FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/NEW YORK - Bank of America (BoA) pristala je platiti državnoj hipotekarnoj agenciji Fannie Mae 3,6 milijardi dolara odštete u sklopu nagodbe u sporu oko drugorazrednih hipotekarnih stambenih kredita koji su svojedobno uzrokovali međunarodnu financijsku krizu, izvijestili su u ponedjeljak europski mediji. BoA će također otkupiti 30.000 hipoteka, ukupne vrijednosti 6,75 milijardi dolara, i platiti dodatnih 1,3 milijardi dolara naknade, čime se njezin ukupni trošak povezan s tim sporom penje na 11,65 milijardi dolara, izvijestio je BBC. Fannie Mae ustvrdila je pred sudom da joj je Bank of America prodavala svoja neneplativa potraživanja po stambenim kreditima u razdoblju između 2000. i 2008. godine. Agencija inače podupire američko tržište hipotekarnih zajmova, koje se urušilo 2008. zbog pucanja balona na tržištu nekretnina. Prije financijske krize u 2007. i 2008. banke su spajale potraživanja po stambenim kreditima i prodavale ih kao investicijske proizvode koji su tada bili vrlo popularni. Zbog pucanja balona na tržištu nekretnina mnogi vlasnici hipoteka nisu mogli vraćati svoje dugove i vrijednost ulaganja naglo se urušila, uz katastrofalne posljedice po banke širom svijeta. Fannie Mae i druga američka državna hipotekarna agencija Freddie Mac izgubile su u toj krizi više od 30 milijardi dolara. Ukupno su američki porezni obveznici platili više od 140 milijardi dolara kako bi financijske tvrtke održali na životu.

VILLAINES-LA-JUHEL - Francuska je udvostručila ciljane proizvodne kapacitete i ponudila veću financijsku potporu malim solarnim elektranama koje koriste solarne ploče proizvedene u Europi kako bi spasila od propasti posrnuli sektor solarne energije. Mjere bi trebale potaknuti više od dvije milijarde eura ulaganja, a ministrica energije Delphine Batho najavila ih je prilikom posjeta tvornici solarnih ploča u zapadnom dijelu Francuske. Socijalistička vlada pokušava spasiti industriju u kojoj je u protekle dvije godine izgubljeno 15 tisuća radnih mjesta nakon što je prošla vlada pokušala ispuhati spekulativni balon u sektoru instalacija za solarnu energiju. U 2012. sektor je zapošljavao 18 tisuća radnika, u odnosu na 32.500 koliko ih je zapošljavao u 2010. Nove mjere predviđaju udvostručenje ciljanih proizvodnih kapaciteta na 1.000 megavata godišnje, što odgovara kapacitetu malog nuklearnog reaktora, rekla je ministrica Batho. Vlada će tome dodati i maksimalno 10 posto subvencija za male solarne elektrane koje koriste solarne ploče proizvedene u Europi.

LONDON/NEW YORK - Špekulacije o mogućim naznakama sniženja kamatnih stopa na ovotjednom sastanku Europske središnje banke (ECB) pogodile su u ponedjeljak tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima. Euro se tako nakratko prema dolaru spustio i do 1,3043 dolara, neznatno iznad najniže razine u posljednja tri tjedna, na koju se spustio prošli tjedan. Potom se stabilizirao na 1,3060 dolara, što znači da je 0,08 posto na gubitku u usporedbi sa zatvaranjem u prethodnoj trgovini. Jedinstvena europska valuta bila je na većem gubitku prema jenu oslabivši 0,5 posto, na 114,65 jena. Time se spustila s najviše razine u posljednjih 18 mjeseci od 115,99 jena, zabilježene sredinom prošlog tjedna. Dolar je prema jenu oslabio 0,33 posto i njime se trgovalo po 87,88 jena. Drži se tako ispod 88,40 jena, najviše razine od srpnja 2010. koju je dosegnuo u petak. Za daljnje smjernice u pogledu eura ulagači će u drugoj polovini tjedna veću pažnju usmjeriti aukcijama talijanskih i španjolskih obveznica. Zdrava potražnja na tim aukcijama mogla bi dati poticaja euru u odnosu na dolar, smatraju analitičari. Što se dolara tiče, u petak mu je glavni poticaj prema drugim vodećim valutama stigao od američke središnje banke Fed čiji pojedini dužnosnici razmišljaju o okončanju programa otkupa obveznica.

SYDNEY - McDonald's u Australiji će ovaj mjesec postati Macca's. Naime, međunarodni lanac restorana brze prehrane nakratko će promijeniti znak na nekim restoranima u Australiji, i postat će Macca's, kako ga Australci odmilja zovu. Tako će se obilježiti Dan Australije 26. siječnja. Ta kompanija nikad još tako nešto nije učinila. "Nevjerojatno smo ponosni što ćemo ponijeti svoje australsko ime", kaže se u priopćenju Marka Lollbacka, šefa marketinga McDonald'sa u Australiji. Istraživanja su pokazala da najmanje pedeset posto Australaca upotrebljava taj nadimak.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙