, što je prema Reutersovim podacima njegova najviša razina od prošlogodišnjeg travnja. Jedinstvena europska valuta dosegnula je i najvišu razinu u četiri mjeseca prema švicarskom franku, od 1,2180 franaka. Prema jenu je nakratko dosegnula 119,22 jena, najvišu razinu od svibnja 2011. Dolar je prema jenu bio na dobitku 0,45 posto i njime s trgovalo po 89,18 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙