FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam dominira naftnim tržištima

Autor: mkuz
LONDON, 19. prosinca 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su u srijedu na londonskom tržištu prema 110 dolara slijedom očekivanja da će proračunska kriza u SAD-u biti riješena i spasiti najvećeg svjetskog potrošača nafte od klizanja natrag u recesiju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 86 centi, na 109,7 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 47 centi, na 88,40 dolara za barel.

Naznake pomaka u pregovorima američkih čelnika o proračunu za iduću godinu raspirile su optimizam na svjetskim tržištima.

"Postoji optimizam u vezi s izgledima za uspjeh američkih pregovora o proračunu, a dolar je malo oslabio, pa su cijene nafte porasle usprkos zatopljenju u Europi i dojmu o snažnoj proizvodnji", tumači Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Ulagače na naftnim tržištima ohrabruje pretpostavka da će nakon razrješenja fiskalne krize u SAD-u opsežni monetarni poticaji za gospodarstva širom svijeta rezultirati snažnijim gospodarskim rastom u idućoj godini.

Tako su se pojavile naznake da su aktivnosti u europskom gospodarstvu možda i bolje no što se strahovale, pa je tako indeks poslovne klime koji izrađuje njemački institut Ifo porastao u prosincu na 102,4 boda, nadmašivši očekivanja.

"Njemačka nije razočarala, Ifov indeks poslovne klime uputio je snažan signal, naglašavajući ponovo dinamičnost njemačkog gospodarstva i njegov potencijal da podupre oporavak eurozone u idućoj godini", ističe Anita Paluch iz Gekko Market Tradera.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte početkom tjedna iznosila 106,38 dolara za barel, što znači da je bila 31 cent viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙