FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 5. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je danas kako misli da postoji više razloga za vjerovati da će Slovenija ratificirati hrvatski pristupni ugovor kako bi Hrvatska 1. srpnja ove godine postala članicom EU, nego u to sumnjati. "Imamo još vremena, ne puno, ali ga imamo, da pokušamo do kraja izargumentirati sve ono što je vezano za dovršetak procesa ratifikacije u Sloveniji. Znači za izargumenitrati bilo bilateralno, bilo u europskim okvirima, da je Hrvatska praktički sve napravila što je potrebno i da argumenti koji bi išli eventualno protiv završetka ratifikacije u Sloveniji ne stoje", naglasio je Mimica. Podsjećajući kako još sedam zemalja treba ratificirati hrvatski sporazum o pristupanju, Mimica je kazao kako Slovenija ima "najčvršće i najkonkretnije zahtjeve ili najkonkretnije poluge kojima može utjecati na dinamiku i proces hrvatskog pristupnog ugovora, koliko god su argumenti i razlozi nevezani uz sam sadržaj europskog zakonodavstva i sadržaj obveza koje je Hrvatska prihvatila u svom ugovoru o pristupanju". Prisjećajući se Hrvatskog puta prema EU Mimica je kazao kako se svašta događalo drugačije od onog što smo planirali, dodavši međutim kako smo danas definitivno došli do samih vrata EU koja nisu zaključana.

SPLIT - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je sadašnju Vladu da se povećanjem plaća u državnim agencijama ponaša dvolično jer za njih vrijedi ono što ne vrijedi za druge što je, po Karamarku, katastrofalno. „To je još jedan dokaz dvoličnosti i licemjernosti ove Vlade. Njihov gospodarski plan 21 je bio jedno, realizacija drugo, a ono što oni rade je nešto treće. Dakle ono što vrijedi za njih, za ostale ne vrijedi“, izjavio je Karamarko u Splitu gdje je nazočio svečanoj sjednici u povodu 23. godišnjice utemeljenja splitskog HDZ-a. Karamarko je podsjetio na ranije „slučajeve Antešić i ministra Jakovine“ zamjerivši što se preko njih jednostavno prešlo jer je "očito da su socijaldemokratski grijesi i lažni moral nešto što je oćeprihvaćeno". „Preporučio bih im da se stvarno uozbilje, i ako nisu sposobni voditi vladu neka kreiraju tehničku vladu, nek se maknu jer ovo sve skupa ide u jednu provaliju“, kazao je Karamarko. Na upit kako komentira stvaranje nove koordinacije za investicije nakon što „Čačićeva agencija“ nije napravila ništa, Karamarko je rekao kako ni „ova neće ništa napraviti“ jer ne nudi nadu i povjerenje prema vani pošto nas je u kreditnom rejtingu dovela u status „smeća“.

SPLIT - Nakon što su nedavno suspendirani bivši predsjednik splitske podružnice Hrvatskih laburista Boris Strujić, predsjednica Nacionalnog vijeća Selma Katunarić i još nekoliko članova stranke danas se u Splitu održava izborna skupština na kojoj će se izabrati novo vodstvo. Saborski zastupnici Hrvatskih laburista Branko Vukšić i Nikola Vuljanić izjavili su uoči skupštine kako nisu došli provoditi nikakvu partijsku politiku, niti su došli kao komesari već da na izbornoj skupštini splitskog ogranka izraze podršku ljudima koji su se odlučili organizirati za predstojeće izbore, te koji su spremni napraviti jednu od najjačih stranaka u gradu. "Bura u čaši vode koja se prošli tjedan podigla u javnosti trajala je samo tri dana, pa eto prestala. Vjerojatno zato što Laburisti smetaju jer su jedina socijaldemokratska opcija u ovoj zemlji", izjavio je Vuljanić. Kazao je kako se Laburisti sada namjeravaju uhvatiti posla u gradu i županiji, te za predstojeće lokalne izbore napraviti liste. Vukšić je rekao kako je u splitskoj podružnici Laburista "izvanredno stanje, ali zato jer će se izvanredno dobro raditi".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve gospodinu Irineju, mitropolitu Zagrebačko-ljubljanske eparhije gospodinu Jovanu Pavloviću i vjernicima. U čestitkama je izrazio dobre želje za božićne blagdane te blagoslovljene dane Nove 2013. godine, uz uobičajeni poklik koji će se ovih dana izgovarati: "Mir Božji - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!". Msgr. Puljić je istaknuo da "nas otajstvo Božića vraća korijenima naše vjere, a Spasiteljevo rođenje postaje najsvjetlijim događajem povijesti koji se dogodio u 'punini vremena'". "Tada je, naime, u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost. Zato sva zemlja s anđelima pjeva radosnu pjesmu blaženih vremena: 'vijek slava Bogu, dani mira sreće ljudskome rodu'", navodi se u čestitkama koje je u povodu blagdana Kristovog rođenja, 7. siječnja, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio vjernicima, patrijarhu SPC-a Irineju i mitropolitu Jovanu.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je skupinu vlasnika mjenjačnica i njihovih suradnika koji su posuđujući novac uz lihvarske kamate od dvadesetak osoba oduzeli nekretnine vrijedne gotovo 13 milijuna kuna. Riječ je o kućama i stanovima na području cijele Hrvatske vrijednima od 70 do 250 tisuća eura za koje su vlasnici dobivali kredite 10 puta manje od njihove stvarne vrijednosti, izvijestila je policija na konferenciji za novinare. Kaznene prijave protiv četiri muškarca u dobi od 25 do 69 godine te 27-godišnje žene podignute su zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijetnji, prijevara, krivotvorenja isprava, krađa i krivotvorenja novca, a vlasnici mjenjačnica prijavljeni su i zbog milijuna ilegalnih deviza koje su stavljali u promet. Tijekom kriminalističkog istraživanja policija je otkrila da je 34-godišnji šef skupine od ožujka 2009. do srpnja 2012. u Zagrebu i Dubrovniku s oštećenima sklapao ugovore o zajmu u kojima je na iznos stvarno posuđenog novca unaprijed zaračunavao kamate i tako uvećane iznose navodio kao iznos novca koji im posuđuje. Pritom je kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao sporazume o prijenosu prava vlasništva čime je pribavio gotovo 13 milijuna kuna.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙