FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Do 31. prosinca prošle godine zaprimljeno je ukupno 74.587 zahtjeva za legalizaciju zgrada, što pokazuje da su građani postali svjesni da moraju voditi računa o statusu svojih nekretnina, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Tako veliki broj zahtjeva i nas je iznenadio jer smo očekivali oko 50.000 zahtjeva, istaknula je. Prava navala bila je krajem godine jer je samo u zadnjih 45 dana stiglo 37.456 zahtjeva. Do kraja 2012. legalizirano je 8.223 objekata, dok je ukupno riješeno, pozitivno ili negativno, 12.730 predmeta, što je 17 posto od ukupno zaprimljenih zahtjeva. Rok do 31. prosinca vrijedio je za građevine za koje postoji rješenje inspekcije o rušenju, a za ostale je rok do 30. lipnja ove godine i nećemo ga produžavati, poručila je Mrak Taritaš. Taj rok odnosi se na zgrade izgrađene prije 21. lipnja 2011. koje nemaju rješenje o rušenju i vide se na digitalnoj ortofoto karti, a bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma ne mogu se legalizirati. Najavila je da će se u prvom tjednu veljače nastaviti rušenje bespravnih zgrada izgrađenih nakon 21. lipnja 2011. Dosad je ukupno izdano 31.716 rješenja o uklanjanju bespravnih građevina, u postupku legalizacije je 14.726 objekata, za 25 zgrada legalizacija je odbijena, a za 16.965 građevina obrada je u tijeku. Najviše rješenja o rušenju odnosi se na Zagreb i Zagrebačku županiju (9.532), slijede Splitsko-dalmatinska županija (7.886) i Primorsko-goranska županija (3.532).

KUTINA - Kutinska Petrokemija potpisala je s Prvim plinarskim društvom iz Vukovara ugovor o isporuci 130 milijuna prostornih metara prirodnog plina, priopćeno je iz Petrokemije. Petrokemija je zaključila ugovor za dio količina, u skladu s važećim ugovorom za opskrbu zaključenog s tvrtkom Prirodni plin. Prvo plinarsko društvo dalo je najpovoljniju ponudu na natječaju pri čemu je tvrtka Gazprom Schweiz AG garantirala sigurnost i uvjete isporuke za ponudu koju je uputilo Prvo plinarsko društvo, kaže se u priopćenju. Dodaje se da Petrokemija pregovara o tekućim isporukama i budućoj suradnji i sa svojim sadašnjim ugovornim dobavljačem - Prirodnim plinom, trgovačkim društvom u vlasništvu Ine.

ZAGREB - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) pozvao je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da u Vijeće za praćenje stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru prehrambene industrije imenuje i njihovog predstavnika. Napominju kako je Jakovina 11. prosinca prošle godine imenovao članove Vijeća za praćenje stanja poljoprivredno-prerađivačkog sektora prehrambene industrije i analizu ove grane, praćenje kretanja cijena, unapređenja konkurentnosti domaće proizvodnje i povećanja potrošnje domaćih proizvoda i većeg izvoza. U Vijeće su ušli predstavnici gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, HUP-a, Hrvatske gospodarske komore, ali ne i predstavnici sindikata kao zastupnici interesa zaposlenih u tim djelatnostima. Takav potez ministra navodi na pomisao da kao predstavnik vlasti i poslodavac ministar Jakovina ne uvažava socijalnog partnera, navode iz tog sindikata ističući kako smatraju da je predsjedniku Sindikata PPDIV-a Šimi Oreškoviću svakako mjesto u Vijeću te pozivaju ministra Jakovinu da svoju odluku dopuni njegovim imenovanjem u to tijelo.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2012. godine registrirano ukupno 1309 komada krivotvorenih novčanica, a najveći se broj, 861 komad, odnosi na krivotvorene novčanice eura, slijedi 315 krivotvorenih novčanica kune te 109 krivotvorina američkog dolara, objavila je Hrvatska narodna banka na svojim web stranicama. Prošlogodišnjih 315 komada krivotvorenih novčanica kuna smanjenje je za 29,1 posto u odnosu na broj krivotvorenih novčanica kuna registriranih u 2011. Ukupna nominalna 'vrijednost' registriranih krivotvorenih novčanica kune u prošloj godini iznosila je 114.480 kuna, a u ukupnom broju registriranih krivotvorenih novčanica krivotvorine kuna čine udio od 24,1 posto. Najčešći krivotvoreni apoen domaće valute bila je novčanica od 500 kuna sa 122 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 38,7 posto. Uzevši u obzir da je tijekom 2012. u optjecaju bilo prosječno 161,4 milijuna komada novčanica kuna, proizlazi da su na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju evidentirana dva komada krivotvorenih novčanica kune.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi promet danas znatno manji nego proteklih dana, a na oprezno trgovanje ukazuje i pad Crobex indeksa s najviših razina u posljednjih 15 mjeseci. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,6 posto, na 1.864 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,3 posto, na 1.047 bodova. Redovni promet iznosio je oko podneva 5,1 milijun kuna, što je oko 3 milijuna kuna manje nego jučer u to doba. Do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najveći promet, oko 750 tisuća kuna, imala je dionica Petrokemije, čija je cijena u silaznoj putanji drugi dan zaredom, nakon što je jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao da se trenutno ne razmišlja o privatizaciji te kutinske kompanije. Cijena dionice Petrokemije skliznula je jutros 3,7 posto, na 234 kune. S prometom od oko 750 tisuća kuna slijedi dionica Varteksa, koja je na početku trgovanja poskupila više od 10 posto, da bi kasnije izgubila sve dobitke. Cijena dionice Ingre pala je jutros više od 7,5 posto, na 4,33 kune. Na listu dobitnica danas su se plasirale dionice Ine i HT-a, s rastom cijena za 2,8, odnosno 0,1 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, blago ojačala prema euru, za 0,09 posto, i prema švicarskom franku, za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,561320 kuna, a franka 6,112627 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema američkom dolaru za 0,15 posto i britanskoj funti za 0,09 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,678798 kuna, a funte 9,116614 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙