FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. prosinca 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

VINKOVCI - U prostoru Stalnog etnološkog postava Gradskog muzeja u Vinkovcima u četvrtak su predstavljene svečane odore kakve su nosili rimski car Valentinijan I., jedan od dvojice rimskih careva rođenih na području današnjeg Grada Vinkovaca, i Vinkovčanin hrvatski ban Josip Šokčević. Riječ je o projektu Turističke zajednice Vinkovaca financiranog sredstvima Hrvatske turističke zajednice namjenjenih poticanju turističkih aktivnosti na nerazvijenim turističkim područjima u Hrvatskoj. Prema riječima direktorice vinkovačke Turističke zajednice Martine Matković, svečane odore cara Valentinijana i bana Josipa Šokčevića, koje je izradila vinkovačka dizajnerica Mirna Levaković Lombarović, koristit će se u promotivne i turističke svrhe s ciljem promicanja turizma u Vinkovcima. "Građani Vinkovaca kao i posjetitelji našega grada, odoru bana Josipa Šokčevića moći će svakodnevno vidjeti u izlogu Ureda naše turističke zajednice na Trgu bana Josipa Šokčevića, u kojem će biti stalno izložena", navela je Matković.

VARAŽDIN - U povodu Dana grada Varaždina, koji se obilježava 6. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u četvrtak je održana svečana sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet koji je okupljene predstavnike gradske i županijske vlasti, načelnike i gradonačelnike te ostale uzvanike iz političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života ukratko izvijestio o radu vijeća u proteklih godinu dana. Istaknuo je pritom da je Varaždin "jedan od najugodnijih hrvatskih gradova, koji je u 21. stoljeću uspio sačuvati čaroliju srednjovjekovlja". Kako je na svečanosti rekao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, "rad, rad i samo rad obilježili su prošlih godinu dana u Varaždinu". Kao najveće uspjehe izdvojio je uključivanje u projekte energetske učinkovitosti kroz koje će se obnoviti gradski vrtići, Prva osnovna škola i Gradski bazeni Varaždin, projekte dogradnje Pete i Šeste osnovne škole te obnove i dogradnje zgrade Veleučilišta, kao i projekte izgradnje sveučilišnog kampusa i studentskog restorana.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će zasjedanje nastaviti raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) u prvom čitanju. Tim se Vladinim prijedlogom, sukladno obvezama iz pregovaračkog poglavlja 23., propisuje mogućnost da se sucima izabranima u DSV umanji obavljanje sudačke dužnosti, i to predsjedniku Vijeća za 75 posto, a članovima za 50 posto. U cilju postizanja bolje mobilnosti sudaca (mogućnosti njihova premještaja s manje radno opterećenih na radno opterećene sudove), te veće transparentnosti u odlučivanju, propisuje se obveza DSV-a da na svojim internetskim stranicama objavi potrebu popunjavanja slobodnih sudačkih mjesta zbog takvog premještaja. Suci koji žele biti trajno ili privremeno premješteni u drugi sud DSV-u bi dostavljaju pisani zahtjev za premještajem, uz koji bi prilagali i rješenje predsjednika suda o ispunjavanju svoje sudačke obveze u zadnje dvije godine. Temljem pristiglih zahtjeva, DSV bi sastavljao listu prvenstva sudaca, vodeći računa o postotku ispunjenja okvirnih mjerila za rad sudaca i njihovih ukidnih odluka, vodeći računa o potrebama suda s kojem se sudac premješta te suda na koji dolazi.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙