FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila kojim se želi od 1. srpnja destimulirati kupovanje automobila s visokom emisijom ugljičnog dioksida (CO2) i uvoz starih automobila, a potaknuti kupovanje kvalitetnih novih vozila s niskom emisijom CO2. Ministar financija Slavko Linić rekao je da se novim zakonom oporezivanje automobila vezuje uz zaštitu okoliša i emisiju CO2, te istodobno nastoji riješiti problem uvoza starih automobila, budući da nakon ulaska u EU Hrvatska postaje dio zajedničkog europskog tržišta i ne može donositi posebne poreze na uvoz starih vozila. Posebni porez na motorna vozila ubuduće će se formirati na osnovu nabavne vrijednosti vozila i ovisno o emisiji CO2, što znači da će automobili koji emitiraju manje od 120 grama CO2 po kilometru značajno pojeftiniti, oni koji emitiraju između 120 i 130 grama po kilometru ostat će na istoj ili malo nižoj cijeni, a oni s emisijom iznad 130 grama po kilometru će značajno poskupjeti. Linić je najavio i da će se zbog dosadašnje nekonkurentnosti Hrvatske u izvozu starih automobila, omogućiti izvoznicima odbijanje plaćenog poreza za iznos amortizacije vozila za vrijeme korištenja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojima se državni poticaji s 15 posto smanjuju na 10 posto. To znači da će najviši iznos državnih poticaja koji stambeni štediša može ostvariti u godini dana sa 750 kuna pasti na 500 kuna, a Ministarstvo financija će tijekom ove godine s bankama i stambenim štedionicama razgovarati o drugačijem modelu poticanja kupovine stanova, rečeno je na sjednici. Ministar financija Slavko Linić ustvrdio je kako se poticaji ne smanjuju radi ušteda u državnom proračunu, kako se komentira u javnosti, nego zato što su analize pokazale da se tu zapravo radi o nenamjenskom trošenju sredstava. Mi stimuliramo stambenu štednju građana koji uopće nemaju namjeru kupovati stanove, a godišnje se na to iz proračuna potroši 160 milijuna kuna, kaže Linić. S takvom mjerom ne postiže se cilj da mladi ljudi dođu do stana i da se podigne stanogradnja, jer imamo ogroman broj praznih stanova. Kako je to ipak osjetljivo pitanje, nismo na brzinu odustali od takvog poticaja već smo ga umanjili, ali ćemo ove godine ozbiljno razgovarati s bankama i štedionicama o novom modelu stambene štednje kako bi našli konačno rješenje za taj problem, dodao je Linić.

ZAGREB - Vlada je danas utvrdila maksimalne iznose po kilometru za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza učenika, a ministar obrazovanja Željko Jovanović objasnio je da se time želi spriječiti daljnje podizanje cijena prijevoznika koji žele ostvariti dodatnu dobit. "Ograničili smo maksimalan iznos s obzirom na kilometražu, kako bi se spriječilo da neki prijevoznici dižu cijene nastojeći ostvariti dodatnu dobit, što se pokazalo u ovom periodu", rekao je Jovanović, naglašavajući da prijevoznici od sufinanciranja prijevoza ostvaruju značajnu dobit. "Dio njih pokušava ostvariti dodatnu dobit i zbog toga smo predložili da i dalje sufinanciramo 75 posto, ali određujemo maksimalne limite, iznad kojih očekujemo da županije u pregovorima s prijevoznicima osiguraju da ne bude daljnjeg poskupljenja", naglasio je Jovanović. Izvijestio je da je sufinancirani međumjesni prijevoz do sada koristilo 73.229, odnosno 41 posto od ukupno 179.546 učenika. Vlada je donijela i odluku o angažiranju novih 100 osoba na poslovima unosa podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova na razdoblje od četiri mjeseca.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice Saboru u žurnoj proceduri poslala prijedlog novog Zakona o rudarstvu, koji bi trebao osigurati bolju kontrolu eksploatiranih količina mineralnih sirovina i plaćanja naknada za eksploataciju. Po predloženom, ubuduće bi se provodio jedan javni natječaj za istraživanje i koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina. Taj će natječaj zamijeniti sadašnja tri natječaja za istraživanje, utvrđivanje eksploatacijskog polja i davanje koncesije, a rudarskim tvrtkama koje su obavile istraživanje i našle sirovinu jamči se da će tu sirovinu moći i eksploatirati. Vijek eksploatacije ograničava se na 40 godina, kada mora biti završena eksploatacija i sanacija otkopa. Koncesionar će prije potpisivanja ugovora nadležnom tijelu morati položiti jamstvo za troškove sanacije.

ZAGREB - Ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da u javnim poduzećima postoji potencijal za pokrivanje 75 posto Hrvatske primarnom optičkom mrežom, te da se neki pomaci prema izdvajanju te optike mogu očekivati do kraja godine. "Model smo postavili, znamo nositelje, ciljeve i određen je vremenski rok, a o samom modelu će se više znati nakon sljedeće sjednice", rekao je Hajdaš-Dončić prije početka današnje sjednice Vlade. Kazao je da u javnoj infrastrukturi u sklopu HEP-a, HŽ-a, HAC-a i drugih javnih poduzeća postoji potencijal da 75 posto države može biti pokriveno primarnom optičkom mrežom. "Naš je cilj da primarna infrastruktura bude dostupna i u ruralnim dijelovima Hrvatske. To znači da mi ne želimo biti finalni operater, nego pružiti mogućnost konkurencije, dolaska drugim providerima, koji onda mogu pružiti uslugu krajnjem korisniku", rekao je Hajdaš-Dončić. Dodao je da su zacrtani rokovi koji uključuju zakonsku regulativu te izdvajanje optike iz javnih poduzeća kroz Odašiljače i veze ili neko drugo javno poduzeće koje će objediniti tu optičku mrežu.

ZAGREB - Krajem prosinca 2012. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano je 358.214 nezaposlenih, što je u odnosu na studeni više za 3,2 posto ili 11.167 osoba, a u odnosu na prosinac 2011. godine broj nezaposlenih veći je za 13,6 posto ili 42.776 osoba. Zadnji put veći broj nezaposlenih od ovog evidentiran krajem veljače 2003. godine, kad ih je bilo više od 362 tisuće. Po podacima koje je danas objavio HZZ, tijekom prosinca 2012. u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 27.888 osoba, što je 12 posto manje nego u prosincu 2011. godine. Najveći apsolutni broj nezaposlenih registriran je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (48.674 ili 13,6 posto od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Gradu Zagrebu (45.388 ili 12,7 posto) i Osječko-baranjskoj županiji (37.426 ili 10,4 %), a najmanji u Ličko-senjskoj županiji (3.650 ili 1 posto).

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je novo vodstvo Savjeta saveza antifašista Republike Hrvatske u kojem su bili predsjednik Daniel Ivin, potpredsjednica Nataša Mataušić, potpredsjednik Drago Pilsel i član Izvršnog odbora Zdravko Zima, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika. Predsjedništvo Savjeta antifašista upozorilo je predsjednika Republike na neprihvatljivu zakonodavnu, političku, financijsku i društvenu diskriminaciju sudionika NOB-a te je izrazilo očekivanje da se pokrenu potrebne zakonodavne promjene kako bi ta diskriminacija bila okončana. Predsjednik Republike i novo vodstvo Savjeta saveza antifašista na jučer održanom sastanku razgovarali su o aktivnostima važnim za afirmaciju i odgovarajuće povijesno vrednovanje antifašističke borbe, uključujući proces obnove uništenih spomenika NOB-a, podizanja spomenika neznanom junaku i svim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, odgovarajući tretman antifašističke borbe u udžbenicima povijesti te osnivanje Muzeja otpora, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Nadzorne kamere su tijekom nešto više od godine dana, od početka projekta do danas, u Zagrebu zabilježile nešto više od 40 tisuća prometnih prekršaja, izvijestio je danas pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević. Kraljević je u izjavi za Hinu ustvrdio da je projekt u potpunosti uspio te da su kamere od 12. prosinca 2011. do 12. prosinca 2012. postavljene na svih 75 predviđenih lokacija u Zagrebu i u Sesvetama. "Kamere su očito napravile svoje budući da ondje gdje smo ih postavili najprije, sada bilježimo manji broj prometnih prekršaja i to za dvije trećine", kazao je Kraljević za Hinu i dodao kako je primjerice najviše prekršaja tijekom 2012. zabilježeno na Kvaternikovom trgu i u Sesvetama, gdje su kamere postavljene još početkom lanjske godine, a sada ih je, dodaje, puno manje. Među najčešćim prekršajima su oni s kaznama od 300, 500 i 700 kuna zbog nepropisnog parkiranja bilo da je riječ o parkiranju na dijelu prometne trake, suprotno prometnom znaku ili o zauzimanju mjesta određenog za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

PULA - Istarska policija utvrdila je da je sumnjivi predmet, koji je jutros oko devet sati pronađen na ulazu Dječjeg vrtića "Zvjezdice" u Puli, zapravo improvizirana bezopasna naprava. Nađeni predmet je poslan na vještačenje u Zagreb, izvijestila je policija. Na ulazu Dječjeg vrtića "Zvjezdice" u pulskom naselju Šijana jutros je ravnateljica vrtića Mariza Kovačević pronašla predmet za koji se posumnjalo da je eksplozivna naprava, pa je vrtić odmah evakuiran i pozvana policija. Evakuirano je šezdesetak djece, a policija je po dolasku ogradila vrtić i zabranila pristup. Pripadnici odjela protueksplozijske zaštite Policijske uprave istarske očevidom su utvrdili kako se radi o improviziranoj bezopasnoj napravi.

SPLIT - Mladić (20) osumnjičen za silovanje studentice u Podstrani pušten je iz pritvora jer su svi svjedoci u tom predmetu ispitani, doznaje se danas na Županijskome sudu u Splitu. On je uhićen 19. studenoga 2012. te mu je nakon kriminalističke istrage i ispitivanja kod suca istražitelja bio određen pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Kazneno je prijavljen zbog sumnje da je u jednom stanu u Podstrani, gdje je bio na zabavi s kolegama - četvoricom mladića i trima djevojkama, brutalno silovao 20-godišnjakinju i nanio joj teške, za život opasne ozljede vagine i crijeva. Silovana djevojka (20) istog je dana hitno operirana u splitskoj bolnici, te još nekoliko puta nakon toga, a neko je vrijeme bila u komi. Iz bolnice je puštena početkom prosinca.

ZAGREB - Početkom lipnja 2013. navršit će se stotinu godina od prvoga objavljivanja dječjeg romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić, a za obilježavanje te značajne obljetnice Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti (HIDK) najavila je manifestaciju HLAPIĆ 2013. u sklopu koje će se održati niz znanstvenih i kulturnih događanja diljem Hrvatske. U obilježavanju će, kako najavljuje HIDK, sudjelovati djeca školske i predškolske dobi, knjižničari, istraživači, znanstvenici, književnici, učitelji, odgojitelji, studenti, roditelji, kulturni djelatnici, kustosi, sakupljači zbirki, antikvari, novinari i sva zainteresirana javnost. Cilj manifestacije je ukazati na roman "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" kao nedovoljno prepoznat temelj hrvatske kulture, potaknuti daljnja znanstvena istraživanja tog djela i njegovih konteksta, te pobuditi interes za takva istraživanja u međunarodnoj javnosti. Središnji dio manifestacije bit će međunarodna znanstvena konferencija "Od čudnovatog do čudesnog", koja će se održati u Slavonskom Brodu od 18. do 20. travnja.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙