FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Srbijanske pravosudne vlasti ponovno su dostavile hrvatskom pravosuđu optužnice protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa zbog ratnog zločina ali je, neslužbeno se doznaje, Ministarstvo pravosuđa odbilo postupiti po njima te ih je vratilo u Srbiju. Dopis srbijanskog Ministarstva pravde sa zamolbama Višeg suda u Beogradu radi uručenja tri optužnice tužiteljstva JNA od 10. kolovoza 1992. u Hrvatsku je stigao krajem studenoga, neslužbeno se doznaje u Ministarstvu pravosuđa. Ministarstvo je odbilo uručiti optužnice, ali ne prema Zakonu o ništetnosti nego prema bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije iz 1997., koji ne dozvoljava postupanje po optužnicama bivših vojnih tužiteljstava. Te su optužnice Hrvatskoj bile dostavljene i u kolovozu 2011., kada su srbijanske vlasti tražile da se uruče Šeksu, Vekiću, Merčepu i Branimiru Glavašu, a Ministarstvo pravosuđa, na čijem je čelu bio Dražen Bošnjaković, tad ih je proslijedilo sudovima.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je štetnim špekuliranja u javnosti o mogućem pomilovanju bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića, dok se odlučuje hoće li u Hrvatskoj izdržavati zatvorsku kaznu na koju ga je osudio sud u Mađarskoj zbog izazivanja prometne nesreće. Šteti špekulirati da će ga se osloboditi od kazne, bilo pomilovanjem, bilo drugačijom presudom domaćeg suda, rekao je predsjednik sinoć u razgovoru za Temu dana HTV-a. "Koja bi to država pristala na izvršenje svoje kazne na način da ta kazna ne bude izvršena", upitao je Josipović, dodavši da treba pustiti pravosuđu da odradi svoj posao. Kad je riječ o mogućem pomilovanju, što je u nadležnosti predsjednika Republike, Josipović je rekao da će Čačić imati potpuno jednaki tretman kao i svaki drugi građanin. Upitan za komentar oko nagađanja da bi se Čačič nakon odsluženja kazne mogao vratiti u vladu, Josipović je rekao da je svatko tko je odslužio kaznu građanin sa svim pravima. Dodao je da je Čačić bio vrlo istaknut u vladajućoj koaliciji ali i da će vladajuća koalicija morati dobro razmisliti kako bi javnost na to reagirala. Govoreći o mogućnosti vlade nacionalnog jedinstva koju spominju mediji, rekao je da nema potrebe ni uvjeta za to jer takvo što može izaći samo iz parlamentarne situacije, što trenutno, rekao je, nije slučaj.

KARLOVAC

Državni inspektorat je protiv karlovačke Gradske toplane i i stare Toplane koja je u stečaju, podnijela optužni prijedlog karlovačkom Prekršajnom sudu jer je inspekcijskim nadzorom utvrdio više povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o energiji, priopćeno je iz Državnog inspektorata, koji ističe da su javni istupi Regionalne organizacije za zaštitu potrošača "neopravdane objede na račun Državnog inspektorata". Navodi se da je optužni prijedlog protiv stare toplane podnesen jer je dala podatke o korisnicima novoj toplani bez njihova pristanka. Protiv nove tvrtke i odgovorne osobe optužne prijedloge Inspektorat je podnio zbog više prekršaja: dostavila je račune za mjesec kolovoz svim korisnicima stare toplane iako nije zaključila ugovor o opskrbi i korištenju distribucijske mreže niti je obrazac ugovora i opće uvjete isporuke toplinske energije prethodno javno objavila. Osvrćući se na problem potrošača koji su se odvojili iz sustava grijanja, a ipak im stižu računi, Državni inspektorat ističe da po zakonu za izdvajanje trebaju stopostotnu suglasnost svih korisnika te da "potrošačima ne koristi ako ih Regionalne organizacije za zaštitu potrošača dovodi u zabludu glede njihovih prava površnim ili proizvoljnim tumačenjem važećih propisa“.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙