FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je žaljenje jer današnjem domjenku u povodu pravoslavnog Božića, kojeg je organiziralo Srpsko narodno vijeće, nije nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je dosadašnjih godina bio njihov tradicionalni gost. "Voljeli bismo da je predsjednik Josipović s nama i ove kao i prijašnjoj godina. On je uvijek bio rado viđen gost i bio bi i ove godine", ustvrdio je Pupovac. Upitan o raspravi u javnosti o tome treba li uvesti dvojezičnost u Vukovar, Pupovac je odgovorio kako je uvijek bilo otpora kada je trebalo primijeniti zakone koji se tiču prava nacionalnih manjina, no dodao je također, kako otpora nema od onih koji su odgovorni za provođenje zakona što je po njegovom mišljenju puno važnije, a sa svima drugima, kazao je, treba razgovarati.

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas kako su reakcije javnosti na odluku vlade o povećanju plaća četvorici državnih dužnosnika malo pretjerane. "Reakcije na taj potez su po meni malo pretjerane. U sklopu usklađivanja plaća čelnika institucija za više desetaka čelnika je smanjena plaća, a za četvoricu je povećana", kazao je Bauk dodavši kako je to u konačnici prijedlog koji ide u Hrvatski sabor.Ukupna ušteda na plaćama dužnosnika ove godine je oko 20 milijuna kuna, a ova četvorica su, iz prošlog dakle razdoblja, imali manje nego neki drugi koji rade, pa recimo to tako, lakše poslove od tih dužnosnika, pojasnio je. Na pitanje da li je vladi ipak bilo pametno donositi takvu odluku u godini za koju tvrdi da je krizna, Bauk je uzvratio da će vlada, kada je riječ o političkim implikacijama, za to snositi posljedice, dobre ili loše.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je danas čestitku vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru. "Svim građankama i građanima koji slave Božić prema julijanskom kalendaru čestitam blagdan Kristovog rođenja. Želim vam da ga provedete u toplini domova, okruženi najbližima, u radosti i veselju. U ovom kriznom razdoblju, blagdanske poruke mira i jedinstva još su potrebnije, kao podsjetnik da jedino zajedničkim snagama možemo napredovati, razvijati se i izgraditi Hrvatsku kao zemlju otvorenih mogućnosti za sve građane koji žele svojim radom pridonijeti njezinom prosperitetu. Još jednom, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, od srca vam čestitam uz poruku: Mir Božji, Hristos se rodi!", stoji u čestitki premijera Milanovića.

ZAGREB - Udruga "Nastavnici organizirano" pozvala je danas biskupe i ministre da prekinu "trakavicu o zdravstvenom odgoju" jer, kako navode u priopćenju, smatraju da se na politikantski način i s politikantskim ciljevima vodi rasprava o pitanju koje je sporedno za hrvatsko školstvo. Dok se raspravlja o zdravstvenom odgoju, upozoravaju nastavnici, u drugi su plan bačeni svi ostali i mnogo važniji problemi hrvatskoga školstva, a hrvatske škole i cjelokupni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava. Nastavnici upozoravaju da se ne govori o dosad najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike, kao ni o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu. "Ne govori se o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i da ne znaju što znači 'črljeni'. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce i o tome na koji WC pod odmorom idu dječaci i djevojčice", dodaju.

VUKOVAR/ZAGREB - Ivan Pšenica, dugogodišnji predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke", umro je jutros u Zagrebu u 69. godini, potvrdio je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Ivan Pšenica rodio se 1944. godine u Vukovaru, gdje je živio do agresije na taj grad 1991. godine, kad se uključio u obranu Vukovara zajedno sa sinom Borisom, ubijenim nakon sloma obrane toga grada. Pšenica je bio je zatočenik srpskoga koncentracijskog logora u Begejcima, a nakon rata živio je u Vukovaru i Zagrebu. Ivan Pšenica bit će pokopan na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a datum i vrijeme pokopa bit će objavljeni naknadno.

VIROVITICA - Hrvatska stranka prava Virovitičko-podravske županije i nova politička stranka Nezavisni seljaci Hrvatske (NSH) potpisali su danas u Podgorju u blizini Virovitice predizborni koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore u Virovitičko-podravskoj županiji. Predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske Mato Mlinarić rekao je da udruga Nezavisni hrvatski seljaci, iz koje je stranka i nastala, bez svojih predstavnika u jedinicama lokalne samouprave ne može braniti interese seljaka, što je najvažniji razlog zbog kojeg su se seljaci aktivno uključili u politiku. Virovitičko-podravskome HSP-u to je dosad prva predizborna koalicija, a za Nezavisne seljake Hrvatske, rekao je predsjednik virovitičko-podravskoga Županijskoga vijeća HSP-a Zvonimir Šimić, odlučili su se zato što su u njima prepoznali dodatnu snagu. Politički blok, istaknuo je, osnovan je kako bi se suprotstavio politici SDP-a i HDZ-a. Koaliciji će se, najavio je, ubrzo pridužiti još jedna stranka, koju nije želio imenovati, a očekuju da će im se pridružiti i nezavisni kandidati.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oštro je danas osudila vladinu odluku o povećanju plaća pojedinim državnim dužnosnicima za 20 posto kao i unaprjeđenje zamjenika i pomoćnika nekih zavoda i agencija u status dužnosnika. Dan nakon vladine odluke o povećanju plaća, na konferenciji za novinare "Podobnima povišica, a ostalima burza", potpredsjednik stranke Damir Jelić te član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković uputili su oštre kritike takvim rješenjima, ocijenivši ih kontinuitetom loših odluka, zbrinjavanja partijskih članova i dodjeljivanja dužnosničkih privilegija. U situaciji pada BDP-a, rekordne nezaposlenosti, pada potrošnje te najava otpuštanja i smanjivanja plaća, vlada, koja bi trebala služiti narodu, takvim odlukama pokazuje svoju odvojenost, početak otuđenja i odnarođenja, ocijenio je Jelić, uputivši "apel na nacionalnoj razini da se s takvim stvarima prestane".

OSIJEK - Osječko-baranjska i osječka Gradska organizacija HSS-a predložile su danas Vladi RH da na čelo Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) imenuje ministra Tihomira Jakovinu jer drže da je prodajom svoje tvrtke pokazao da može biti uspješan gospodarstvenik. Predsjednik osječkoga HSS-a Damir Lukač rekao je na konferenciji za novinare kako onaj tko može prodati propalu tvrtku po tri puta većoj vrijednosti od priznatih dugova može prodavati i hrvatske tvrtke u teškoćama, kojih je mnogo. Neka se te tvrtke prodaju, ali ne za jednu kunu, nego neka ih ministar Jakovina proda po puno većoj cijeni jer će tako spasiti državni proračun, ali i radna mjesta, dodao je Lukač. Govoreći o vladinoj jučerašnjoj odluci kojom su povećane plaće dužnosnicima nekih državnih agencija i zavoda, Lukač je podsjetio kako je HSS prošle godine zatražio da se državni dužnosnici odreknu 12 posto svojih primanja, kao poruka građanima kojima se stalno nameće štednja da su svjesni trenutka u kojemu živimo.

OSIJEK - Osječki Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Stranka umirovljenika zatražili su danas od gradskih vijećnika i gradonačelnika da učine sve kako bi se snizile cijene nekih komunalnih usluga. Zbog lošega životnog standarda koji pogađa sve slojeve građana, a posebno umirovljenika, očekujemo da će i gradonačelnik i gradski vijećnici donijeti odluke o nižim cijenama vrtića, jaslica, vode, odvoza smeća i ostaloga, rekla je potpredsjednica Stranke umirovljenika Zlata Halusek. Blok umirovljenici zajedno i Stranka umirovljenika zabrinuti su zbog uvođenja PDV-a na osnovne živežne namirnice kruh i mlijeko, te na ortopedska pomagala. Osječki su umirovljenici prozvali vladu zbog prijedloga o povećanju plaća dijelu državnih dužnosnika. Kako je istaknula Zlata Halusek, kao razlog se navodi povećanje obujma posla, a zaboravlja se da su u tom slučaju "dodatno opterećeni oni djelatnici koji to odrađuju, a kojima plaća ne ide gore, što je za svaku osudu".

ČAKOVEC - Nepoznati lopovi provalili su noću s 2. na 3. siječnja u Vatrogasni dom u Držimurcu, odakle su ukrali alkoholna pića i iz spremišta odvezli vatrogasni kombi. Po riječima glasnogovornika međimurske Policijske uprave Zdravka Kolarića, policajci su pronašli oštećen kombi u šumi Škarju, nedaleko od Držimurca, gdje su bili ne temelju prijave o rušenju stabala u vlasništu Hrvatskih šuma. Dvojica počinitelja, odrasla osoba i dijete, pronađeni su u obližnjemu romskom naselju Piškorovcu. Šteta na vozilu s kojega su skinuti neki metalni dijelovi uutvrdit će se naknadno, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava Općinskome državnom odvjetništvu u Čakovcu. Policija je priopćila i da su otkrivene osobe koje su sjekle stabla. Naime, policija je 3. siječnja u sječi stabala zatekla 22-godišnjaka iz Piškorovca i jedno dijete, a pripremili su nekoliko stabala agacije, brijesta i johe za odvoz.

ŠIBENIK - Na kninskome pravoslavnom groblju kod hrama sv. velikomučenika Georgija prekjučer oko 16 sati nepoznate su osobe oštetile nekoliko grobova, nadgrobnih spomenika i križeva te su razbile vaze s cvijećem, priopćila je danas Eparhija dalmatinska. Kako se navodi u priopćenju, hram i groblje stalno su meta vandala. Policija je, ističe Eparhija dalmatinska, obaviještena o tom nemilom događaju i obavila je očevid, a po informacijama kojima ta eparhija raspolaže, zatekla je četvoricu na groblju ili u njegovoj blizini. Iako su svi opovrgavali da su počinili to kazneno djelo, Eparhija dalmatinska izražava nadu da će vandali biti pronađeni. Glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor potvrdila je da je policija obavila očevid. Dodala je kako još nisu poznati počinitelji toga vandalskog pohoda ni kolika je šteta.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙