FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 17. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je da je dilema HNB ili MMF - lažna dilema i da su Hrvatskoj potrebne strukturne reforme. "Mislim da je dilema koja se postavlja - HNB ili MMF, devalvacija ili MMF - lažna dilema. Radi se o tome koliko zemlja ima snage i sposobnosti sama provesti fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme koje su neophodne. U bilo kojem raspletu događaja, mi ćemo to morati napraviti", kazao je guverner Vujčić u razgovoru za Dnevnik HTV-a odgovarajući na pitanje treba li Hrvatskoj pomoć MMF-a. Naglasio je da je dolazak MMF-a u krajnjoj liniji - odluka vlade. "Ona mora odlučiti želi li pozvati MMF i u kojem trenutku", kazao je. Za razliku od ministra financija Slavka Linića koji je, nakon pada kreditnog rejtinga, najavio da će država u potpunosti odustati od zaduživanja na međunarodnom tržištu i u potpunosti se, uz pomoć HNB-a koji bi trebao otpustiti devizne rezerve, okrenuti bankama na domaćem tržištu, Vujčić drži da nema razloga za odustajanje od financiranja na međunarodnom tržištu. "Devizne rezerve nećemo otpuštati. U ovom trenutku sigurno je da će država dio svojih potreba za zaduživanjem iduće godine izvršiti na domaćem tržištu, ali nema razloga za odustajanje od financiranja na međunarodnom tržištu", ocijenio je Vujčić.

ZAGREB - Gordana Lukač-Koritnik, prva hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i dugogodišnja aktivistica u različitim ženskim grupama, preminula je jučer u Zagrebu u 64. godini nakon teške bolesti. Nakon što su se ženske organizacije dugi niz godina borile za stvaranje zakonskog okvira koji će jamčiti ravnopravan položaj ženama u Hrvatskoj i zaštitu osnovnih ženskih ljudskih prava, Hrvatski sabor je u srpnju 2003. usvojio Zakon o ravnopravnosti spolova. Na osnovu toga zakona, te na prijedlog Ženske mreže, Hrvatski sabor je 1. listopada 2003. imenovao odvjetnicu Gordanu Lukač-Koritnik, dugogodišnju aktivisticu u različitim ženskim grupama, na dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost koju je obnašala punih osam godina. Gordana Lukač-Koritnik surađivala je s brojnim udrugama koje se bave ljudskim pravima žena, među kojima je i Grupa za ženska ljudska prava iz Zagreba B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana).

SPLIT - Dugogodišnji član splitskog SDP-a Vinko Bajrović Capo na sinoćnjoj je sjednici Gradskog odbora te stranke isključen zbog povrede stranačkog statuta stranke, neslužbeno se doznaje od visokog izvora u SDP-u. Razlog zbog kojega je Vinko Bajrović Capo gotovo gotovo jednoglasno isključen s jednim glasom protiv i jednim suzdržanim je taj što je prekršio statut stranke tako što je nedavno javno podupirao splitsku dogradonačelnicu Anđelku Visković, bivšu članicu HGS-a Željka Keruma, koja se ima namjeru kandidirati za gradonačelnicu Splita na predstojećim lokalnim izborima. Tom je prilikom Bajrović u medijima izjavio da bi Visković bila bolji kandidat od SDP-ovog Ive Baldasara, kojem je zamerio i da je za vrijeme Domovinskog rata bio u Italiji.

ZAGREB - Prva javna tehnička proba dviju fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je sinoć, a očekuje se da bi za tri mjeseca te fontane, za čiji je projekt utrošeno 18 i pol milijuna kuna, mogle dobiti uporabnu dozvolu i biti puštene u rad. Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić izjavio je da je večeras održano pokusno-tehničko kontroliranje projekta kako bi se vidjelo je li sve rađeno kao što je planirano i je li to u funkciji. Istaknuo je da su fontane napravljene "vrhunski, prekrasno i veličanstveno i da su sve funkcije pomalo puštene u program". "Ovo naš grad zaslužuje", poručio je Jelavić. Rekao je da je cijena tog projekta oko 18,6 milijuna kuna. Projekt obuhvaća dvije fontane i dva pothodnika kao poveznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Trnja te infrastrukturu koja će biti potrebna za buduću izgradnju još triju fontana i četiri pothodnika, čija je izgradnja u fazi idejnog projekta.

VUKOVAR - U sklopu XV. vukovarskih adventskih svečanosti, koje se održavaju pod geslom "Vukovar svjetlo baštine", a posvećene su obnovi kulturne baštine Vukovara, treću svijeću na adventskom vijencu, u ime mladih Grada Vukovara, zapalio je veslač u četvercu na pariće, Damir Martin. Nakon svečanosti paljenja treće svijeće na adventskom vijencu, upriličene u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, održan je tradicionalni koncert Hrvatske radiotelevizije (HRT) "Tiha noć u Vukovaru". Niz božičnih pjesama izveli su Lidija Horvat Dunjko, Sandra Bagarić, Tvrtko Stipić, Danijela Pintarić, Boris Ćiro Gašparac, Vlatka Kopić, Klapa "Grdelini" Zagreb, "Slavonske lole", "Vukovarski golubići" i Vis "Damjan".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙