FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ruski energetski div Gazprom spreman je za strateško partnerstvo s Hrvatskom na području energetike, koje uključuje izgradnju kraka plinovoda Južni tok prema Hrvatskoj, povećava isporuka i nudi povoljnije cijene plina za hrvatsko gospodarstvo i građane, izjavio je u četvrtak u Zagrebu direktor Gazproma Aleksej Miller. "Imamo mogućnosti graditi strateško partnerstvo i veliki potencijal za suradnju u energetici. Što se nas tiče, mi smo potpuno otvoreni za suradnju", rekao je Miller nakon susreta s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Šefica hrvatske diplomacije naglasila je da je to vrlo važna tema, jer bi omogućila jeftiniji plin za gospodarstvo i kućanstva. "Pozicija Hrvatske je da čvrsto stoji iza onoga oko čega se dogovorimo", istaknula je Pusić. Miller, predsjednik Upravnog odbora Gazproma, prije Pusić sastao se s predsjednikom Ivom Josipovićem koji je ocijenio da je hrvatski interes jačanje hrvatsko-ruskih odnosa na svim područjima, a posebno u područjima gospodarstva i energetike. Po Millerovim riječima, zajednička radna skupina izradila je plan aktivnosti za izgradnju odvojka plinovoda Južni tok kojim bi do Hrvatske moglo stizati 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, pa i više. "Mogli bi i povećati isporuke plina prema termoelektranama. Spremni smo ulagati u objekte za proizvodnju električne energije iz plina i, ako budemo sudjelovali u njihovoj gradnji, potpisati ugovore za isporuku plina tim objektima", rekao je čelnik Gazproma, tvrtke koja je u trećem tromjesečju 2012. udvostručila neto dobit na 10,05 milijardi dolara.

ZAGREB - Vlada će do travnja ispuniti sve obveze iz koncesijskog ugovora s francuskim konzorcijem ZAIC-om o izgradnji putničkog terminala Zračne luke Zagreb, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade. Ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić kaže kako je dosad izdana lokacijska dozvola, krenulo se u otkup privatnog zemljišta na koncesijskom području, a do travnja će biti ishođeni i uvjeti gradnje, čime će hrvatska strana ispuniti sve obveze davatelja koncesije. Vlada je lani u travnju potpisala ugovor sa ZAIC-om (Zagreb Airport International Company) o izgradnji novog putničkog terminala, a najveći dio zemljišta za taj terminal je u vlasništvu države koja ga je dala na korištenje MORH-u. Budući da je MORH-u osigurana nova lokacija, taj dio sa zemljištem je praktički riješen pa će, sukladno koncesijskom ugovoru, 11. travnja ZAIC imati sve preduvjete za konzumaciju ugovora. Koncesionar mora odmah nakon toga uplatiti dva milijuna eura u državni proračun te izgraditi novi terminal u roku tri godine, napomenuo je Hajdaš Dončić. Ako ZAIC ne ispuni svoju financijsku obvezu, Hrvatska će za izgradnju novog terminala imati gotov projekt na razini uvjeta građenja, dodao je ministar.

ZAGREB - Vlada je danas donijela zaključak o pokretanju projekta koji bi idućih godina trebao objediniti optičku infrastrukturu sada "raštrkanu" u sedam državnih tvrtki i osigurati Hrvatskoj optičku mrežu nove generacije, čime bi se dostupnost širokopojasnog interneta proširila na sva hrvatska područja. Analiza Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pokazuje da je Hrvatska po gustoći širokopojasnih priključaka pri dnu ljestvice zemalja EU-a, dobar širokopojasni pristup ima 54,7 posto stanovništva, slabiji pristup ima 43,1 posto stanovništva, a 2,2 posto ili 92.000 stanovnika uopće nema širokopojasni pristup internetu. Ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kao cilj projekta stvaranje uvjeta da svi imaju pristup novoj generaciji širokopojasnog interneta, budući da privatni operateri pronalaze interes za ulaganja samo u najnaseljenijim dijelovima Hrvatske koji obuhvaćaju velike gradove, a to pokriva tek tridesetak posto stanovništva. Voditelj projekta Darko Parić, pomoćnik ministra uprave i nacionalni promicatelj digitalnog društva, istaknuo je da državna poduzeća imaju svoju infrastrukturu, u koju su puno ulagala, ali je sve to vrlo neusklađeno i neujednačeno jer su svi to radili samo za svoje potrebe. Sve to treba objediniti u jednu veliku mrežu nove generacije, a za tri mjeseca bit će definiran konkretan model, najavio je Parić.

ŠIBENIK - Bivše radnice šibenske Revije, tekstilne tvrtke u kojoj se već 12 godina provodi stečajni postupak, konačno su u siječnju dobile četvrtinu svojih potraživanja, a sa današnje su konferencije za novinare pozvale Vladu da pronađe kupca za proizvodni pogon te nekad velike tvrtke u šibenskim Bilicama. Bivše radnice Revije, predvođene sindikalistom Vedranom Uranijom iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, svojim pravnim zastupnikom, najavile su kako će od Vlade zatražiti sastanak kako bi o ovom problemu s premijerom osobno mogli razgovarati. Uranija je izvijestio kako su radnice Revije nakon punih 12 godina, koliko traje stečaj, konačno u siječnju dobile četvrtinu svojih potraživanja za devet neisplaćenih plaća, putnih troškova i ostalih dodataka. Svaka radnica dobila je između 16 i 18 tisuća kuna i to od prodaje Revijinog objekta na šibenskoj rivi koji je prodan na javnoj dražbi. Oko 230 radnica potraživalo je 12 milijuna kuna, u siječnju im je isplaćeno oko dva milijuna, a preostali dug iznosi oko deset milijuna kuna. Sada traže izradu četvrtog po redu stečajnog plana kako bi se mogao pronaći kupac za pogon u Bilicama te očekuju da se sve riješi najkasnije do travnja ove godine.

ZAGREB - Porezna uprava uskoro bi trebala dati vjerodostojno tumačenje Zakona o PDV-u po kojem će se stopa od 10 posto primjenjivati i na usluge izvan ugostiteljskog objekta, ako ugostitelj većinu prihoda ostvaruje u objektu, doznaje se u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Vjerodostojno tumačenje Ministarstvo je zatražilo kako bi otklonilo nedoumice oko toga tko treba plaćati PDV po stopi od 25, a tko po stopi od 10 posto, nakon što je od Nove godine smanjena stopa PDV-a za ugostitelje. Zadovoljstvo što je resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta uvažilo njihove zahtjeve izrazila je Hrvatska obrtnička komora (HOK). "Zadovoljni smo što je resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta uvažilo naše zahtjeve te očekujemo da će Porezna uprava razmotriti probleme struke i dati vjerodostojno tumačenje koje neće ići na štetu ugostiteljstva kao bitnog dijela turističke ponude Hrvatske i ukupnog gospodarstva", kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. Podsjeća kako je HOK oštro reagirao na izmjene Pravilnika o PDV-u prema kojima se smanjena stopa PDV-a od 10 posto ne odnosi na dostavu hrane ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta, te za dostavu i preuzimanje hrane, već za to iznosi 25 posto, a riječ je ponajprije o uslugama catering objekata, objekata jednostavnih usluga, slastičarnicama, pizzerijama i sl.

ZAGREB - Hrvatska je ovogodišnja dobitnica nagrade "Finnish Travel Award 2013." za najzanimljiviju stranu destinaciju po odabiru javnosti, koju svake godine dodjeljuje uprava najvećeg i najutjecajnijeg turističkog sajma u Finskoj "Matka Travel Fair", izvijestili su danas iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ). "Hrvatska je tako već na samom otvorenju sajma, koji se u Helsinkiju održava od 17. do 20. siječnja, dobila odličnu promidžbu svoje turističke ponude, kao i dodatnu potvrdu o rastućoj popularnosti među stanovnicima Finske i susjednih zemalja", ističu iz HTZ-a. Nagradu je direktoru predstavništva HTZ-a za Skandinaviju Paulu Šikiću predao direktor sajma Christer Haglund, koji je čestitao Hrvatskoj na uspješnim promidžbenim aktivnostima na skandinavskom tržištu. Na sajmu je predstavništvo HTZ-a u Skandinaviji turističku ponudu Hrvatske promoviralo na poslovnim radionicama, pod nazivom "Global Workshop".

ZAGREB - Nakon dva dana pada dionički indeksi Zagrebačke burze bilježe rast vrijednosti, Crobex je ojačao 0,82 posto, na 1.880,90 bodova, a Crobex10 je dan završio u plusu od 0,61 posto, na 1.054,31 bodu. Redovni promet Burze iznosio je 16,4 milijuna kuna, a najviše se danas trgovalo dionicama Valamar grupe, kojima se trguje na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP). Dionica Valamar grupe protrgovano je za 4,5 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 8,79 posto, na 99 kuna. Promet dionicama Petrokemije iznosio je 1,3 milijuna kuna, a nakon dva dana pada, cijena te dionice danas je porasla za 2,08 posto, na 239,50 kuna. Više od 1,1 milijun kuna prometa ostvarile su dionice Tiska i Riviera Adrije, pri čemu obje bilježe rast cijene, Tiska za 1,71 posto, na 208 kuna, a Riviera Adrije za blagih 0,08 posto, na 13,09 kuna. Pad cijene pak bilježi dionica HT-a za 0,28 posto, na 212,37 kuna, uz promet od 1,05 milijuna kuna. Više od milijun kuna prometa danas je imala i dionica Konzuma, 1,01 milijun kuna, a cijena joj je porasla za 0,98 posto, na 143,39 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙