FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BERLIN - Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Njemačkoj ubrzao je u prosincu, iako nešto sporijim tempom nego što se očekivalo, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci državnog statističkog ureda. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu za 1,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U studenom uvećane su na godišnjoj razini za 1,4 posto, izvijestio je Destatis. Analitičari su za prosinac očekivali rast po stopi od 1,7 posto. Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda pale 0,3 posto, čime se produbio njihov pad u studenom kada su se smanjile za 0,1 posto. Ekonomisti su očekivali njihovu stagnaciju. U cijeloj prošloj godini indeks proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda porastao je samo 2,1 posto. Usporedbe radi, u 2011. poskočio je 5,7 posto, pokazuju podaci njemačkog statističkog ureda.

BERN - Rast industrijske proizvodnje u Švicarskoj u trećem je lanjskom tromjesečju značajno usporen na godišnjoj razini, pokazali su u ponedjeljak preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ureda. Industrijska proizvodnja u razdoblju od srpnja do rujna 2012. uvećana je za 2,2 posto prema istom razdoblju godine ranije, nasuprot rastu od 4,7 posto u drugom tromjesečju 2012., objavio je statistički ured na službenoj stranici. Usporio je i rast prometa u tamošnjoj industriji. U trećem tromjesečju porastao je tako za 2,3 posto, nasuprot 3,3-postotnom rastu ostvarenom u prethodnom tromjesečju. U istom razdoblju nove industrijske narudžbe smanjene su za 0,7 posto na godišnjoj razini, dok su u drugom tromjesečju pale za 1,6 posto. Neizvršene narudžbe također su smanjene, i to za 3,9 posto na godišnjoj razini nakon što su u drugom tromjesečju ostale nepromijenjene, pokazuju podaci statističkogu ureda.

LJUBLJANA - Radi smanjivanja zaduženosti i bržeg dobivanja obrtnih sredstava slovenski "Mercator" pregovara s bankom Erste Group kojoj namjerava prodati dio svojih nenaplaćenih potraživanja prema kupcima, tvrdi u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljanski "Dnevnik". "Mercatoru" je u prošloj godini, navodi list, uspjelo smanjiti zaduženost koja sada iznosi 1,1 milijardu eura, a u razduživanje će i idućih godina morati usmjeravati dobar dio svog prihoda, te ograničavati investicije i smanjivati troškove. No uprava je svjesna da to neće biti dovoljno pa s Erste Group pregovara o prodaji dijela svojih potraživanja. Time bi, po nekim procjenama, svoju zaduženost Mercator mogao smanjiti za još 100 milijuna eura, navodi list, dodajući da bi kompanija tako smanjila potrebu za traženjem obrtnog kapitala zaduživanjem gdje joj kamatni troškovi rastu. U "Mercatoru" su za list potvrdili da je prodaja dijela potraživanja bankama "jedna od mogućnosti". Osim toga, ponovo najavljuju i projekt "monetizacije" dijela nekretnina, odnosno njihove prodaje pa uzimanja u najam (sell-and-lease), za sredinu iduće godine.

LJUBLJANA - Cijene naftnih derivata u Sloveniji od utorka će opet biti nešto više pa će cijena najprodavanijeg, 95-oktanskog benzina od ponoći porasti za 1,5 euro-cent, na 1,516 eura za litru, najavio je u ponedjeljak slovenski "Petrol". Za isto toliko poskupljuje i 100-oktanski benzin čija je ova cijena 1,530 eura, objavio je glavni slovenski distributer. Cijena dizel goriva povećana je na 1,407 eura, a loživog ulja na 1,050 eura za litru. U skladu s vladinom uredbom, na slovenskim se crpkama cijene naftnih derivata mijenjaju svakih 14 dana, u ovisnosti od odnosa tečaja eura i dolara te cijene derivata na svjetskom tržištu.

ZAGREB - Deutsche Telekom počeo je razgovore s kupcima i savjetnicima o prodaji najvećeg njemačkog internetskog portala za prodaju vozila i nekretnina Scout24 za koji bi mogao dobiti oko 1,5 milijardi eura, izvijestili su britanski mediji. Njemački telekomunikacijski div provodi internu reviziju u tom dijelu poslovanja i još nije donio definitivnu odluku o njegovoj budućnosti, piše u nedjelju u internetskom izdanju londonski financijski dnevnik Financial Times (FT). U sklopu revizije Deutsche Telekom je odlučio neformalno utvrditi kakav je interes za to poslovanje odnosno za njegove pojedine dijelove, kao što su portal za nekretnine i ogranak za prodaju vozila, koje se smatra najvrednijom imovinom. ImmobilienScout24 najveći je njemački portal za trgovinu nekretninama s više od sedam milijuna posjetitelja, dok je AutoScout24, europski portal za automobile, aktivan u 18 zemalja a u Njemačkoj ima 13 milijuna korisnika. Upućeni izvor istaknuo je za FT da postoje i druge opcije za taj dio poslovanja, uključujući izravnu prodaju, podjelu pojedinih dijelova grupe i spajanje sa sličnim poslovanjima.

SEUL - Južnokorejski brodograditelj Hyundai Heavy Industries objavio je da je od norveškog naftnog diva Statoila dobio 1,1 milijardu dolara vrijednu narudžbu za dio naftne platforme. Vodeći svjetski brodograditelj po narudžbama objavio je u nedjelju da će do ožujka 2016. izgraditi 21 tisuću tona težak gornji dio platforme koja će proizvoditi 23 milijuna prostornih metara nafte i plina dnevno. Statoil je od Hyundaija već naručio gradnju naftne platforme oko 300 kilometara sjeverozapadno od obale Norveške. Vrijednost posla iznosi 800 milijuna dolara. Iz južnokorejske kompanije navode da će skladišni kapacitet nove cilindrične, djelomično potopljene platforme iznositi 160.000 barela plinskog kondenzata nakon što bude završena u drugoj polovici 2015.

LONDON - Cijene barela nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer ulagače zabrinjava obilna opskrba i stanje u gospodarstvu, potisnuvši u drugi plan nemire u sjevernoj Africi. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala skromnih 20 centi, na 111,69 dolara. Američko je tržište danas zatvoreno zbog praznika a elektroničkoj trgovini cijene su se spustile za 40 centi, na 95,16 dolara. Proizvodnja je u cijeloj prošloj godini nadmašila potražnju, pa su zalihe znatno narasle, osiguravajući zaštitu od eventualnih poremećaja u opskrbi. Kako bi spriječila pad cijena, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) počela je smanjivati proizvodnju koja se tako u prosincu spustila na najnižu razinu u više od godinu dana. Zabrinutost za globalno gospodarstvo i njegov utjecaj na potražnju goriva ponovo je ojačala nakon što je raspoloženje američkih potrošača u siječnju palo na najnižu razinu u godinu dana. Strah za potražnju dodatno je naglasilo prošlotjedno izvješće OPEC-a u kojem se prognozira da će proizvodnja dosta nadmašiti potražnju u prvoj polovini ove godine.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak, potpomognute naznakama da bi se uskoro mogli riješiti proračunski problemi u Sjedinjenim Američkim Državama a potporu im je pružao i sektor komunalnih usluga. Londonski FTSE porastao je 0,57 posto na 6.167 bodova, frankfurtski DAX za 0,37 posto na 7.731 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 0,27 posto i iznosio 3.751 bod. Trgovci su kao faktor rasta burzovnih indeksa naveli očekivanja da će u SAD-u biti postignut politički dogovor o razini dozvoljenog zaduživanja države. Republikanska stranka predložila je da se pitanje povećanja razine dozvoljenog zaduživanja odgodi na tri mjeseca. Američka su tržišta danas zatvorena zbog blagdana. Među pojedinačnim sektorima izdvajao se onaj komunalni, koji je u prosjeku ojačao 0,8 posto. GDF Suez dobio je tako na vrijednosti 1,5 posto.Među najvećim je pojedinačnim dobitnicima bio danski proizvođač industrijskih enzima Novozymes, koji je poskočio 6,3 posto.

TOKIO - Na azijskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule najviše razine u više od 17 mjeseci. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile oko 0,1 posto. Burzovni indeksi u Australiji, Šangaju i Singapuru ojačali su između 0,2 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, nakon što je u petak dosegnuo najvišu razinu u 17 i pol mjeseci. Azijski ulagači su oprezni jer nema novih vijesti koje bi mogle potaknuti tržište, a na Wall Streetu se danas zbog Dana Martina Luthera Kinga ne radi, pa nedostaje novih smjernica. Oštar pad cijena dionica u Japanu posljedica je dobitonosne prodaje nakon što je u petak Nikkei indeks skočio 2,9 posto. Uz to, ulagači su oprezni jer je danas počela dvodnevna sjednice čelnika japanske središnje banke.

NEW YORK - Zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima, na Wall Streetu su prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u pet godine, a mogu li nastaviti rasti, ovisi o novim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Dow Jones porastao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 13.649 bodova, a S&P 500 0,9 posto, na 1.485 bodova, što su najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,3 posto, na 3.134 boda. Ulagače su prošloga tjedna ohrabrili bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog. Pozitivno su na tržište utjecali i nešto bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i banaka ostvareni u četvrtom lanjskom tromjesečju. Zbog toga su analitičari blago povećali procjene poslovnih rezultata kompanija. U najnovijoj anketi Reutersa očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u posljednjem lanjskom kvartalu porasle za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su prije tjedan dana očekivali rast za 1,9 posto.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙