FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i vlasnik tvrtke Kermas energija Danko Končar parafirali su jučer ugovor o prodaji i prijenosu 1.177.014 dionica Brodotrogira, potvrđeno je danas iz Ministarstva gospodarstva. Ugovor će biti upućen u Bruxelles na uvid Europskoj komisiji, a potom bi ga trebala potvrditi hrvatska Vlada koja je na sjednici održanoj 19. srpnja prošle godine odlučila trogirsko brodogradilište prodati poduzetniku Danku Končaru, jer je njegovu ponudu ocijenila boljom od ponude tvrtke More Trogir. Končarev projekt predviđa zadržavanje brodograđevne djelatnosti u omjeru 60 posto prema 40 posto, koliko se odnosi na nove djelatnosti - megamarinu, servisnu bazu i poslovno-turističku zonu. Po riječima povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske u trogirskom škveru Slavka Bilote, trenutno je u Brodotrogiru zaposleno 1205 radnika, a predviđa se da bi se u idućih pet godina taj broj smanjio na 900 zaposlenih. Razgovarali smo s Upravom o modelima zbrinjavanja različitih kategorija radnika i očekujemo da će oni koji pristanu na dobrovoljan odlazak dobiti povoljne otpremnine, kaže Bilota.

ŽUPANJA - Županjska tvornica Same Deutz-Fahr primjer je da se i u krizi, ako imate viziju i odlučnost, puno može napraviti pa čak ostvariti i najbolje proizvodne rezultate, izjavio je danas u Županji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon obilaska te tvornice koja posluje u sastavu grupa Same Deutz-Fahr, najvećeg proizvođača traktora, žetvenih i specijaliziranih kombajna, dizel motora i poljoprivrednih strojeva u svijetu. Ministar Vrdoljak je u pratnji potpredsjednika grupe Same Deutz-Fahr Alda Carozze i tehničkog direktora tvornice te grupe u Županji Damira Kobaša obišao županjsku tvornicu. "Informacije kojima sam raspolagao prije dolaska u ovu tvornicu, pokazale su se točnima. Čak su mi dojmovi puno bolji nego što sam očekivao", kazao je novinarima Vrdoljak ističući kako su investitori poput Same Deutz-Fahr-a dobrodošli u Hrvatskoj. Po riječima tehničkog direktora tvornice Damira Kobaša, Same Deutz-Fahr pokrenuo je u Županji novu sezonu proizvodnje kombajna u kojem ciklusu tvrtka planira povećati proizvodnju za 10 posto te zaposliti 110 privremenih radnika. U županjskoj tvornici ukupno bi tako radilo 300-ak radnika koji bi ove godine proizveli 380 kombajna, naspram 350 koliko je proizvedeno prošle godine. Kobaš je također kazao kako se oko 97 posto proizvodnje izvozi na tržišta zapadne i istočne Eurpe, a u tijeku su i dogovori oko izvoza na rusko i kinesko tržište.

VIROVITICA - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras otvorio je danas u Virovitici 18. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo na kojem izlaže 660 izlagača iz 23 zemlje, a zemlja partner je Belgija. Maras je pritom naglasio kako su mali i srednji poduzetnici prošle godine ostvarili pozitivne rezultate, prihodi su porasli za 2 posto u odnosu na godinu prije, a zaposlenih je bilo 12.000 više nego 2011. godine. Po njegovim riječima, sredstva za državne potpore malim i srednjim poduzetnicima ove će godine biti znatno veća. "U okviru programa 'Poduzetnički impuls', koji je Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo prošle godine, ove godine imamo 760 milijuna kuna na raspolaganju, što je dvostruko više nego lani", istaknuo je. Naglasio je i kako Vlada poduzetnicima pomaže i poreznim rasterećenjem, lani je to bilo smanjenje doprinosa, a s početkom ove godine počela je i primjena smanjene stope PDV-a na 10 posto u ugostiteljstvu. Poručio je pritom kako se radi i na tomu da ugostitelji i za dostavu hrane dobiju stopu PDV-a od 10 posto. "I oni koji pružaju ugostiteljsku uslugu prema van, koji dostavljaju hranu trebali bi imati stopu PDV-a 10 posto, pod uvjetom da većinu prometa ostvaruju u objektu. Na tome radimo“, rekao je Maras. Sajam Viroexpo traje od 18. do 20. siječnja, a sajam prati i niz stručno-popratnih događanja.

ZAGREB/PARIZ - Francuska će vjerojatno, kao i većina članica EU-a, prve dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU uvesti restrikcije za ulazak na tržište rada hrvatskim građanima, odnosno ostaviti na snazi postojeći režim po kojem će građani trebati i nadalje tražiti radne dozvole, rekao je u petak za Hinu izvor iz francuskog ministarstva vanjskih poslova. "Teško mi je odgovoriti precizno, budući da međuministarski odbor još nije počeo rasprave o tom pitanju: čekali smo ratifikaciju prije donošenja oduke", rekao je izvor. "Ništa nije sigurno jer ipak Hrvatska ima manje stanovnika nego Bugarska, a pogotovo Rumunjska. Moj je osjećaj da će Francuska kao i većina članica EU-a vjerojatno nametnuti restrikcije za neka zanimanja za prve dvije godine. S druge strane, vjerujem da te mjere neće ostati na snazi nakon 1. srpnja 2015.", rekao je izvor. Njemačka je u srijedu, kao prva zemlja članica EU, donijela odluku o zatvaranju tržišta rada na dvije godine za hrvatske građane i iskoristila zakonsko pravo koje joj daje Europska unija da na najviše sedam godina, a po modelu dvije plus tri plus dvije godine uvede ograničenja i zaštiti svoje tržište rada od priljeva većeg broja radnika. Austrija još nema poziciju i zasad nema plan kada će donijeti odluku, rečeno je Hini u austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu. Hrvatska ima mogućnost uvesti recipročne mjere zemljama koje zatvore svoja tržišta rada.

ZAGREB - Preliminarni rezultati izvještaja o projektu clean start ukazuju da Vlada u kratkom roku treba unaprijediti evidenciju imovine i obveza države i javnih poduzeća, aktivirati upravljanje javnim dugom, a kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu države aktivirati financijsko upravljanje, smatra Anton Bajo iz Instituta za javne financije (IJF). Vlada je 8. siječnja objavila preliminarne rezultate projekta clean start "Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja". Bajo u najnovijem Aktualnom osvrtu IJF-a, pod naslovom "Vlada i državne financije - clean start ili clean stop", na temelju analiza iz clean starta i prethodnih analiza IJF-a, daje sažetak poruka, glavnih mjera, nalaza i preporuka usmjerenih na konsolidaciju i poboljšanje upravljanja državnim financijama u Hrvatskoj. Tako uz ostalo preporučuje izradu godišnjih izvještaja ministarstava koja bi trebala obuhvatiti i poslovanje javnih društava koja su u mjerodavnosti ministarstava, preporuča da se, umjesto prihodima i rashodima, Vlada i ministarstva bave imovinom i obvezama, smatra da bi Vlada već sada trebala napraviti cjelovitu reviziju upravljanja javnim dugom, da se treba usmjeriti ka financijskom upravljanju, ukazuje na potrebu stalne edukacije o financijskom upravljanju te potrebu strateškog upravljanja.

ZAGREB - Zagreb je osvojio nagradu "Meetings star" kao najbolja kongresna destinacija jugoistočne Europe na netom završenoj kongresnoj burzi "Conventa" održanoj u Ljubljani 16. i 17. siječnja, izvijestili su danas iz zagrebačke Turističke zajednice. Kako bi dobila ovo prizanje, hrvatska metropola morala je zadovoljiti niz tajno ispitivanih kategorija kao što su kvaliteta infrastrukture, atraktivnost turističkih lokaliteta, dostupnost, itd. Osim samog Zagreba kao destinacije, priznanje je dobio i zagrebački hotel "Esplanade" kao nabolji luksuzni hotel.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 28,4 milijuna kuna, a dionički su indeksi imali suprotan smjer, Crobex je porastao za 0,24 posto, na 1.885,33 boda, što je njegova najviša razina od sredine rujna 2011. godine. Specijalizirani indeks Crobex10 oslabio je pak za 0,22 posto i trgovanje završava na 1.051,97 bodova. Najtrgovanije su danas bile dionice HT-a s prometom od 3,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 0,55 posto, na 213,53 kune. Uz promet od 2,3 milijuna kuna, dionicama Atlantic grupe cijena je porasla za 2,22 posto, na 690 kuna. Više od 2,1 milijun kuna prometa ostvarile su dionice Leda, čija je cijena porasla 0,65 posto, na 7.700 kuna. Pad cijene za 0,42 posto, na 238,50 kuna, bilježe dionice Petrokemije koje su imale 1,8 milijuna kuna prometa. Visok rast cijene, za 19,18 posto, na 210 kuna, imale su dionice tvrtke Chromos agro kojih je protrgovano za 1,6 milijuna kuna. Među milijunaše danas se uvrstila i dionica Konzuma s 1,5 milijuna kuna prometa, a cijena im je pala za 1,09 posto, na 141,82 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙