FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska investicijska banka (EIB) priopćila je u utorak da su njezini dioničari, 27 država članica Europske unije, jednoglasno odobrili povećanje njezina kapitala za 10 milijardi eura, u skladu s prošlogodišnjim dogovorom europskih čelnika. EIB, čije je sjedište u Luxembourgu, priopćio je da će mu kompletno isfinancirana dokapitalizacija omogućiti da u razdoblju od tri godine odobri do 60 milijardi eura dodatnih kredita za ekonomski održive projekte u cijeloj Europskoj uniji. Čelnik EIB-a Werner Hoyer naveo je u priopćenju da dokapitalizacija odražava zajedničku želju da se podupru ulaganja koja će stvoriti nova radna mjesta i pridonijeti gospodarskom rastu u Europi.

BERLIN - Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je u utorak u Berlinu, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da Grčka čini "goleme napore" kako bi izišla iz krize. Naša zemlja čini goleme napore koje prati velik broj žrtvi kako bi se vratila na dobar put, rekao je Samaras na zajedničkoj konferenciji za novinare s Merkel. Pokušavamo ponovno biti vjerodostojni, kako prema narodima Europe tako i tržištima, dodao je. Grčki premijer istaknuo je da Grčka jako pati zbog nezaposlenosti koja osobito pogađa mlade. Samaras je obećao da će učiniti sve što je moguće kako bi ponovno uveo reda i prije svega zajamčio financiranje, neophodno za dobro funkcioniranje ekonomije. Po planu, Grčka u siječnju očekuje tranšu pomoći od 9,2 milijarda eura te dvije tranše od po 2,8 milijarda u veljači i ožujku.

BERLIN - Sezonski prilagođene narudžbe njemačke industrije smanjile su se u studenom pod pritiskom posustajanja potražnje iz zemalja izvan eurozone. Prilagođene za sezonske, kalendarske i cijenovne faktore, narudžbe su u studenom smanjene za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su poskočile 3,8 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i tehnologije. Usprkos tom smanjenju volumen narudžbi bio je u studenom na razini trećeg kvartala, što znači da se potražnja po svemu sudeći stabilizira, stoji u priopćenju ministarstva. Pozornost privlači izrazit pad narudžbi iz zemalja izvan eurozone, za 6,5 posto, čime je gotovo poništen njihov 8,0-postotni skok u prethodnom mjesecu. Domaće su narudžbe u studenom porasle 1,3 posto i jedine su zabilježile snažno poboljšanje. Narudžbe iz eurozone gotovo su stagnirale, povećavši se za neznatnih 0,2 posto, nakon 4,3-postotnog rasta u listopadu. Na godišnjoj razini narudžbe su u studenom smanjene za jedan posto.

ZAGREB - Europski građani izgube svake godine gotovo 1,5 milijarda eura zbog krađa novca sa svojih debitnih i kreditnih kartica, prenose europski mediji. Europski policijski ured (EUROPOL) upozorava u novom izvješću da su te krađe najčešće u Sjedinjenim Državama. Ugrađene sigurnosne mjere na karticama iz EU-a poput čipova i pin tehnologije u Sjedinjenim se Državama lako zaobilaze. Kriminalci iskorištavaju te slabosti u Americi jer neki američki bankomati nisu u potpunosti usklađeni s globalnim sigurnosnim standardom koji se temelji na čip tehnologiji, poznatijim kao EMV. Zbog tog fenomena, i manjka posebnih sporazuma o naknadi gubitaka koje uzrokuju slabije zaštićeni terminali, većinu tereta gubitka izazvanog takvim prijevarama snose izdavači kartica iz EU-a, navodi se u izvješću. Najbolje rješenje za taj problem bilo bi uvođenje EMV standarda na globalnoj razini, uključujući kod američkih trgovaca, smatra Europol.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u utorak su oscilirali između negativnog i pozitivnog područja u opreznoj trgovini pred početak nove sezone objave poslovnih rezultata kompanija u SAD-u. Londonski Ftse indeks ojačao je u takvim okolnostima za 0,06 posto, na 6.068 bodova. U sličnom postotku na gubitku je pak bio frankfurtski DAX indeks, skliznuvši na 7.727 bodova, dok je u nešto većem plusu bio pariški CAC indeks, ojačavši gotovo 0,4 posto, na 3.717 bodova. Najveći dobitnik bio je sektor telekoma. Indeks STOXX 600 europskih telekom kompanija uvećan je jedan posto, poduprt jačanjem dionice tk-operatera Vodafonea. Povod njihovu skoku bile su špekulacije da bi američka tvrtka Verizon mogla kupiti udio Vodafonea u tvrtki Verizon Wireless. Pod pritiskom su pak bile dionice rudarskih tvrtki, uoči objave najnovijih pokazatelja iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača metala.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak blago oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, no ne očekuju se značajnija odstupanja od postojećih razina pred ovotjedno zasjedanje Europske središnje banke (ECB). Euro je tako skliznuo prema dolaru 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3088 dolara. Jedinstvena europska valuta oslabila je i prema jenu, za 0,35 posto, na 114,44 jena. Nakratko je ranije dosegnula najvišu razinu u danu od 115,21 jena, potaknuta izjavama japanskog ministra financija. Dolar je prema jenu oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 87,49 jena. U fokusu ulagača je ovotjedno zasjedanje ECB-a, prvo u ovoj godini, na kojem se ne očekuju promjene važećih razina ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Podršku euru prema jenu danas je nakratko pružila izjava japanskog ministra financija da će nova vlada kupovati obveznice Europskog stabilizacijskog mehanizma, stalnog kriznog fonda eurozone.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙