FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

BEČ/ZAGREB - Hrvatska po ulasku u Europsku uniju u srpnju 2013. godine u srednjoročnom razdoblju može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom europskom tržištu i sredstvima iz fondova EU-a, prognoziraju analitičari Erste Groupe. "Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova", prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck u danas objavljenoj analizi trendova i prekretnica u 2013. pod naslovom "Je li broj '13' sretan broj za gospodarstvo?". Hrvatska će postati 28. članica EU u srpnju 2013. i time okončati pregovore započete 2005. "Iako se koristi od članstva EU-a možda čine nešto manje privlačnima u usporedbi s posljednja dva vala proširenja EU-a, prognoziramo da će srednjoročni izgledi za rast hrvatskog gospodarstva biti poduprti pristupom zajedničkom tržištu i sredstvima EU fondova", kazao je Mostboeck.

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja podsjeća sve vlasnike bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza ove godine da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju za te građevine 31. prosinca 2012. te da se nakon proteka toga roka zahtjevi više neće moći podnositi. Po podacima Ministarstva, u Hrvatskoj je evidentirana 31 tisuća građevina s rješenjem građevinske inspekcije o uklanjanju. Podnositelje zahtjeva koji do 31. prosinca ne prikupe svu potrebnu dokumentaciju resorno ministarstvo poziva da bez obzira na to podnesu zahtjev u roku i dopune ga naknadno. To im omogućuje Zakon o općem upravnom postupku koji predviđa mogućnost dopune podneska, a upravno tijelo koje rješava zahtjev ne bi smjelo odbiti nepotpun zahtjev već treba podnositelju nepotpunog zahtjeva dati rok u kojem ga je dužan dopuniti, kažu u Ministarstvu. Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonitih građevina za koje nije donijeto rješenje građevinske inspekcije istječe 30. lipnja 2013.

ZAGREB - Odluku kojom se daje akreditacija Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem pozitivnog izvješća neovisne revizorske tvrtke, potpisao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i uručio je ravnatelju te agencije Anti Pezi. Time je završena prva faza akreditacije Agencije, a koja je garancija da će hrvatski poljoprivrednici putem Agencije za plaćanja, pod uvjetom da se pridržavaju propisanih pravila, koristiti sredstava potpore iz proračuna EU već od 2013. za izravna plaćanja. Druga faza odnosi se na akreditaciju kontrolnog i upravljačkog sustava Agencije koji je relevantan za provedbu mjera Zajedničke organizacije tržišta koje će Hrvatska provoditi od 1. srpnja 2013., a bit će završena do kraja lipnja iduće godine. Treća faza odnosi se na mjere ruralnog razvoja koje će se provoditi od 2014. s početkom novog programskog razdoblja i ta će faza biti dovršena do kraja 2013. Akreditacija Agencije za plaćanja uvjet je za korištenje fondova Zajedničke poljoprivredne politike EU u okviru koje će hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju biti pet milijardi kuna godišnje za izravna plaćanja i ruralni razvoj.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je danas kako je prodao svoju tvrtku TJ-PROM mladom poduzetniku iz Slavonskog Broda za 400 tisuća kuna. Tvrtku sam 15. prosinca prodao mladom poduzetniku iz Slavonskog Broda za 400 tisuća kuna, a dinamikom plaćanja koja je dogovorena ugovorom, odnosno, obvezuje se pokriće obveza tvrtke i na taj način će se sve obveze koje su ostale, uključujući i kamate, u cijelosti izvršiti prema vjerovnicima, kazao je Jakovina odgovarajući na pitanja novinara vezanim uz prodaju njegove tvrtke (poljoprivredne ljekarne u Bukovlju). Na izravan upit zašto ne kaže kome je prodao tvrtku, rekao je kako će to biti uskoro poznato upisom novog vlasnika u sudski registar. Upitan zašto na vrijeme nije reagirao u vezi svoje tvrtke Jakovina je odgovorio kako je napravio propust, svjestan je toga i zato se ispričao i članovima povjerenstva za sukob interesa, hrvatskoj javnosti, premijeru te kako jednostavno zbog posla, zbog gužve, nije na vrijeme kvalitetno reagirao. Naveo je kako je dug tvrtke 110 tisuća kuna te kako će biti podmiren u roku od osam dana po potpisu ugovora.

ZAGREB - Za hrvatski turizam iduća će godina biti vrlo izazovna zbog čega ministar turizma Veljko Ostojić ističe da će biti vrlo zadovoljan ako se ponove odlični ovogodišnji rezultati, a iznimno sretan ako brojke budu još bolje. Među pozitivnih okolnostima koje čekaju hrvatski turizam u idućoj godini ministar prije svega naglašava početak primjene snižene stope PDV-a od 10 posto na gotovo sve usluge u turizmu, što će sigurno dugoročno dati 'vjetar u leđa' turizmu i čime se približava uvjetima poslovanja, barem što se PDV-a tiče, većini konkurenata. I od očekivanog ulaska Hrvatske u EU turizam će imati koristi, jer će uz ostalo otvoriti mogućnosti posebno što se tiče financija i investiranja u turistički sektor. Iduće se godine očekuje i usvajanje strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., a ono čemu se ministar najviše nada u 2013. je povećanje investicija u sektoru i to dvostruko više nego što je to bilo ove godine, odnosno na bar tri milijarde kuna. Od nepovoljnih okolnosti za iduću godinu upozorava na nastavak negativnih trendova u globalnom gospodarstvu, posebno u većini zemalja važnih za hrvatski turizam, kao i na 'nepovoljan' kalendarski raspored blagdana iduće godine.

PULA - Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Istri će boraviti oko 14 tisuća gostiju koji bi u četrdesetak hotela - dvadeset velikih te dvadesetak malih obiteljskih, trebali ostvariti oko pedesetak tisuća noćenja, istaknuo je danas direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević. Po njegovim riječima, osim gostiju koji će boraviti u hotelima, očekuje se i dolazak onih koji u Istri imaju svoje vikendice, a koji će Novu godinu dočekati na gradskim trgovima. "Broj noćenja u Istri bit će svakako veći s noćenjima koja će se ostvariti u malim hotelima, privatnom smještaju te agroturizmu i kućama za odmor", rekao je za Hinu Ivošević i dodao kako se, kao i proteklih godina, najviše turista očekuje iz Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke te domaćih gostiju koji rado borave u istarskome agroturizmu. Po podatcima najvećih hotelijerskih tvrtki Maistre, Rivijere Adrije, Arenaturista, Lagune Novigrada, Istraturista i Plave lagune, samo će se u njihovim objektima ostvariti oko 38 tisuća noćenja od Božića do 2. siječnja, kada će se mnogi ponovno zatvoriti do uskrsnih blagdana.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje na kraju studenog ove godine iznosila je 8,2 milijarde kuna, što je za 1,3 posto manje u odnosu na stanje s kraja studenog 2011. godine. Prema podacima koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO), ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je krajem studenog 6,04 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem studenog lani. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 0,9 posto, na 2,15 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju studenog ove godine, odnosno više od 53 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz na godišnjoj razini zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela. Podaci HUO-a o vrijednosti likvidiranih šteta pokazuju da je bruto iznos likvidiranih šteta na kraju studenog iznosio 4,1 milijardu kuna, što je 5,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi tijekom jutra dionicama se trgovalo tek sporadično, a tako bi se moglo nastaviti sve do kraja godine. Crobex indeks bio je oko 11,00 sati u plusu 0,15 posto, na 1.729 bodova, a Crobex10 0,18 posto, na 971 bodu. Redovni promet iznosio je 1,52 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u ponedjeljak u ovo doba. U najvećem fokusu investitora je dionica Kaštelanskih staklenika, kojom je do podneva ostvareno 324.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 5,72 posto, na 730,75 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 318.000 kuna i rastom cijene za 1,06 posto, na 200 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za nešto više od tri posto ističe se dionica IPK Kandita, koja stoji 170 kuna. S druge, pak, strane, po gubitku se izdvaja dionica Diokija, s padom cijene za 4,29 posto, na 11,16 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙