FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Gradski vijećnik i dopredsjednik đakovačkog HDZ-a Goran Soldo zatražio je sinoć donošenje etičkog kodeksa po kojem bi kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike uz kandidature trebali priložiti i uvjerenja o nekažnjavanju. Soldo je to zatražio u otvorenom pismu, kako je naveo, ponukan pravomoćnom presudom protiv đakovačkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića (HDSSB) koji je uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora zbog nezakonitog naplaćivanja putnih troškova te skidanjem imuniteta dogradonačelniku Đakova i saborskom zastupniku Ivici Mandiću (HNS) zbog krivotvorenja dokumentacije. "Nije li žalosno da svaki građanin na natječaj za svaki posao mora priložiti potvrdu o nekažnjavanju, a s druge strane da ljudi koji upravljaju novcem građana, koji odlučuju o sudbini grada, o radnim mjestima i budućnosti razvoja grada mogu biti osuđeni i na pravomoćne zatvorske kazne zbog otuđenja novca te i dalje samostalno upravljati gradom", napisao je Soldo. Vinković je HDZ-ova prozivanja zbog presude nazvao predizbornim inženjeringom, tvrdeći da nije kriv i da nije uzeo taj novac. Soldo je, međutim, naveo kako hrvatski građani ne zaslužuju da javnom imovinom upravljaju pravomoćno osuđene osobe.

ZAGREB - Zagrebačka policija utvrdila je da je za smrt 75-godišnjaka, koji je prošli tjedan pronađen mrtav u svojoj kući u Ivanjoj Reci, odgovoran 39-godišnjak koji ga je uz pomoć tri godine mlađeg muškarca pokušao opljačkati. Osumnjičeni, koji su od ranije poznavali žrtvu i prilike u kojima je živjela, pritvoreni su, priopćila je sinoć zagrebačka policija. Oni su 12. prosinca oko 21 sat došli do kuće 75-godišnjaka uz dogovor da će 39-godišnjak provaliti u kuću i počiniti krađu, dok će 36-godišnjak čuvati stražu. Dok je mlađi muškarac u blizini kuće stražario, stariji se popeo na krov, razmaknuo crijep i provalio u kupaonicu, a potom ušao u sobu u kojoj je tražio žrtvu da mu preda novac, srušio je na pod teško je ozlijedivši te joj kablom vezao ruke iza leđa. Tada je 39-godišnjak otključao vrata 36-godišnjaku, koji je odustao od krađe i pobjegao iz kuće nakon što je ugledao muškarca kako leži na podu i teško diše. U kući je, međutim, ostao 39-godišnjak koji je ispremetao stvari tražeći novac, kojeg najvjerojatnije nije pronašao, a potom je izašao iz kuće i ostavio vezanu žrtvu, što je nakon nekog vremena dovelo do smrtnog ishoda, najvjerojatnije zbog psiho traume. Policija je 39-godišnjaka kazneno prijavila zbog sumnje da je počinio razbojstvo u pokušaju i da je nanio teške ozljede sa smrtnom posljedicom, dok je 36-godišnjaka prijavila zbog pomaganja u pokušaju razbojništva.

SPLIT - Knjiga "Krvava Cetina" u kojoj autor Ivan Kozlica na više od 600 stranica obrađuje masovna ubojstva 2322 civila u cetinskom kraju i Poljicima što su ih tijekom Drugog svjetkog rata počinile združene talijansko-četničke snage, njemačka vojska te partizani, predstavljena je večeras u Splitu. "Ova knjiga svjedoči o stravičnim događajima u cetinskom i poljičkom kraju gdje su združene talijansko-četničke snage, te njemačka vojska i partizani tijekom Drugog svjetskog rata ubili 2322 muškaraca, žena, djece čiji je identitet autor utvrdio, a ukupno je računajući i stradale u svim vojskama na tom području tijekom drugog svjetskog rata ubijeno 6315 osoba, što je 10 posto od ukupnog pučanstva Cetinske krajine i Poljica", rekao je povjesničar dr. Anđelko Mijatović. Po njegovom tumačenju većina je civila u ovom području stradalo u odmazdi talijasnkih, četničkih i njemačkih postrojba zbog napada partizana na njih a koji su se nakon tih napada, kako je rekao Mijatović, povlačili i ostavljali nezaštićeno pučanstvo. Biskup Gospićko-senjski mons. Mile Bogović je istaknuo kako su desteljećima bili zataškavani partizanski zločini. "Spisi koji su govorili o zločinima koja su počinili partizani su uništavani, a u arhivima su čuvani oni dokumenti koji su partizanima išli u prilog. To je lažna povijest koju treba ispraviti", rekao je mons. Bogović.

ZAGREB - U Modernoj galeriji otvorena je sinoć retrospektiva Marte Ehrlich (1910.-1980.), prvi cjeloviti prikaz stvaralaštva te zagrebačke slikarice, keramičarke i dizajnerice tekstila, čiji opus dosad nije bio objedinjen, dovoljno upoznat i vrednovan. U 12 dvorana Moderne galerije izloženo je više od 250 radova - ulja, akvarela, gvaševa i crteža, ali i djela primijenjene umjetnosti - keramike, nacrta za tekstil, vez i scenografiju, upotpunjenih dokumentacijom o umjetnici. Otvorenje retrospektive izazvalo je velik interes javnosti, a među stotinjak uzvanika bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom. Izložbu koja predstavlja krunu ovogodišnjeg likovnog programa u Zagrebu otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, istaknuvši da dosad djelomično ili potpuno nepoznati radovi Marte Ehrlich potiču i pitanje "procesa revalorizacije, a možda i rekonstrukcije postojećeg kanona suvremene hrvatske umjetnosti". Kao posebno zaslužne za realizaciju projekta istaknula je autoricu izložbe Smiljku Domac Ceraj te nećaka Marte Ehrlich Nikolu Gavellu. Ujedno, izrazila je i nadu da će cijeli projekt biti značajan poticaj otvaranju zaklada posvećenih pojedinim hrvatskim umjetnicima. Izložba će do 24. veljače predstaviti opus Marte Ehrlich, diplomirane slikarice, koja se 30-ih godina prošloga stoljeća u Parizu usavršavala u raznim slikarskim tehnikama. U početku realistički usmjerena, poslije se stilski okreće nadrealizmu, 60-ih i 70-ih godina lirskoj apstrakciji, a u završnoj fazi u potpunosti ostvaruje individualan izraz.

ZAGREB - Knjiga prof. Miroslava Tuđmana "Programiranje istine - Rasprava o preraspodjelama društvenih zaliha znanja" predstavljena je sinoć u Novinarskom domu u Zagrebu. O knjizi su govorili recenzent Ivan Rogić, sociolozi Slaven Letica i Ozren Žunec, ravnatelj Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, u ime nakladnika Anita Šikić te autor knjige Miroslav Tuđman. Prof. Slaven Letica rekao je kako knjiga govori o industriji laži te da sa stajališta informacijskih znanosti demistificira velikosrpske mitove, ali i aktere koji sudjeluju u proizvodnji lažne svijesti. Po Letičinim riječima jedan od takvih mitova jest i mit kako je Hrvatska trebala braniti Sloveniju nakon što ju je napala JNA. Hrvatska i Slovenija su doista potpisale dogovor o zajedničkoj obrani, napomenuo je dodavši kako je odmah nakon toga Milan Kučan već početkom siječnja 1991. otputovao u Beograd na dogovor s Miloševićem. Tamo mu je Milošević rekao kako Srbija nema ništa protiv odlaska Slovenije iz SFRJ, na što je Kučan odgovorio Miloševiću da Slovenija nema ništa protiv toga da svi Srbi žive u jednoj državi. Podsjetio je i na odlazak slovenskoga izaslanstva na čelu s Igorom Bavčarom u posjet Dobrici Ćosiću, gdje su potvrdili raniji dogovor Milošević - Kučan. Prof. Tuđman je istaknuo kako mu je motiv za pisanje ove studije bio odgovor na pitanje zašto egzistiraju dezinformacije. Knjigu je objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

VUKOVAR - Završili su Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji su se od 5. prosinca održavali u Vukovaru i Vinkovcima pod geslom "Domovina u srcu". Dani su trebali završiti prikazivanjem dokumentarnog filma "Božić na salašu - Svim na zemlji mir veselje" autora i redatelja Rajka Ljubiča o božićnim običajima Hrvata Bunjevaca iz okolice Subotice u Pastoralnom centru sv. Bone pri Franjevačkom samostanu u Vukovaru, ali je odgođena zbog smrti vukovarskog franjevca, fra Benka Horvata. Prema riječima voditelja vukovarskoga ureda Hrvatske matice iseljenika Silvija Jergovića, Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji kulturna su poveznica žitelja Vukovarsko-srijemske županije i brojnih iseljenika koji su podrijetlom iz te županije, razasutih diljem svijeta, ali i prilika za upoznavanje s životom i običajima hrvatskog naroda u BiH, te Hrvata koji naraštajima žive u Vojvodini i Austriji, te drugim državama.

ZAGREB - Savez za energetiku Zagreba i Energo Media Servis sinoć su svečano predstavili magazin "Living Green" te Living Green Loyalty Card program, a predstavljanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Predsjednik Saveza za energetiku Zagreba i glavni urednik prvi hrvatski green lifestyle magazina Tomislav Marjanović istaknuo je kako su "Living Green" te Living Green Loyalty Card program pokrenuti radi dodatnog osnaženja medijskog prostora i afirmacije zelenog gospodarstva, posebno korištenja energetski i okolišno prihvatljivih usluga, proizvoda i tehnologija dostupnih na hrvatskom tržištu. Magazin je besplatan i dostupan u tiskanom i online izdanju, a izlazit će četiri puta godišnje, rekao je. Living Green Loyalty kartica također je besplatna za sve potrošače na razini cijele Hrvatske i omogućavat će im da na nizu prodajnih mjesta ostvare pogodnosti prilikom nabave energetski i okolišno prihvatljivih usluga, proizvoda i tehnologija. Marjanović je prvu karticu uručio ministru Zmajloviću.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙