FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

RIJEKA - Štednja ne može samoj sebi biti svrha, nema u Hrvatskoj štednje nego je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, i mi ne štedimo nego naprosto nemamo novac za dodatna prava zaposlenih u javnim službama, istaknuo je u razgovoru za današnji riječki "Novi list" predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović. Premijer Milanović istaknuo je to odgovarajući na novinarsku tvrdnju kako su kreditne agencije očekivale od hrvatske Vlade da bude socijalno rigoroznija. „Nismo to bili jer smo procijenili da bi to bilo štetno za Hrvatsku, jer bi drastičnija štednja i odricanja u potpunosti zaustavili kotač koji ionako ide usporeno“, dodao je. Novinar Dražen Ciglenečki rezmiravši prvu godinu mandata Vlade ocijenio je kako je ona trenutačno sukobljena sa Crkvom, poduzetnicima i sindikatima, da unutar većinske koalicije postoje ozbiljne napetosti između SDP-a i IDS-a te da su prilično nedefinirani odnosi između SDP-a i HNS-a, no premijer Milanović nije se složio s takvom procijenom, naglasivši kako „od svega priznajem jedino da ima određenih nesporazuma s dijelom crkvenih velikodostojnika, ali ne mislim da je to naša krivnja.“ Rekao je kako je Vlada jasno najavila što misli napraviti u vezi s medicinski potpomognutom oplodnjom i uvođenjem zdravstvenog odgoja, te da je za to dobila povjerenje. Premijer Milanović je ponovio kako to nije svjetonazorsko pitanje i da se sve radi zbog djece i zdravlja. Potvrdio je da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i Agencija za odgoj i obrazovanje imaju njegovu punu potporu. Premijer je u intervjuu "Novom listu" također naveo kako su hrvatski građani u pravu kada misle da im je Vlada dužna reći što namjerava i u kojem roku, ali da je važno i građanima govoriti što je realno, a što nije. Na novinarsku tvrdnju da je snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj zapravo išlo na ruku Vladi RH jer da je, među ostalim, postalo jasno da Vlada nije toliko socijalno neosjetljiva i da se od nje traže puno veći rezovi, otpuštanja i smanjivanje plaća i mirovina, nego što ih je poduzela - premijer je istaknuo kako bi netko mogao insinuirati da postoji zavjera između Vlade i kreditne agencije, a da nje nema.

ZAGREB - Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), koja okuplja oko 4000 hrvatskih redovnika i redovnica, izražava neslaganje s uvedenim zdravstvenim odgojem u hrvatske škole, odnosno s četvrtim modulom koji se odnosi na spolni odgoj i rodnu ravnopravnost, stoji u izjavi HKVRPP. Redovnički poglavari i poglavarice ističe kako u ime hrvatskih redovnika i redovnica upućuju potporu svim roditeljima i udrugama, kardinalu Josipu Bozaniću, svim hrvatskim nadbiskupima i biskupima, svim pojedincima i organiziranim skupinama te poduzećima, svima koji se bore da hrvatska mladež u osnovnim i srednjim školama ne sluša naprasno uveden četvrti modul zdravstvenoga odgoja, koji je neprihvatljiv za vjernike i ljude koji se drže naravnoga zakona. Podsjećaju kako je zdravstveni odgoj itekako dobro došao u hrvatski obrazovni sustav te pozdravljaju uvođenje prva tri modula, ali, kako navode, potporu daju svima onima koji se protive uvedenom četvrtom modulu te traže alternativu. Smatraju kako se u demokratskoj Hrvatskoj sadašnji stav Vlade Republike Hrvatske koja stoji iza zdravstvenog odgoja može nazvati represivnim te da se vjernicima i svim građanima koji se ne slažu s četvrtim modulom, uskraćuje pravo na izjašnjavanje drukčijeg mišljenja.

GOSPIĆ - U Gospiću su danas uručeni ključevi vlasnicima stanova izgrađenih po POS-ovom modelu gradnje, vrijednih 10,8 milijuna kuna. Riječ je o zgradi sa 27 stanova izgrađenih na prostoru nekadašnje vojarne JNA u Pazariškoj ulici. Po riječima gradonačelnika Gospića Milana Kolića vrijednost investicije je 10,8 milijuna kuna, od čega su 2,220,000 milijuna kuna poticajna sredstva RH, koliko je osigurao i grad. Prodajna cijena četvornog metra stana najniža je u Republici Hrvatskoj i iznosi 812 eura, kazao je gradonačelnik. Ključeve je danas primilo 25 vlasnika dok su dva stana još u prodaji. Veličina stanova je od 40 pa do 90 četvornih metara. "U Republici Hrvatskoj je po programu POS-a od 2000. godine izgrađeno 5,5 tisuća stanova u vrijednosti od 2,4 milijarde kuna, a taj iznos potaknut je sa 600 milijuna državnih sredstava. Na taj način država pomaže građanima da kvalitetnije, brže i bolje dođu do svojih stanova", rekao je direktor APN Željko Uhlir. U Gospiću je prije devet godina izgrađena stambena zgrada sa 30 stanova po programu POS-a, a 2013. planira se izgradnja stanova po modelu POS-a u Zagrebu i Splitu.

POREČ - Dvije su osobe smrtno stradale u stravičnoj nesreći koja se sinoć oko 23,15 sati dogodila na lokalnoj cesti Flengi-Fuškulin nedaleko Poreča, izvijestila je jutros istarska policija. Po riječima glasnogovornice Policijske uprave istarske Nataše Vitasović do nesreće je došlo kada je zasad nepoznata osoba upravljajući osobnim automobilom "zastava" pulskih registarskih oznaka iz pravca Flengi prema mjestu Fuškulin izlaskom iz zavoja zbog neprilagođene brzine izgubila nadzor nad vozilom. Vozilo je sletilo s kolnika u visoko raslinje, prevrnulo se na krov i iz još neutvrđenih razloga zapalilo. U vozilu su stradale dvije osobe, a još uvijek nije poznato radi li se o muškim ili ženskim osobama s obzirom da su tijela izgorjela. Po nalogu općinskog državnog odvjetnika, koji je uz djelatnike porečke prometne policije obavio očevid, tijela su prevezena na odjel patologije pulske Opće bolnice radi obdukcije nakon koje će se utvrditi njihov identitet.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙